Trafikkulykker

Norge topper i ny oversikt

Norge og Sverige har lavest antall drepte i trafikken sett i forhold til antall innbyggere, viser ny EU-rapport.

TRYGGERE: De siste seks årene har Norge hatt den laveste dødsrisikoen på veiene, ifølge Statens vegvesen. Bildet er fra et trafikkuhell på Østre Aker vei i Oslo i 2018. Ingen ble alvorlig skadet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TRYGGERE: De siste seks årene har Norge hatt den laveste dødsrisikoen på veiene, ifølge Statens vegvesen. Bildet er fra et trafikkuhell på Østre Aker vei i Oslo i 2018. Ingen ble alvorlig skadet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Med 18 trafikkdrepte per million innbyggere i 2020, er Norge og Sverige de to landene i Europa som har lavest dødsrisiko på veiene, viser EUs årlige rapport om trafikksikkerhetsutviklingen i EU og EFTA-landene Sveits, Norge og Island.

Til sammenligning hadde Romania 85 dødsfall i trafikken per million innbyggere, og lå dermed helt på topp på den dystre statistikken. Bak fulgte Latvia og Serbia. Snittet i EU var 42 drepte per million innbyggere.

Illustrasjon: Statens vegvesen
Illustrasjon: Statens vegvesen Vis mer

Mer enn halvert

Ifølge Statens vegvesen har Norge sett en nedgang i antall dødsulykker de siste årene, og nedgangen de siste 10 årene er på hele 54 prosent. Dermed har Norge oppfylt målet om halvering av antall drepte på ti år.

- Nullvisjonen - om null drepte og hardt skadde i trafikken - bidro til at vi i 2000 endret fokus i vårt arbeid med trafikksikkerhet. Oppmerksomheten ble flyttet fra alle ulykker mot de mest alvorlige ulykkene – de som ødelegger liv. Skiftet har vært avgjørende for at vi i Norge de siste seks årene har hatt den laveste dødsrisikoen i trafikken i Europa, sier Guro Ranes – som leder arbeidet med trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

70 prosent av de omkomne var fotgjengere, motorsyklister og fotgjengere i byområder. Oslo hadde kun to trafikkdrepte i 2020, og var dermed den hovedstaden, sammen med Helsinki, som hadde færrest trafikkdrepte.

- Økt innsats mot de myke trafikantene er viktigste årsaken til fremgangen. I fjor var det to trafikkdrepte i Oslo. Det viser hvorfor vi hele tiden må holde trykket oppe på arbeidet med trafikksikkerhet, avslutter Guro Ranes.

Stor nedgang i pandemiåret

Landene i EU har de siste årene slitt med trafikksikkerheten, men fjoråret viser en positiv utvikling - der 18 EU-land opplevde det laveste antallet dødsulykker i trafikken noensinne.

Den største nedgangen (mer enn 40 prosent) hadde Belgia, Bulgaria, Hellas, Spania, Italia, Litauen, Portugal og Slovenia. I Finland, Estland, Irland, Latvia og Luxembourg så man derimot en økning fra året før, ifølge Statens vegvesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.