Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Kjøper du en brukt bensin- eller dieselbil, sier årgangen og kjørelengden det meste om hvor mye du bør betale for bilen. Det holder ikke når du skal kjøpe en brukt elbil. Da er tilstanden til batteriet en av de viktigste tingene du må sjekke og helt avgjørende for hva du bør betale for bilen.
I dag er det lettere sagt enn gjort. Mye hurtiglading, konstant lading med fullt batteri og lagring av bilen over lang tid med fullt batteri, er ting som påvirker helsetilstanden til batteriet. Kjørelengden sier ofte lite om hvor mye futt og rekkevidde det er igjen i batteriet.

50 elbiler rekkevidde-testet: Så langt går de på motorvei
Nytt EU-krav
Nå jobber EU med regler for et batteripass som skal vise denne tilstanden til batteriet i de brukte elbilene. Planen er at alle elbiler skal ha dette i 2027. Noen land, som Tyskland, kommer ifølge AutoBild til å innføre dette i 2026.

Et slik batteripass er viktig fordi det store høyspentbatteriet er den klart viktigste delen og kan utgjøre rundt 40 prosent av prisen på bilen. Derfor vil tilstanden til dette batteriet også være svært avgjørende for hvor mye du skal betale for den brukte bilen.
Hvis batteri-feilen er så stor at hele batteriet må byttes, kan det være snakk om 100.000 - 200.000 kroner avhengig av bilmodell. Det kan betyr at å fikse batteriet til og med koster mer enn bilen er verdt. Den hører hjemme på dynga.

Rapport: Så mye taper elbil-batteriet seg
Store forskjeller
Østerrikske Aviloo, som har utviklet en batteritest for forhandlere og private, har funnet ut at etter 100.000 kjørte kilometer, kan helsetilstanden til batteriet varierer med så mye som 30 prosent. Den brukte elbilen som du håper klarer 90 prosent av den opprinnelige rekkevidden, klarer kanskje bare 70 prosent. Det betyr at prisen på den brukte bilen bør gjenspeile dette, sier Avilo-sjef Marcus Berger:
- I en elbil forteller ikke kjørelengde og alder deg noen som helst. Alt handler om tilstanden til batteriet, sier han.

I dag tilbyr Elbilforeningen en slik test til private, men den er relativt dyr.
Oppdateres fortløpende
Det nye batteripasset skal, som testen til Aviloo, vise batteriets lagringskapasitet. Dokumentet skal lagres i en database, hvor det oppdateres kontinuerlig ved en jevnlig tilbakemelding fra bilen.
Når bilen legges ut for salg, kan potensielle kjøpere sjekke helsetilstanden på batteriet i denne databasen. Sertifikatet skal være gyldig internasjonalt. Det er viktig siden det er blitt importert mange brukte elbiler til Norge fra andre land i Europa.

Lover rekkevidde over 75 mil
Også god reklame
Planen er at batteripasset også skal vise hvor miljøvennlig de enkelte batteriene er. Opprinnelsen til batteriet og de forskjellige komponentene skal registreres, noe som vil gjøre det mulig å trekke konklusjoner om miljøpåvirkninger av produksjonen, arbeidsforholdene og så videre.
Databasen vil dermed også bli en reklameplakat for batteriprodusenter som jobber bærekraftig og som utvikler og bygger batterier med lang levetid.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.