Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): ADAC, NAFs tyske søsterorganisasjon, tester jevnlig bilbarnestoler for både små og litt større barn.
I den siste runden, som ble gjort nylig, har organisasjonen testet 20 modeller. I dette utvalget fikk 11 barneseter karakteren «bra», åtte måtte ta til takke med «tilfredsstillende» mens ett sete havnet på bunnen av skalaen – med karakteren 4,6 og da «utilstrekkelig».
Tyskerne er for ordens skyld ikke helt på terningkast-skalaen som brukes mye i Norge. I de fleste tyske tester er lavere poengsum bedre, og Adacs poengsystem går helt fra 0,6 til 5,5, der altså lavere score er bedre.
Norsk sete får bunnplassering
Det er norske Besafe som får smekk på pungen i denne testen. Besafe iZi Twist M i-Size er et praktisk sete som du kan vri 90 grader når du skal ta barnet ut og inn av bilen, og selv om setet scorer 1,5 på sikkerhet med kommentarer som «svært lav risiko for skade ved frontkollisjon» og det samme ved sidekollisjon, er det allikevel én ting som drar karakteren ned.
Og det er at ADAC har funnet stoffet naftalen i bilstolen fra Besafe. Naftalen er et stoff som klassifiseres som et mulig kreftfremkallende stoff, og dommen fra tyskerne er derfor knallhard.

Viktig å sjekke før du feriepakker elbilen
Det er for øvrig ikke første gang Besafe får dårlig karakter på grunn av naftalen-funn. I 2021 var det svenske Råd & Rön som gav det norske selskapet bunnkarakter.
Og som den gang, har Besafe en forklaring på det hele.
Synderen: etiketten
– For oss i BeSafe er sikkerheten til barna våre det viktigste i alt vi gjør. Omfattende kvalitets- og sikkerhetstesting er derfor en grunnleggende del av vårt daglige arbeid. Dessverre har vårt strenge testprogram funnet naftalen i airbag-etiketten, som brukes på iZi Twist M i-Size, i noen av produksjonspartiene våre. Selv om funnene er veldig lave, er de over våre interne kvalitetskrav, sier administrerende direktør Magnus Tollefsen i Besafe til Elbil24.
Han undestreker at nivået ikke utgjør noen helsefare og er lavere enn grensene som er satt i OEKO-TEX 100-standarden for babyklær.
Besafe begynte med en annen etikett høsten 2022, så den aktuelle etiketten som ikke oppfyller kvalitetskravene brukes ikke mer.
– Uavhengige vitenskapelige eksperter har bekreftet at det ikke er noen helsefare knyttet til dette. Derfor er det heller ikke nødvendig å bytte ut trekket på bilstolen eller gjøre andre tiltak. Vi ønsker å beklage til forbrukere for at denne stolen ikke leverer på våre høye forventninger når det gjelder denne delen av testen, avslutter Tollefen.
Tollefsen forteller at det er solgt under 100 stoler av denne typen i Norge siden lansering.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.