Zeekr 001 satt på prøve:

­Ny elbil imponerer stort - slo to Guinness-rekorder

Eieren av Volvo og Polestar med ny elbil - og den biter virkelig fra seg.

Zeekr 001 kan slå seg på brystet med to fantastiske rekorder. Foto: Geely.
Zeekr 001 kan slå seg på brystet med to fantastiske rekorder. Foto: Geely. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Bilprodusentene slåss om å strekke strikken i en eller annen retning, og ha noe å kunne skryte av. Det være seg rekkevidde, ladehastighet, batterikapasitet eller ytelser som 0-100 km/t og toppfart.

Kinesiske Geely, eieren av både Volvo og Polestar, har nå gått egne veier i å finne noe å være best på. Det har de gjort med en av sine nyeste merker, Zeekr 001, en elbil som foreløpig ikke er markedsført i Europa.

Nylig kunne de slå seg på brystet over å ha dratt i land to nye rekorder registrert hos Guinness. Den ene er at de har driftet i den høyeste målte hastigheten til nå, og den andre for å ha kjørt 50 porter (koner) i autoslalom på den korteste målte tiden for en elbil.

I begge disse øvelsene ligger det helt sikkert et regelsett som vi ikke har inngående kjennskap til, men drift-øvelsen handler antagelig om en viss lengde og vinkel, mens konene i autoslalom etter alt å dømme er satt i en rett linje med en gitt avstand mellom hver kone.

Gammel mot ny

Under drift-øvelsen var det på forhånd klart at de måtte slå den forrige rekorden på 160 km/t.

Med Zeekr 001 knuste de denne rekorden med sine imponerende 207,996 km/t, i det man på godt norsk kan kalle breisladd over tid.

Øvelsen der de kjørte slalom mellom de 50 konene ble gjort på 49,05 sekunder, uten at man var borti noen av konene.

Å rive ville være diskvalifisering.

  • Har du sett denne?

Gjør det selv

Noen vil sikkert si at dette er tullete måter å skape blest om en ny bil på, men autoslalom er faktisk en øvelse vi selv bruker mye under testing av biler. Husk også at den typiske elgtesten egentlig bare er et oppsett av kjegler som illustrerer en unnamanøver.

I likhet med elgtesten vil også autoslalom raskt avdekke en bils ulemper og fordeler på mange områder. I tillegg er det definitivt en øvelse som stiller krav til føreren.

For om du setter to forskjellige sjåfører til å kjøre gjennom en løype ment for autoslalom, så vil du etter alt å dømme få to veldig forskjellige resultater. Autoslalom er faktisk en øvelse det arrangeres konkurranser i, og det er absolutt å anbefale dersom du har hatt lyst å bedrive en eller annen form for motorsport, men ikke lar deg friste av prislappen.

Nå skal det sies at det også innenfor autoslalom er lett å la seg rive med, for det er ingen tvil om at noen biler er bedre egnet enn andre, men bilene er regulert i forskjellige klasser, og elbilene har sin egen.

Billig og lett tilgjengelig

Et godt sted å begynne er nettsiden autoslalom.no, der du finner alt om regler, priser og hvilke lisenser du må ha. En lisens medfører ingen opptaksprøver, eller andre kvalifikasjonskrav, og man kan løse lisens for enkeltløp.

Blir du bitt av basillen får du rabatt dersom du løser sesonglisens.

Autoslalom er også en gren som gjennomføres i samarbeid med Norges Bilsportforbund, så ikke tro at dette er en cowboy-virksomhet. Alt gjøres korrekt, som at sikkerheten er ivaretatt og andre forholdsregler.

Hovedregelen er så enkel som at hvis du har lyst, så har du lov. Det eneste du trenger er en bil. Lykke til, og husk rekorden. 49,05 sekunder på 50 kjegler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.