Forhåndstitt

Nissan Ariya: Flere steg opp

Elbil24 har tatt en nærmere titt på ett av de to eksemplarene som finnes i Europa. Nå vet vi også mer om hva Nissans nye elbilflaggskip vil koste.

KAN BLI STORSELGER: Førsteinntrykket vårt av Nissan Ayria er meget godt. Til sommeren starter forhåndssalget. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KAN BLI STORSELGER: Førsteinntrykket vårt av Nissan Ayria er meget godt. Til sommeren starter forhåndssalget. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Allerede i oktober 2019 stiftet vi bekjentskap med Nissan Ariya for første gang, den gang var det bare et konsept som skulle hinte om den elektriske veien videre for japanerne. I fjor sommer bekreftet Nissan at modellen ville bli en realitet, og at den sannsynligvis ville dukke opp mot slutten av 2021.

I skrivende stund befinner det seg to eksemplarer i Europa, den ene av dem er på et kort norgesbesøk i disse dager. Vi fikk kikke nærmere på bilen da den var innom Nissan-forhandler Birger N. Haug i Oslo, og kan bekrefte at førsteinntrykket er meget bra.

KLISS NY: Aryia er en crossover/SUV som kan virke skreddersydd for et norsk publikum. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KLISS NY: Aryia er en crossover/SUV som kan virke skreddersydd for et norsk publikum. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bygd på ny plattform

Bilen er kliss ny fra innerst til ytterst, bygd på CMF-EV, en helt ny elbil-plattform fra selskapet som sørger for et lavere tyngdepunkt enn på Leaf, som har vært på markedet i ti år og som er Norges suverent mest solgte elbil.

Dette er en modell Nissan har store forventninger til i Norge, ikke minst på grunn av suksessen de har hatt med Leaf gjennom mange år, men også fordi Ariya kan trekke henger på inntil 1500 kilo - og kan samtidig ha last/skiboks på taket. Det er to egenskaper svært mange norske familier har høyt på ønskelisten.

Bilen kommer med to forskjellige batteripakker på 65 og 90 kWh brutto, med rekkevidde på inntil 50 mil. Den kan leveres med to elmotorer, en foran og en bak, som sørger for drift på fire hjul gjennom et nydesignet system Nissan har kalt «e-4ORCE».

Akselavstanden er 278 centimeter, som er for eksempel én centimeter mer enn på VW ID.4 og Skoda Enyaq, to åpenbare konkurrenter - i tillegg til Tesla Model Y, som alle tre er ventet på markedet i år.

Og om du synes Leaf kan framstå som noe traust på ytelsessiden, kan vi skyte inn at toppversjonen av Ariya, Performance, byr på nesten 400 hestekrefter, dreiemoment på 600 nM og akselerasjon fra 0-100 km/t på 5,1 sekunder. Toppfarten oppgir Nissan til 200 km/t på utgavene med drift på alle fire hjul, og 160 km/t på utgavene med drift på forhjulene.

Flere tekniske detaljer finner du nederst.

Nytt designspråk

Enkelte detaljer røper et visst slektskap med Leaf, men bilen markerer i all hovedsak starten på et helt nytt designspråk. Dette er en SUV, man sitter høyt og bilen er også større en en Leaf. Designen framstår både sprekere og mer tidsriktig. Den markerer flere steg opp for Nissan, mener vi.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Særlig fronten synes vi er tøff. Her er det ikke noen grill, men et stort, beskyttende deksel som beskytter sensorer, radarer og andre tekniske løsninger - og samtidig sørger for mindre luftmotstand. Over dekselet siter en bred forkrommet list med smale led-lykter på sidene.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Baklysene er strukket over hele bredden, som trenden er for tiden, med NISSAN i store bokstaver mot midten.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Endelig CCS

Vi merker oss at ladeluken er plassert på høyre forskjerm, og endelig har Nissan gått over til CCS-ladestandarden. Nå er det snart knapt noen igjen som sverger til Chademo.

Takket være CCS har Nissan kunne øke ladehastigheten til 130 kW. Nissan har tidligere lovet at de skal levere en så flat ladekurve som mulig på Aryia. Vi vet av erfaring fra andre merker at ladehastigheten kan svinge enormt mye gjennom syklusen, så om det stemmer kan hurtigladingen gå meget raskt.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

De ytre målene plasserer Ariya i mellomklassen (4,6 meter lang, 1,92 meter bred og 1,63 meter høy ), men panseret er kort og den framstår på mange måter romsligere på innsiden enn man skulle forvente, med meget god plass til fire velvoksne.

Personlig er jeg 181 centimeter høy og 100 kilo, og to slike som meg har meget god plass i baksetet. Det er minst 10 centimeter å gå på både opp til tak og fra knærne og til forsetet når det er tilpasset undertegnede.

GOD PLASS: Både foran og bak er det god plass til storvokste passasjerer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GOD PLASS: Både foran og bak er det god plass til storvokste passasjerer. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Gulvet er helt flatt både foran og bak, noe som gir meget god plass og gjør det svært enkelt å bevege seg inn og ut av kupeen, også om du havner i en situasjon der sjåføren må gå inn/ut på passasjersiden. Den lengdejusterbare midtkonsollen bidrar også til at benplassen foran er meget god.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bagasjerommet er også temmelig romslig, med et volum som i utgangspunktet er 468 liter, 33 liter mer enn i Leaf. Du finner et mindre rom med plass til kabler og lignende, under hovedrommet. Merk at i utgavene med firehjulstrekk (bildet) er plassen i bagasjerom redusert til 415 liter.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Foran merker vi oss de to brede skjermene, den første er plassert bak rattet og den andre i midten. Det liggende formatet og høye plasseringen er gjort bevisst for at blikket skal ha best mulig kontakt med veien mens man kjører. I tillegg har bilen heads-up-display i førerens synsfelt.

RYDDIG: Interiøret er stilrent og instrumentene logisk og brukervennlig plassert. Foto: Bjørn Eirik Loftås
RYDDIG: Interiøret er stilrent og instrumentene logisk og brukervennlig plassert. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Trelisten som strekker seg fra side til side under dashbordet har berøringsfelter for justering av klimaanlegget. Disse kommer ikke til syne før du starter bilen.

BERØRINGSKNAPPER: Til høyre for av/på-knappen er det berøringsfelter som styrer klimaanlegget. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BERØRINGSKNAPPER: Til høyre for av/på-knappen er det berøringsfelter som styrer klimaanlegget. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bilen har også et integrert brett som skyves ut fra midtkonsollen som passer en bærbar PC. Vi rakk dessverre ikke å sjekke dette i praksis den korte tiden vi fikk alene med bilen, men det virker som en fornuftig løsning for deg som har behov for å jobbe i bilen (når den står parkert, naturligvis).

Ayria kommer for øvrig med innebygd trådløst nett og støtte for stemmestyring gjennom Amazon Alexa og Google Assistant. Software og elektronikk skal kunne oppdateres over nett (OTA).

Priser og tilgjengelighet

Forhåndssalget av Nissan Ariya starter sommeren 2021 med kundeutleveringer fra starten av 2022.

Fra Nissan får vi bekreftet at Norge er et prioritert marked, og at produksjonen av biler som skal hit starter i oktober.

Nissan opplyser videre at pris for en velutstyrt Ariya med 65 kW-batteri vil ligge på rundt 450.000 kroner og opp mot rundt 600.000 kroner for topputgaven med 90 kW, e-4ORCE og alt utstyr. Dermed bør den være bra konkurransedyktig i forhold til konkurrentene, mener vi.

Mer eksakte priser og detaljer vil vi komme tilbake til når forhåndssalget nærmer seg.

Nissan Ariya spesifikasjoner

Spesifikasjoner:Ariya (2WD)Ariya (2WD)Ariya (AWD – e-4ORCE)Ariya (AWD – e-4ORCE)Ariya (AWD – e-4ORCE)
Batterikapasitet netto/brutto:65 kWh /63 kWh90 kWh /87 kWh65 kWh/63 kWh90 kWh/87 kWh90 kWh/87 kWh
Effekt:160 kW178 kW205 kW225 kW290 kW
Dreiemoment:300 Nm300 Nm560 Nm600 Nm600 Nm
0-100 km/t7.5 sek7.6 sek5.9 sek5.7 sek5.1 sek
Toppfart160 km/h160 km/h200 km/h200 km/h200 km/h
Rekkevidde (WLTP):Inntil 360 kmInntil 500 kmInntil 340 kmInntil 460 kmInntil 400 km
Bagasjerom:468 liter468 liter415 liter415 liter415 liter
Charging typeCCSCCSCCSCCSCCS
Maks ladeeffekt:130 kW130 kW130 kW130 kW130 kW
Dekkdimensjon originalt / valgfritt:235/55R19 (255/45R20)
Lengde:4595 mm
Bredde:1850 mm
Høyde:1660 mm
Vekt:1.800 - 2.300 kg
Akselavstand:2775 mm

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.