Norsk batterifabrikk kan skape 2000 arbeidsplasser

Nå er letingen etter passende fabrikktomt i gang.

ELBILBATTERIPRODUKSJON I NORGE? Batteriet i elbiler veier mange hundre kilo og plasseres ofte flatt i bunnen i karosseriet, mellom for- og bakaksel. Fra 2025 kan vi få produksjon av slike batterier i Norge. På bildet ses en elbilplattform utarbeidet av Benteler og Bosch. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ELBILBATTERIPRODUKSJON I NORGE? Batteriet i elbiler veier mange hundre kilo og plasseres ofte flatt i bunnen i karosseriet, mellom for- og bakaksel. Fra 2025 kan vi få produksjon av slike batterier i Norge. På bildet ses en elbilplattform utarbeidet av Benteler og Bosch. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene, og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Panasonic, Hydro og Equinor planlegger en stor batterifabrikk i Norge. Nå er konkurransen i gang om hvor fabrikken skal ligge.

I et brev til norske kommuner og regioner inviterer Panasonic, Hydro og Equinor nå til kamp om lokaliseringen av den nye fabrikken.

– Tilgang til arbeidskraft, samt god beliggenhet med tanke på logistikk og krafttilgang, er noen av de viktigste kriteriene vi vil legge til grunn, sier Anders Hegna Hærland, prosjektleder i Equinor.

Målet med konkurransen er å identifisere 10–15 mulige steder som møter behovene.

Stiller krav

Ideen er å bruke norsk fornybar kraft til å få i gang bærekraftig produksjon av batterier til elbiler. Men for å kunne drive en slik fabrikk, trenger de tre selskapene tilgang til kraft og vann til kjøling.

I tillegg må stedet ha et befolkningsgrunnlag som kan sikre tilgang på rundt regnet 2000 faglærte operatører og personell med høyere utdanning.

Det er også et vilkår at det må være lett å få råvarer inn og ferdigproduserte batterier ut til kunder i Europa.

– Nå ønsker vi å komme i kontakt med kommuner og regioner som mener de har steder som egner seg til å etablere slik virksomhet, sier Hydros prosjektleder Rune Bruøygard.

Tre går videre til finalen

Tre av de 10–15 mulige stedene som skal identifiseres, vil gå videre til finalen. Disse tre skal velges ut innen midten av 2021.

Men det er fortsatt ikke endelig avgjort at fabrikken blir noe av. En større kartlegging er nå i gang for å vurdere markedet. Et annet uavklart spørsmål er hvilken drahjelp staten kan gi.

Kommuner og regioner som vil være med i konkurransen, må sende inn forslag innen 21. januar neste år.

Oppstart av fabrikken kan skje i 2025.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.