Aerodynamikk

Ny løsning skal sikre lengre rekkevidde

Kan et par skjørt være veien å gå i jakten på ekstra kilometer? Det mener Hyundai og Kia.

Her ser du hvordan skjørtene faller ned i høyere hastighet og hjelper til med å styre luftstrømmen. Foto: Hyundai.
Her ser du hvordan skjørtene faller ned i høyere hastighet og hjelper til med å styre luftstrømmen. Foto: Hyundai. Vis mer
Publisert

(Elbil24): Rekkevidden blir bare bedre og bedre på nye elbiler, men produsentene ser seg ikke fornøyde av den grunn. Stadig gjøres det nye grep for å sikre ekstra kilometer i rekkeviddebanken.

Kia er blant disse produsentene. Da Elbil24 prøvekjørte nykommeren EV9 i november, poengterte vi at Kia har plassert lameller i fronten på bilen som åpner seg i fart og slipper luft innunder bilen.

Dette for å minske luftmotstanden og dermed bedre rekkevidden:

Under skiltet på nye Kia EV9 kan du se små riller/lameller. Disse åpner seg i høyere hastigheter og sørger for bedre gjennomstrømming av luft. Foto: Steinar André Danielsen.
Under skiltet på nye Kia EV9 kan du se små riller/lameller. Disse åpner seg i høyere hastigheter og sørger for bedre gjennomstrømming av luft. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer

Luft-skjørt

Nå er Kia på banen med en ny løsning i samarbeid med familievennene i Hyundai. I jakten på de perfekte luftstrømmene kan de to bilmerkene nå presentere løsningen Active Air Skirts, direkte oversatt til aktive luft-skjørt.

Luft-skjørtene skal hjelpe til med å styre luften i fronten av bilen. Dette vil gi både lengre rekkevidde og bedre stabilitet.

Se bildet øverst i artikkelen for en visuell forklaring.

Over 80 km/t

Skjørtene er montert under bilen bak den fremre støtfangeren. Skjørtene vil falle ned og komme til nytte i hastigheter over 80 km/t. Turbulensen som oppstår i luftstrømmene rundt hjulene vil da kunne styres bedre, opplyses det.

Løsningen er testet på elbilen Genesis GV60 og bidro til å senke luftmotstanden med 2,8 prosent. Det høres kanskje ikke så mye, men det holdt til å gi 6 kilometer lengre rekkevidde for testbilen.

Testene viser at de aktive luft-skjørtene vil fungere godt også i hastigheter over 200 km/t. Hittil er teknologien presentert i hjemlandet Sør-Korea og i USA.

Så gjenstår det å se om luft-skjørtene blir standard på modellene til Kia, Hyundai og Genesis i tiden som kommer.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.