BMW iX1 xDrive 30

Ny, elektrisk BMW til «folkepris»: Solgte 600 biler første dagen

Alt tyder på at iX1 blir den neste storselgeren fra BMW. Vi fikk se nærmere på bilen under et pressearrangement på Gotland.

FYLLER ET HULL: iX1 er bilen som skal ta opp konkurransen i den populære kompakt-SUV-klassen. Åpenbare konkurrenter er Mercedes-Benz EQA, Volvo XC40 og kanskje også trillingene fra VW-konsernet (ID.4, Audi Q4 e-tron og Skoda Enyaq). Foto: Bjørn Eirik Loftås
FYLLER ET HULL: iX1 er bilen som skal ta opp konkurransen i den populære kompakt-SUV-klassen. Åpenbare konkurrenter er Mercedes-Benz EQA, Volvo XC40 og kanskje også trillingene fra VW-konsernet (ID.4, Audi Q4 e-tron og Skoda Enyaq). Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Gotland, Elbil24): Denne sommeren er det omsider slutt for produksjonen av BMW i3, den kompakte og populære elbilen som har blitt solgt i mer enn 30.000 eksemplarer i Norge siden den ble introdusert i 2013. Det gjør den til den fjerde mest solgte elbilen i Norge gjennom tidene.

Samtidig har BMW en ny, elektrisk innstegsmodell klar, den kompakte SUV-en iX1. Bilen plasserer seg størrelsesmessig midt i den kompakte mellomklassen, har drift på alle fire hjul - nesten 500 liter bagasjerom og konkurransedyktig pris.

Når BMW i tillegg sier at de første som bestiller kan forvente seg bilen allerede i år, er det kanskje ikke så underlig at bestillingene renner inn.

600 biler første dagen

Tidligere denne uka åpnet BMW for bestillingen av den nye elbilen.

- Interessen er svært god. Bare første dagen rant det inn mer enn 600 bestillinger, sier kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby i BMW Group Norge, til Elbil24.

Samtidig forteller Tegneby at det er håp om lys i tunnelen hva angår produksjonskapasiteten.

- Produksjonen starter i november, og jeg er optimistisk på at de første bilene vil bli levert til norske kunder før utgangen av 2022, sier Tegneby.

Ny, elektrisk BMW til «folkepris»: Solgte 600 biler første dagen

Har det som skal til

Elbil24 var til stede da pressen fikk ta bilen i nærmere øyesyn for første gang, under et pressearrangement på Gotland fredag. Bilen var en pre-produksjonsmodell, men den skal være så godt som identisk med bilen som går i produksjon i november.

iX1 er en SUV med design som har mange likhetstrekk med de større medlemmene i X-familien. Den er kompakt (450 centimeter), men byr samtidig på god innvendig plass til en typisk familie på fire.

Taket skråner noe bakover, men undertegnede (som måler 180 cm), hadde ingen problemer med takhøyden i baksetet. Nå må vi legge til at bilen vi fikk ta nærmere i øyesyn, hadde panorama glasstak, noe som øker takhøyden med et par centimeter.

Det er imidlertid litt trangere mellom for- og baksetet (med forsetet tilpasset meg selv), men fordypningene i seteryggene var akkurat nok til at knærne til undertegnede gikk fri.

Romslig bagasje og smart setedeling

Spesielt imponerende er kanskje bagasjerommet, som rommer 490 liter - og legger du ned bakseteryggen øker volumet til 1600 liter. Under gulvet bak er det et lite ekstrarom med plass til kabler, verktøy og lignende.

En positiv ting er er at bakseteryggene kan deles 40-20-40, på den måten kan to baksetepassasjerer sitte godt, mens lange gjenstander (for eksempel ski) hviler på det nedslåtte midtsetet. iX1 kan også utstyres med helautomatisk hengerfeste, og maks hengervekt er 1200 kilo.

Ny, elektrisk BMW til «folkepris»: Solgte 600 biler første dagen

Velkjent og funksjonelt

Foran er det lett å kjenne seg igjen fra andre, nyere BMW-er, som i4 og iX. De to buede skjermene foran rattet og i midtkonsollen ser identiske ut, og operativsystemet er også det samme.

Ny, elektrisk BMW til «folkepris»: Solgte 600 biler første dagen

Den trådløses ladeplaten i midtkonsollen skråner som på Tesla Model 3 og Y, slik at man enkelt kan se skjermen når det kommer varsler og lignende. Bak disse sitter to koppholdere, før den toetasjes midtkonsollen tar over. Her sitter også start-knapp, girvelger, mediestyring med mer.

Ny, elektrisk BMW til «folkepris»: Solgte 600 biler første dagen
Ny, elektrisk BMW til «folkepris»: Solgte 600 biler første dagen

Ellers er det et godt utvalg av USB-C-porter i kupeen, både foran og bak.

Setene i bilen var av kunstkinn med uttrekkbar lårstøtte. De er for øvrig perforerte, og støtter både luftbasert kjøling og oppvarming. Vi har ennå ikke kjørt bilen, men komforten virket å være i god BMW-stil.

Ny, elektrisk BMW til «folkepris»: Solgte 600 biler første dagen

Rekkevidde og lading

Nordmenn er opptatt av rekkevidde, og noen blir kanskje overrasket over at batterikapasiteten er såpass lav som 64,7 kWh (netto). Men etter å ha testet rekkevidden på i4 og iX, vet vi at BMW har blitt gode på å holde et lavt forbruk. Avhengig av hvilken utstyrspakke du velger, er rekkevidden inntil 438 kilometer målt etter WLTP-metoden. På langt nær klasseledende, men antakelig langt nok for de fleste.

Ladehastigheten er inntil 130 kW, altså i samme leie som Audi Q4 e-tron. Det er en naturlig bil å trekke fram når vi snakker om konkurrenter, men representanter fra BMW vi har snakket med, liker bedre å bli sammenlignet med Mercedes-Benz EQA.

NYREGRILL: BMWs kjennemerke nr 1, nyregrillen, er litt mindre prangende her enn på flere andre modeller fra tyskerne. Alle foto: Bjørn Eirik Loftås
NYREGRILL: BMWs kjennemerke nr 1, nyregrillen, er litt mindre prangende her enn på flere andre modeller fra tyskerne. Alle foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Tre utstyrsversjoner

BMW iX1 xDrive30 er allerede i salg, og startprisen er 479.900 kroner. BMW har imidlertid laget tre «tilleggspakker» med forskjellige nivåer av ekstrautstyr, som de fleste sannsynligvis vil velge.

Den rimeligste har fått navnet «Charged», og inneholder blant annet adaptive LED-frontlykter med fjernlysassistent, speilpakke, trådløs lading av telefon, rattvarme, tilhengerfeste og takrails. Denne koster fra 519.900 kroner.

«Charged Plus» inneholder alt dette samt blant annet elektrisk setejustering med minne og massasjefunksjon for fører, Harman Kardon høyttalersystem, parkeringsassistent, headup display og metallic lakk. Denne koster fra 546.900 kroner.

Den siste har fått navnet «Fully Charged» og inneholder i tillegg M Sport eksteriør og interiør samt en mer avansert førerassistentpakke. Denne koster fra 584.900 kroner.

I tillegg til dette vil også en BMW iX1 være oppkoblet til enhver tid, og du kan i ettertid kjøpe flere funksjoner gjennom operativsystemet – en såkalt «Functions On Demand» løsning.

Tohjulsdrift?

BMW antyder for øvrig at det kan bli aktuelt å introdusere enn utgave med tohjulsdrift senere, men i Norge er det som regel størst etterspørsel etter firehjulstrekkere. Og denne gleder vi oss til å teste, for den kommer garantert til å lokke mange norske elbilkunder til butikkene i tiden framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.