Bompenger:

Ny bompengerekord: - Ikke holdbart lenger

Og dyrere skal det bli.

Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I 2022 ble det betalt 13,1 milliarder kroner i bompenger i Norge. Det viser foreløpige prognoser fra Statens vegvesen, melder P4.

Aldri tidligere har norske bilister lagt igjen så mye i bomstasjonene som i fjor. 13,1 milliarder er ny rekord i Norge og 400.000 kroner mer enn i 2019, som var det forrige rekordåret.

- Dette er ikke holdbart lenger. Vi vet at bompenger rammer skjevt. Det griper rett inn i økonomien til folk, sier kommunikasjonssjef Ingunn Handagard i Naf til Elbil24.

500 kroner dyrere?

I 2020 og 2021 krevde regjeringen inn 12,3 milliarder. Sammenlikner vi 2022 med 2009, ser vi at bilistene totalt betaler 3,5 milliarder kroner mer nå, ifølge P4.

Og dyrere skal det bli. Det bekymrer Naf.

- En undersøkelse vi har gjort viser at dersom bomregningen øker med 500 kroner, vil 1 av 4 nordmenn slite med å betale den, sier Handagard.

Dyrere for elbiler

I Norge har vi hatt en såkalt «50-prosentregel» som gjaldt for kommunal parkering, bomstasjoner og ferge. Den var vedtatt av Stortinget og innebar at du med elbil ikke skulle betale mer en enn maksimalt 50 prosent av hva tilsvarende koster med bensin- og dieselbil.

Fra og med 1. januar er grensen hevet til 70 prosent. Dermed må elbilister belage seg på å betale mer bompenger.

- Vi er veldig kritisk til dette. Vi vet at bompenger er en veldig viktig fordel for dem som velger elbil. Å øke bompengene kan begrense elbilsalget og gjøre det vanskeligere å nå nullutslippsmålet i 2025, sier Handagard.

  • Har du fått med deg denne?
I denne videoen sjekker vi avviket på speedometeret i vår bil – det kan du enkelt gjøre med din også. Video: Pål Joakim Pollen / Elbil24 Vis mer

Mot ny rekord i 2023

Naf er i prinsippet motstander av bompenger som metode. Organsiasjonen mener at det rammer skjevt og de som ikke har andre alternativer enn bilen, blir nødt til å betale.

- Dessuten er bompenger et dyrt system. Store summer forsvinner i administrasjonskostnader og lån som nedbetales. Bompenger finansierer vei og samferdsel, men også renter. Det er lite effektivt, sier Handagard.

Lite tviler på at Naf blir hørt med det første. Regjeringen budsjetterer med 16 milliarder kroner i bompengeinntekter for 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.