Vianode

Norsk selskap får kjempesum

Pengene skal brukes til produksjon av elbil-batterier.

Hvor fabrikken skal ligge, er ikke kjent. Men kanskje blir det seende slik ut? Foto: Børve Borchsenius Arkitekter as / Vianode.
Hvor fabrikken skal ligge, er ikke kjent. Men kanskje blir det seende slik ut? Foto: Børve Borchsenius Arkitekter as / Vianode. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Batteriselskapet Vianode i Porsgrunn penger fra EUs innovasjonsfond til å bygge en storskala fabrikk i Norge. Det er per nå usikkert hvor denne fabrikken vil ligge.

- Vårt fokus nå på kort sikt er å realisere fabrikken på Herøya, og starte leveranser av avanserte og bærekraftige batterimaterialer til kunder fra 2024. Så fortsetter forberedelsene mot nye potensielle investeringsbeslutninger for neste trinn i parallelt, sier ansvarlig kommunikasjonssjef Hans Iver Odenrud i Vianode i en SMS til NTB.

Produserer batterier

Selskapet, som er eid av Elkem, Hydro og Altor, er plukket ut av EUs innovasjonsfond for å kunne skalere opp sin produksjon av batterier.

Vianode får nå 90 millioner euro - om lag en milliard kroner - i støtte. Allerede har selskapet sikret seg to milliarder kroner fra sine eiere, skriver E24.

- Tilskuddet viser at EU-kommisjonen er overbevist om Vianode er fremtredende prosjekt i kutting av klimagassutslipp, og til å drive teknologisk innovasjon, skriver administrerende direktør Hans Erik Vatne i en pressemelding.

  • Har du sett denne batteri-løsningen?
Her ser du hvordan det fungerer når du ankommer en av Nios batteribyttestasjoner. Video: Pål Joakim Pollen Vis mer

Anodegrafitt

Vianode skal på sin fabrikk produsere anodegrafitt, som er en nøkkelkomponent i produksjon av litium-ion batterier.

På selskapets nettsider skriver de at de skal ha industriproduksjon i løpet av 2024. Målet er å dekke inn behovet til rundt 20.000 elektriske kjøretøy i året innen 2024, ifølge selskapet.

- Det er viktig fordi grafitten er den største delen i et bilbatteri målt i vekt, gjerne 70 kilo per bil, og er dessuten en av de beste måtene å kutte utslipp i elbiler på, sier Odenrud.

Rekordhøy tildeling til norsk industri

Vianode er én av 41 vinnere som får tilskudd av totalt 239 søkere. Støtten blir tildelt selskaper som jobber med grønn teknologi og lavkarbonprosjekter.

Batteriselskapet er ikke det eneste norske industriselskapet som får EU-støtte. Enova skriver i en pressemelding at det har kommet en rekordtildeling fra EUs innovasjonsfond til fem prosjekter i Norge.

Til sammen dreier det seg om 5,7 milliarder kroner. De øvrige selskapene som får midler er Norway Fortescue Future Industries, Freyr, Norsun og Nordic Electrofuel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.