Ulykker på norske veier

Noe har skjedd med dødsulykkene

De mange alvorlige ulykkene den siste tiden gjør Vegvesenet bekymret for ferietrafikken.

Mange skal ut på veien i sommerferien. Her fra E39 i Sunnfjord, sør for Førde. Foto: Silje Drevdal / Statens vegvesen.
Mange skal ut på veien i sommerferien. Her fra E39 i Sunnfjord, sør for Førde. Foto: Silje Drevdal / Statens vegvesen. Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Så langt i 2022 har 56 mennesker mistet livet i trafikken i Norge. Bare i juni har ti mennesker omkommet på norske veier (per 20. juni). Tallene bekymrer Statens vegvesen.

Det er sommer, ferien står for døren og alle de alvorlige trafikkulykkene den siste tiden vitner om uforsiktighet blant trafikantene.

I fjor omkom til sammen 29 personer i juni, juli og august. Nå har vi hatt mer enn tre ganger så mange dødsulykker denne våren sammenlignet med i fjor.

Skremmende utvikling

- Dette er en utvikling i feil retning, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes, i en pressemelding.

Hun viser til at sommermånedene erfaringsmessig ligger høyt på ulykkesstatistikken. Derfor er det grunn til å frykte fortsettelsen.

- Det er en periode med mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier Ranes.

Høy fart

Høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet er medvirkende til over 40 % av de alvorligste ulykkene.

Ferietiden innebærer at mange kjører langt og på veier de ikke er vant til å kjøre. Det krever oppmerksomhet, konsentrasjon og overskudd, skriver Vegvesenet.

De oppfordrer deg til å beregne god tid på ferieturer, ta pauser i tide og bytte sjåfør hvis mulig.

- De tre viktigste rådene våre er i tillegg; Husk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt, så blir veien mer sikker både for deg selv og andre, sier Ranes.

  • Har du sett denne?
STOR NYHET: Elbil24 var til stede under verdenspremieren for den nær-ferdige bilen. Video: Steinar A Danielsen Vis mer

Planlegg turen før du kjører

Vegvesenet forventer mye ferietrafikk på veiene denne sommeren. Avdelingsdirektør Nils Audun Karbø ber bilister om å smøre seg med tålmodighet.

- Mange skal feriere i Norge også i år. Vær forberedt på kø og forsinkelser både på veier og ferjeforbindelser. Slik unngår du stress og bidrar til at alle kommer trygt fram dit de skal, sier Karbø.

Et godt tips er å planlegge kjøreruta på www.vegvesen.no/trafikk. Der finner du mye trafikkinformasjon samlet på ett sted, for eksempel oversikt over ladestasjoner for elbil, oppdaterte trafikkmeldinger og rutetider for ferjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.