Lufttrykk i dekk:

Nordmenn er altfor dårlige, men én landsdel skiller seg ut

Feil lufttrykk går utover lommeboka. Likevel slurver norske bilister veldig.

Norske bilister kan spare både dekkene, miljøet og lommeboka om de sørger for at dekkene på bilen har riktig lufttrykk.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
Norske bilister kan spare både dekkene, miljøet og lommeboka om de sørger for at dekkene på bilen har riktig lufttrykk. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): En fersk undersøkelse blant nordmenn viser at nesten halvparten kun sjekker lufttrykket i dekkene når de skifter hjul to ganger i året.

Altfor sjelden, mener norske eksperter.

Det er analysebyrået Infact som har gjennomført undersøkelsen for Continental Dekk Norge.

De over tusen respondentene fra et representativt utvalg av Norges befolkning fikk spørsmål om hvor ofte de de sjekker lufttrykket i dekkene sine.

1 av 50 sjekker aldri

48,5 prosent svarte at de kun gjør dette ved hjulskift. 20,8 prosent oppga at de sjekker lufttrykket månedlig, mens 15,7 prosent oppga at de kun sjekker lufttrykk hvis de ser at det er mindre luft i ett av dekkene.

4,3 prosent svarte at de sjekker lufttrykket ukentlig, mens 2,1 prosent gjør det aldri. Det tilsvarer altså én av 50 personer.

De resterende 8,6 prosentene svarte «vet ikke».

Det er også forskjell på kjønn, aldersgrupper og hvor man bor i Norge.

42,2 prosent av mennene oppga at de kun sjekker lufttrykket i forbindelse med hjulskift, mens 55,3 prosent av kvinnene svarte det samme.

Fordelingen på alder var relativt lik, mens folk på Vestlandet er de som sjekker lufttrykket oftest, ifølge undersøkelsen.

Kritiske eksperter

- Mange sjekker lufttrykket i disse dager når de legger om til sommerdekk, men det må sjekkes langt oftere enn som så. Å kun sjekke lufttrykket i forbindelse med hjulskift er altfor sjelden. Vår anbefaling er å sjekke minst én gang per måned, sier produktsjef Knut Knudsen i Continental.

Han får støtte av Naf-rådgiver Nils Sødal.

- Vi anbefaler at du gjør dette oftere. Gjerne en gang i måneden.

- Har du for lite luft er det bare å fylle på til det trykket du skal ha. Så slipper du å kjøre med dekk som gir dårligere veigrep og attpåtil slites fortere og skjevt, sier Sødal.

Går utover lommeboka

Feil lufttrykk endrer bilens kjøreegenskaper. Både bremselengde, kjøreegenskaper og grep på vått føre kan bli vesentlig dårligere med feil lufttrykk.

Lufttrykket er med andre ord viktig for trafikksikkerheten og din egen økonomi. Dekk med feil lufttrykk slites raskere og de slites skjevt. Derfor sparer du penger om du er flink til å sjekke lufttrykket.

Feil lufttrykk vil dessuten også øke rullemotstanden og dermed føre til høyere forbruk, som igjen går utover lommeboka.

Til syvende og sist vil man også redusere levetiden til dekkene med feil lufttrykk.

Unngå varme dekk

Det er enkelt og greit å sjekke trykket i dekkene. Først må du finne ut hvor mye luft du faktisk skal ha til din bil og dine dekk. Dette finner du i instruksjonsboka og i mange biler står det også en tabell i dørkarmen på sjåførplassen.

Det oppgis også hvor mye luft du skal ha i dekkene hvis bilen er fullastet, noe den ofte er om man skal på ferie.

Så må du måle dekktrykket. Det finnes egne dekktrykksmålere, men dette kan også gjøres på bensinstasjonen. Her setter du luftpistolen på ventilen og vil umiddelbart se hvilket lufttrykk du har

Bilen bør stå relativt plant og du bør ikke ha kjørt lenge på forhånd slik at dekkene er varme. Dekkene skal helst være kalde når du sjekker lufttrykket.

- Når man vet hva som er rett lufttrykk, er det bare å fylle ekstra eller eventuelt slippe ut litt luft. Det er også viktig å huske at lufttrykket kan endre seg, så vi anbefaler at man sjekker en gang i måneden, sier Knudsen.

Moderne biler har i dagTPMS, et såkalt Tire Pressure Monitoring System, i dekkene. Dette systemet vil varsle sjåføren hvis lufttrykket er feil.

NAFs huskeliste:

Naf oppsummerer ved å gi deg følgende råd:

  • For lavt lufttrykk øker rullemotstanden og drivstofforbruket. Det er hverken bra for lommeboken eller miljøet.
  • Ved feil lufttrykk er ikke dekkenes kontaktflate med veien optimal, og det kan gjøre veibanen «glattere».
  • Har man for lite luft vil bilen bli svingete og gyngende. Man vil få dårligere respons i svinger og bilens komfort reduseres.
  • For mye luft påvirker også bilens komfort negativt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.