Norsk batterifabrikk skal produsere 700.000 elbilbatterier i året

Den planlagte batterifabrikken i Arendal fikk nylig 25 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge.

GIGA: Når fabrikken står ferdig, vil det jobbe et sted mellom 2000 og 2500 ansatte her. Illustrasjon: Morrow Batteries
GIGA: Når fabrikken står ferdig, vil det jobbe et sted mellom 2000 og 2500 ansatte her. Illustrasjon: Morrow Batteries Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Selskapet Morrow Batteries, som ble etablert i fjor sommer etter initiativ fra Agder Energi og investor Bjørn Rune Gjelsten, inngikk for en tid tilbake en intensjonsavtale om å etablere sin gigabattericellefabrikk i Eyde Energipark i Arendal, og tomten på 100 mål skal være ferdig regulert og planert. Byggestart er foreløpig satt til 2023.

Det Arendal-baserte selskapet har som mål å produsere bærekraftige og kostnadseffektive elbilbatterier uten kobolt.

Når fabrikken står ferdig i 2026, er målsetningen å produsere og levere batterier til rundt 700.000 elbiler i året. Planen er at den samtidig kommer til å bli arbeidsplassen for en plass mellom 2000 og 2500 ansatte.

25 millioner i støtte

Nå melder Innovasjon Norge at de vil støtte Morrow Batteries med 25 millioner kroner til koboltfrie batterier. Selskapet mener støtten er innovasjon på internasjonalt nivå.

- Batteriproduksjon kan bli en ny storindustri i Norge. Støtten til utvikling av batterier til elbiler uten bruk av kobolt er en viktig del av vår satsing på ny, bærekraftig industri i Norge, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

- Billigere og bærekraftige batterier vil bidra positivt til det grønne skiftet, så dette er innovasjon på internasjonalt nivå, sier administrerende direktør Terje Andersen i Morrow Batteries.

Før utgangen av 2021 skal selskapet starte byggingen av et innovasjonssenter i Grimstad og pilotfabrikk i Arendal.

Flere under planlegging

Den siste tiden har det poppet opp en rekke planlagte batterifabrikker i Norge. Selskapet Freyr ønsker for eksempel å etablere en gigafabrikk i Rana på Helgeland. Her er planen blant annet å koble fabrikken til lokal vind- og vannkraft, og selskapet håper å komme i gang med produksjonen allerede i 2023. Freyr har en ambisiøs plan om å utvide til fire gigafabrikker på sikt.

Også Elkem har planer om å bygge fabrikk - på Herøya ved Porsgrunn. «Northern Recharge» skal i første omgang produsere anodegrafitt til bruk i elbil-batterier, energilagring og diverse forbrukerelektronikk. Dette er et kritisk materiale i battericeller, og produksjonen domineres i dag av kinesiske produsenter.

Ifølge Elkem-direktør Stian Madshus, vil deres produksjon redusere CO2-fotavtrykket med 90 prosent sammenlignet med mye av dagens produksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.