Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Opel skal i løpet av sensommeren trille ut de første elektriske utgavene av Astra Electric på det norske markedet. Bilen får Stellantis-gruppen sin andre generasjon elektriske drivlinje, som først og fremst betyr mer krefter, og litt større batterikapasitet.
Det vil gjøre godt for Astra, som er en noe større bil enn sin mindre slektning, Corsa.

TEST: Mye elbil for 300.000 kroner
Flere konkurrenter
Astra er en bil i det såkalte c-segmentet og har i årevis har konkurrert med VW Golf om kundene. Nå må den først og fremst finne seg i å konkurrere med VW ID.3, Cupra Born, Renault Megane E-Tech og de andre typiske hatchback-bilene i dette segmentet.
Likevel er biler som Tesla Model 3, BYD Atto 3 og tilsvarende også som konkurrenter å regne.
Historisk sett er Astra en av de mest ordinære bilene på markedet, og nettopp dette har gjort den til en godt solgt modell. Vi har nå testet nykommeren med fullelektrisk drivlinje, og vi kan understreke at Opel opprettholder trenden.

Over 40 mil rekkevidde
Nye Astra Elelctric er svært ordinær, på grensen til det en entusiast vil kalle kjedelig, mens mange av de som skal ut og kjøpe seg et fremkomstmiddel får akkurat det de er ute etter. En konservativ bil som leverer det du trenger. Verken mer eller mindre.
I motsetning til flere av dens konkurrenter, så byr ikke Opel på en rekke modeller der du kan velge motoreffekt eller batterikapasitet. Her får du ett alternativ, en bil som byr på 156 hestekrefter, med et batteri på 54 kWh. De dynamiske egenskapene viser til en akselerasjon til 100 km/t på 9,2 sekunder, en toppfart på 170 km/t, og batterikapasiteten skal holde til 418 kilometer etter WLTP-standarden.
At dette må sies å være moderat. Bilen er på papiret passe treg, og den går heller ikke nevneverdig langt.
Men så dukker spørsmålet opp, da. Trenger du noe mer? De aller fleste kundene av en bil som dette er nok enig med meg i at, nei, vi gjør ikke det. Men så er det jo også slik at man vil ha så mye bil for pengene som mulig, så hvis en av konkurrentene kan vise til bedre for samme mengde penger, ja hva velger man da?

God på innsiden
Vi kaster oss inn i nykommeren, fyrer opp det som mest kan beskrives som en datamaskin, og det blir lyst i alle displayer. Vi kjenner oss igjen fra de øvrige bilene fra Stellantis, som Peugeot, Citroën og ikke minst Opel Corsa. Vi legger også merke til at denne er utstyrt med head-up display, i tillegg til de to 10-toms skjermene som befinner seg foran rattet og i øvre del av midtkonsollen. Bra!
Det vi også legger merke til er at Opel enda ikke har tatt innover seg at svart pianolakk ikke har noe i en bil å gjøre. Det ser fint ut i et kort øyeblikk etter at du har dratt over med en mikrofiberklut. Så er moroa over.

EQS-duell: SUV eller sedan?
Men interiøret ellers fremstår som helt greit. Alt er plassert på tradisjonelle og konservative plasser, uten mye av den innovasjonen man normalt finner i dagens elbiler. Det kan ha sine fordeler, for smaken er som baken, og ikke alle er begeistret over å lære en bil å kjenne på nytt.
Før vi legger av sted gjør vi unna de vanlige justeringene av seter og ratt. I Astra Electric har du elektriske seter på alle funksjoner, bortsett fra lengdejusteringen av hele setet, og det er også helt greit.
I tillegg har du lengdejustering av bare sitteputen, og du har god justering for hvor langt frem du vil ha nakkeputen.

Mens vi holder på med justeringen legger vi merke til at det i dashbordet er et mykt materiale med et visst moderne preg, mens det i store deler av dørpanelene er en hardplast av den typen vi forbinder med midten av nittitallet.
I midtkonsollen finner vi to rom der det er plass til en mobiltelefon i den fremre, og et par koppeholdere i det bakre rommet. I tillegg finner vi et hanskerom og hver sin lomme i dørene, naturligvis. Det er rett og slett alt du trenger her, og utformingen er også helt fin.

Et pluss til Opel for å ha gitt en rekke av standardfunksjonene en fysisk knapp under skjermen i midtkonsollen. Jo da, det er greit med skjermbaserte funksjoner også, men da måtte Opel inn med en langt større skjermer først. Med to skjermer på 10 tommer, som her, vil det bli for liten plass til så mange funksjoner på første skjermbilde i den som sitter i midtkonsollen.
- VW ID.3 blir en naturlig konkurrent for Opel Astra Electric:
Ut på tur
Vi vipper bilen enkelt i gir med en vippebryter, og legger av sted. Bilen føles umiddelbart veldig lettkjørt ut. Den har også en god svingradius til tross for at den er forhjulsdreven. Etter noen mil på varierte veier slår det oss også at det er både stille og komfortabelt inni her.
Etter enda noen mil tar vi en titt på forbruksmåleren. Gradestokken står omtrent spot-on på 23 varmegrader, den samme temperaturen som WLTP-testene gjøres i. WLTP-testene viser til et forbruk på 1,48 kWh per mil, mens vi leser av 1,53 kWh per mil. Forskjellen ligger først og fremst i at vi har dundret av sted på mer motorvei enn landevei – foreløpig. Hadde vi kjørt enda lenger ville også forbruket sunket ytterligere. For det tyder på at bile har et relativt gunstig forbruk, selv om vi vet at noen av konkurrentene helt sikkert er i stand til det samme på en tilsvarende dag.
De endelige tallene for både rekkevidde og ladefart kommer vi tilbake til så snart bilen er i Norge. Når vi likevel snakker om ladefart, så kan det nevnes at bilen skal være i stand til å lades med 100 kW på en hurtiglader, og den skal ha en ombordlader på inntil 11 kW. Sistnevnte må vi sjekke opp, for de tidligere utgavene av Stellantis-bilene hadde 11 kW ombordlader som tillegg, mens 7,4 kW var standard. Det samme kan være tilfellet her, samtidig som Opel har sagt at det til Norge kommer bare en versjon, og den skal være fullutstyrt.
Opel har i den anledning puttet på med alskens førerassistanser og tilbehør som man forventer, og enda litt til. Du har blant annet en såkalt Connected Navigation Plus inkludert i prisen de første tre årene. Hva det deretter skal koste har vi ikke oversikt over.

Disse eierne er minst fornøyde med støy i bilen
Greit med plass
Underveis i kjøreturen legger vi merke til at bilen har en visker på bakruten som gjerne kunne tatt enda litt lenger opp enn den gjør. Vi oppdager også at ryggekameraet virkelig gir et klart og tydelig bilde, men det er plassert rett over skiltet – ikke under den vippbare logoen som åpner bakluken. Da ville den vært beskyttet for skitt, men Opel har antagelig gode grunner til å velge annerledes.
Når vi først nevner logoen som åpner bakluken, så kan vi legge til at det på innsiden er et bagasjerom som tar imot 352 liter, før du begynner å leke med seterygger. På det meste kan du få inn 1268 liter med hva du måtte ønske. Under panseret er det kun elektronikk, og ingen lagringsplass i form av en frunk. Men så har du mulighet til å laste inntil 75 kg på taket da.

Opel har med Astra laget en bil som strengt tatt ikke skiller seg ut på noen punkter. Den er svært tradisjonell på design, på utstyr, på ytelse og på de tingene man ofte sjekker når man skal ha seg en elbil, som ladefart, rekkevidde, batterikapasitet og så videre.
Tja, si det. Vi skulle ønske vi kunne si at det er på grunn av pris, men heller ikke der er Opel Astra et førstevalg, forståelig nok. Vi må nok regne med at bilen havner veldig nær 400.000 kroner i den fullutstyrte utgaven bilen vil komme i, og da er det flere konkurrenter å velge blant. Det finnes også et godt knippe ekstra modeller å ta med i beregningen dersom man har mulighet til å strekke seg opp mot 430.000 kroner i tillegg.
Men så er det også noen som er på utkikk etter akkurat en slik pakke som Opel Astra Electric er blitt, og da er veien til bestilling liten.
Vi skal følge veien videre for nye Opel Astra Electric videre, og kan snakkes om et år. Da vet vi svaret på «Topp eller flopp».

Lønner det seg med ladepakker?
Ikke den første E
Opel Astra har eksistert på markedet i over 30 år, etter at den første inntok markedet i 1991 som etterfølgeren til den siste Kadett E. Litt morsomt er det jo at siste generasjon Kadett hadde fått bokstaven E, selv om det ikke var et snev av henvisninger til elektrisk drift av den grunn.
Det bunnet rett og slett bare ut i at Opel benytter bokstavrekken i alfabetet i stedet for tall til å definere generasjonen.
Nå er derimot situasjonen en helt annen, for når Opel nå lanserer en fullelektrisk Astra har de valgt å ikke benytte Astra E, men hele «Astra Electric» som navn. Og det er bare begynnelsen. For Opel forteller at de også skal på markedet med flere fullelektriske biler fremover, deriblant en elektrisk utgave av Grandland, som kommer neste år. Deretter går det slag i slag, før de fra 2028 kun skal fokusere på elektriske biler.
Fremtiden har med andre ord mye godt å bringe med seg.
Tekniske spesifikasjoner:
. | Opel Astra electric |
Motor: | 1 x elektrisk |
Hjuldrift: | Foran |
Effekt: | 156 hk |
Dreiemoment: | 270 Nm |
0-100 km/t: | 9,2 sekunder |
Toppfart: | 170 km/t |
Batterikapasitet: | 54 kWh |
Oppgitt forbruk: | 1,48 kWh/mil |
Oppgitt rekkevidde: | 418 km |
Ombordlader: | 11 kW |
Hurtiglading: | 100 kW |
L x B x H (mm): | 4374 x 1860 x 1488 |
Akselavstand | 2675 |
Egenvekt: | 1679 kg |
Hjuldimensjon: | 215 / 45 R18 |
Pris: | Ikke fastsatt |
Kommer: | aug.23 |
Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.