Norge på tredjeplass

Norge best på elbiler, ikke på lading

Utbygging av ladere går i rasende fart, bare ikke i Norge.

STORT BEHOV: Det er stort behov for flere ladestasjoner og lokasjoner for å møte det sterkt økende antallet elbiler. Foto: NTB Scanpix
STORT BEHOV: Det er stort behov for flere ladestasjoner og lokasjoner for å møte det sterkt økende antallet elbiler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

Til nå har vi rundt 200.000 elbiler i Norge, et antall som ventes å dobles innen et par år. Men hvor skal alle disse bilene lade?

Nettopp antall ladere er et av de heteste temaene for både bilprodusenter, Elbilforeningen, og elbilbrukerne.

Bare her hjemme i Norge ser vi at det er stadig økende køer ved laderne, særlig i presstidene rundt ferie og andre typiske utfartsdager.

Nye tall

Nå viser statistikken fra CCS-map at antall steder å lade har omtrent den samme utviklingstakten i det Europa som elbilene har her hjemme.

Bare i 2018 er det kommet ladere med CCS-støtte på rundt 2.000 nye steder i Europa, Norge inkludert.

Med ca. 4.000 ladeplasser ved inngangen av 2018, var det til sammen 5.981 ladestasjoner med CCS-ladere ved utgangen av året - en økning på nær 50 prosent. Av disse er 5.373 ladeplasser som er åpen for bruk 24 timer i døgnet.

Tesla ikke inkludert

I tillegg til disse ladeplassene kommer også et godt antall ladere fra Tesla, et antall som er ventet å øke betraktelig utover i 2019, ettersom Elon Musk har twitret om en intensivering av utbyggingen i byer og sentrale strøk.

Det spekuleres også om Tesla er i ferd med å introdusere CCS-standarden på deres nye tredje generasjon ladestasjoner, ettersom Model 3 er bekreftet å støtte nettopp CCS.

Men selv om Norge er verdensmestere i antall elbiler satt opp mot befolkningen, er vi langt fra ledende i antall ladestasjoner. Bare i Tyskland er det nær tre ganger så mange steder å hurtiglade som i Norge.

Norge står nå oppført med 548 ladeplasser med CCS-støtte, mot 1.491 i Tyskland.

Dette gjør at Norge er på en knapp 3. plass på listen over antall ladesteder, godt bak Storbritania på andreplass, og rett foran Frankrike på fjerde. Dette til tross for at vi har flest elbiler per innbygger, og vi er uten tvil det landet som strekker seg over lengst distanse. Hardest klima er også med på å øke behovet for flere steder å lade.

Mens Europa sett under ett hadde en økning rundt 50 prosent i 2018, hadde Norge en økning på bare det halve.

NB. Det er viktig å nevne at der her snakkes om lokasjoner - antall steder, ikke antall ladepistoler, som ville gitt et langt høyere antall.

Her er Topp-10 listen:

Land Steder
1Tyskland1491
2Storbritania1106
3Norge548
4Frankrike544
5Sverige367
6Østerrike266
7Sveits211
8Danmark162
9Nederland161
10Italia152
11Spania112
12Belgia93
13Finland92
14Tsjekkia89
15Polen89

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.