Dacia Spring

Norgesaktuell elbil fikk én av fem stjerner i kollisjonstest

Det skjer heldigvis sjelden at biler slaktes i Euro NCAP-kollisjonstestene, men Dacia Spring fikk kun én fattig stjerne.

SE VIDEO: Sjekk hvordan det gikk da Dacia Spring skulle kollisjonstestes i videoen over. Video: Euro NCAP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Enhver ny personbil på det europeiske markedet blir på et tidspunkt sendt gjennom den harde ildprøven – Euro NCAPs beinharde kollisjonstester. Denne gangen er det lille elektriske Dacia Spring som har vært i ilden, og det gikk ikke særlig bra.

For bilprodusentene er det frivillig å delta, men det er slett ikke å anse som god markedsføring å ikke ville levere inn biler for test.

Disse testene er den eneste felles europeiske standarden som finnes, med tanke på sikkerhet.

Firedelt test

Bilene blir målt etter hvor trygg man er i den, og hvor «snill» bilen er med andre trafikanter, dersom man skulle være uheldig og komme borti noe eller noen. Bilene måles også på hvor flink den er til å unngå en ulykke gjennom aktive og passive sikkerhetssystemer.

Testene deles i hovedsak opp i fire deler.

  • Voksne i bilen
  • Barn i bilen
  • Myke trafikkanter
  • Sikkerhetssystemer

Én stjerne

Bilene får delkarakterer på hver av de fire delene, som til slutt oppsummeres i et antall stjerner, der fem stjerner er fullt hus. Svært mange av de nyeste elbilene har heldigvis oppnådd fem stjerner.

Slik gikk det imidlertid ikke med Dacia Spring. Den lille elbilen er foreløpig ikke på norske veier, men skal etter planen rulle på norske veier i 2022. Elbil24 har tidligere omtalt bilen som Norges billigste, nå spørs det om den ikke også blir Norges minst trygge.

Spesielt hardt gikk det ut over bena til passasjerene, men også elementer i dashbordet kunne potensielt føre til personskade. Hodestøttene i baksetet fikk også sterk kritikk, samt at førerdøren viste seg å være svært vanskelig å åpne etter kollisjonene.

Det har kun skjedd noen ganske få ganger at biler har fått 0 og 1 stjerne i disse testene. Nå skynder vi oss å legge til at sikkerhetskravene er større til bilene i 2021 enn de var for lang tid tilbake.

Vi har sendt spørsmål til Renault/Dacia-importøren om resultatet vil påvirke hvorvidt denne bilen tas inn til Norge eller ikke, men har foreløpig ikke fått svar. Vi vil oppdatere saken med eventuelle kommentarer, så snart vi får dem.

Du finner alle detaljene ved å laste ned rapporten (PDF), men ta gjerne en titt i videoen øverst for å danne deg et inntrykk.

Her finner du flere kollisjonstester

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.