Ny el-SUV:

Nio EL6 kommer snart til Norge

Shanghai/Oslo: Skal bli merkets bestselger, forteller sjefen, Wiliam Li.

Norgesformat: Nio EL6 vil bli en bil som skapt for Norge hva størrelse angår. Så gjenstår det å se på prisen. Foto: Fred Magne Skillebæk
Norgesformat: Nio EL6 vil bli en bil som skapt for Norge hva størrelse angår. Så gjenstår det å se på prisen. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Nio ble lansert i Norge for bare et år siden med SUV-modellen ES8. Nylig ankom EL7, en modell som er en anelse mindre, men ikke mye.

Under bilmessen i Shanghai nylig, lanserte de en tredje SUV-modell, ES6.

Bare for ordens skyld, så vil den hete EL6 i Europa, ettersom Audi satte seg på bakbeina over modellbetegnelsen ES. De mente det var for likt deres egen S-linje.

NÆRT SLEKTSKAP: Det er klare familitrekk med de øvrige Nio-modellene. Foto: Fred Magne Skillebæk
NÆRT SLEKTSKAP: Det er klare familitrekk med de øvrige Nio-modellene. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Nesten like store

Når EL6 kommer til Norge vil det være den tredje SUV-modellen de lanserer på drøyt halvannet år, og det på tre biler som kun har lengden av en banan i forskjell.

Spesifikasjonene forteller om rundt 20 centimeter forskjell i lengde fra EL6 til ES8, og mellom der finner vi EL7.

Den nye og mindre SUVen er bygget på en kortere plattform enn de to større versjonene. Det betyr likevel ikke at den er teknisk tilbakestående, sett opp mot de to større modellene.

Teknobombe

EL6 skal blant annet ha ISS systemet (Intelligent Comfort Braking System), CDC systemet (Continuous Suspension Damping Control og Inteligent Chassis Controller (ICC) som standard. Alt dette skal påvirke hvordan bilen oppfører seg med tanke på styring og øvrig understell.

Alt dette kan også oppdateres trådløst gjennom OTA, når systemene først sitter på plass i bilene.

EL6 vil til og med få mye utstyr som ikke var på EL7 fra start, som massasjeseter bak, N-box underholdningssystem, og det Nio kaller Zero Gravity Queen sete på passasjersiden.

Stort format: EL6 måler 4,85 meter i lengde, og er 1,7 meter høy. Foto: Fred Magne Skillebæk

Stort format: EL6 måler 4,85 meter i lengde, og er 1,7 meter høy. Foto: Fred Magne Skillebæk


Vis mer

Kjent drivlinje

Når det gjelder øvrig drivlinje vil ES6 dele det aller meste med en annen nykommer fra Nio, nemlig sedanen ET5. Det betyr at den vil ha motoriseringer opp til 482 hestekrefter på det meste, men det holder i lange baner for de fleste.

Også ES 6 vil bli å få med to alternative batteripakker, 75 eller 100 kWh.

Det er ikke klart hvorvidt denne kortere utgaven av bilen vil være i stand til å ta imot den kommende batteripakken på 150 kWh, men vi ser slettes ikke bort fra det, ettersom akselavstanden er på anstendige 2,92 meter. Derimot vil ikke EL6 støtte like høy ladehastighet som EL7, ukjent av hvilken grunn, ettersom de kan leveres med like store batteripakker.

I alle Nios biler sitter stemmeassistenten Nomi. Hun kan gjøre mye rart, men det er ikke alt hun forstår … Vis mer

Det som derimot er sikkert er at EL6 blir den viktigste bilen Nio til dags dato har laget for salg i Norge.

Sedaner, som ET5 og ET7 er ikke greia her på berget, for kundene velger i stor grad SUV. Vi skal heller ikke se bort fra at Nio har sett mot våre trakter da de laget bilen, for i stor kontrast til hva som er å vente fra Kina, så har Nio et bilde av at midterste bakseterygg kan felles ned for å få plass til eksempelvis et par slalåmski eller to.

3-delt: Baksetet er splittet 40/20/40, der midterste del kan legges ned for å frakte lange ting.
3-delt: Baksetet er splittet 40/20/40, der midterste del kan legges ned for å frakte lange ting. Vis mer

Viktig bil til riktig pris?

Rent visuelt skiller ikke EL6 seg veldig fra EL7, og når dimensjonene heller ikke er veldig forskjellig kan man undres hva tanken rundt forskjellen er. Samtidig meldes det fra Nio at dette blir deres viktigste bil til nå. Dermed håper vi det er duket for en skikkelig rysare av en pris.

Som et eksempel kan vi trekke frem den nye Xpeng G9 som en nær konkurrent. Denne prøvekjørte vi nylig, og G9 var kanskje den største overraskelsen vi har kjørt de siste par årene. Den leverte langt over forventet på absolutt alle punkter, og skal selges i best utstyrte utgave til en pris på kr. 677.000. Dermed er lista lagt for hva Nio kan kreve av sin EL6.

SER DU FORSKJELL?: EL6 (her utstilt som ES6) er svært lik storebror EL7. Foto: Fred Magne Skillebæk
SER DU FORSKJELL?: EL6 (her utstilt som ES6) er svært lik storebror EL7. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Nio håper å ha biler klare i fjerde kvartal i år, og vi forventer å ha prisene klare før dette. Og du, bare så det er sagt, du får med deg den personlige assistenten din – Nomi – også her. Hun sitter der som ei boble på dashbordet og ser på deg. Om du fra før er vant med å ha en co-pilot ved din side som kommenterer alt du gjør bak rattet, så vil du i EL6 få kommentarer fra to.

Artikkelen er korrigert etter publisering. Vi skrev først at bilen var forventet i juni, men riktig var altså i fjerde kvartal

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.