30 elbiler i 2030:

Nullstiller hele elbil-satsingen

Og dette er deler av resultatet.

Honda 0-series sedan: Nei, det er ikke en Lamborghini, men en Honda. Den er forventet på markedet i 2026.
Honda 0-series sedan: Nei, det er ikke en Lamborghini, men en Honda. Den er forventet på markedet i 2026. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Som Elbil24 kunne melde allerede i desember, så skal Honda lansere 30 nye elbiler innen 2030. Før dette ble kjent var det stor undring i markedet over hva Honda har tenkt å foreta seg i tiden som kommer, for uten nevneverdige elektrifiserte modeller å selge, ville mye gå tapt. I hvert fall her til lands.

Men 30 modeller innen 2030 må anses som anstendig.

At Honda har planer viste de blant annet ved å tre ut av avtalen de allerede hadde med GM, om å lage biler på sistnevntes Ultium-plattform, for heller å gå egne veier. At de må elektrifisere ligger uansett i forpliktelsene de har satt om å være fullelektrifiserte i 2040, og karbonnøytrale i 2050.

Under årets Consumer Electronic Show i Las Vegas åpner Honda døra på gløtt, og lar oss få en liten sniktitt på hva vi har i vente.

Nullstiller hele elbil-satsingen

Nullserie

Fra bilbransjen hører vi stadig vekk om nullserie-biler. I praksis betyr dette biler som ikke har fått et loggført chassisnummer, altså en bil som enten er en konseptbil eller en prototype.

Nå bruker Honda også «0 series» som en fellesnevner for sine to nye konseptbiler, som de deretter definerer som en Saloon og en Space-Hub.

At de to bilene har fått navnet 0-serie skal også markere at Honda har nullstilt satsingen og på en måte begynt jobben på nytt. Med erfaringene fra nylig utgåtte Honda e, og nykommeren Honda e:Ny 1 er klare bevis på at det kanskje ikke er så dumt.

For anledningen har Honda også utformet en ny H, som eksklusivt skal følge den nye generasjonen elbiler fra selskapet. Bokstaven H har Honda forøvrig brukt i logoen sin helt siden 1981, og nå kommer altså en ny revidert versjon.

2026 - 2030

Begge de to nylig viste bilene skal komme på markedet som ferdige elbiler i 2026. Bilen kommer riktig nok til Nord-Amerika først, og deretter til de øvrige markedene, som Japan, Asia, Europa, Afrika og så videre.

Honda forsøker naturligvis å fortelle noen flyktige tanker om bilene, uten å si noe konkret. Vi kan derimot ta det som er bekreftet for god fisk – at de kommer med en elektrisk sedan og en flerbruksbil.

For biler i 0-serien som skal produseres nærmere 2030 skal Honda også ha en ny generasjon batterier som kan lades raskere. 15-80 prosent skal gå unna på 10-15 minutter, lover de.

Dette er derimot lovet på det meste av nye elbiler som kommer på markedet på den tiden, så her er ikke Honda alene på noen måte.

De forteller også at bilene skal få såkalte e-Axles, eller elektriske akslinger om du vil. Disse består av en motor, en inverter og en girboks, som omformer elektrisk energi til bevegelse, forteller de. Akkurat som elbilene gjør i dag, med andre ord.

Foruten det som vises på CES-messen i Las Vegas har Honda fra før vist frem en liten urban bil som er mindre enn den nå utgåtte Honda e. Denne ble vist frem på bilmessen i Tokyo i november, uten at vi der fikk klare detaljer om verken spesifikasjoner eller tidspunkt for lansering. Det virker med andre ord som Honda jobber intenst med fokusområder for det som skal lanseres i fremtiden, og deretter slipper nyhetene etter hvert som de spikrer dem.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.