Oppdateringer fra Apple:

Ny og bedre CarPlay fra Apple

Gir langt bedre visning, og enda flere funksjoner.

NY CARPLAY: Apple CarPlay oppdateres med bedre visning og nye funksjoner. Foto: Skjermdump, apple.com
NY CARPLAY: Apple CarPlay oppdateres med bedre visning og nye funksjoner. Foto: Skjermdump, apple.com Vis mer
Publisert

(Elbil24): Apple oppdaterer CarPlay med sin nye programvareoppdatering iOS 13, som er ventet denne høsten. - Den største oppdateringen hittil, sa Apple under lanseringen.

Mange endringer

Apple CarPlay ble første gang lansert i 2014, og selv om mye har skjedd i Apple-universet siden den gang, har ikke CarPlay sett store endringer - før nå.

Med iOS 13, som kommer senere i år, vil CarPlay få en rekke nye funksjoner, i tillegg til oppgraderinger av eksisterende.

Nye funksjoner:

 • Dashbord: Et nytt dashbord vil kunne inkludere visning av mer informasjon samtidig. For eksempel skal man kunne sjekke kartet, kontrollere lyd og får forslag fra Siri, uten å måtte bytte skjermbilde.
 • Skjermstørrelse: Apple har lagt til rette for at bilprodusenter kan utvikle systemer som kan endre skjermstøøreslen på CarPlay. CarPlay kan også vises på andre skjermer i bilen, og tilpasses skjermer som ikke er rektangulære, dersom bilprodusenter ønsker.
 • Ikke forstyrr: Ved å skru på ikke forstryrr, vil varslinger fra applikasjoner blokkeres mens man kjører.
 • Innstillinger: Innstillinger kan endres på via skjermen, og det er også en ny lysinnstilling som lar føreren bestemme hvor lys skjermen i bilen skal være.
 • Uavhengig app-visning: Man kan nå åpne apper på telefonen, uten at dette påvirker hva som vises på bilens skjerm. Dermed skal man eksempelvis kunne skifte sanger i bilen med telefonen, uten at kartvisningen på bilens skjerm blir påvirket.
 • Hey Siri support: Apple CarPlay kan nå bruke bilens integrerte mikrofoner til å snakke med assistenten Siri, dersom bilen er lagt til rette for det.

Oppdaterte funksjoner:

GAMMEL: Slik ser kartfunksjonen ut idag, før oppdateringen. Foto: skjermdump, apple.com
GAMMEL: Slik ser kartfunksjonen ut idag, før oppdateringen. Foto: skjermdump, apple.com Vis mer
 • Hjem-bilde: Skjermen har, i følge Apple, fått et mer moderne design, som viser seg gjennom avrundede hjørner, og ny visning av ikonene på skjermen.
 • Kalender: Denne er oppdaert med muligheten til å raskere se avtalene for dagen. Man kan også lett trykke på adresser for veibeskrivelser i kart, eller nummer for direkte oppringing fra kalenderen.
 • Apple Music: Et redesign av Apple Music menyen skal gjøre det enklere å finne frem til musikk, og man har også lagt til støtte for visning av Album-coverbilder for å lettere finne frem til musikken man vil høre uten å måtte se etter artisten eller sangen.
 • Apple Maps: Kartfunksjonen vil alltid holde seg på dashbord-skjermen, selv om man har andre funksjoner gående. I tillegg har Apple lagt til rette for mer detaljert visning av veikryss.
 • Siri: Samtidig som kartet alltid holder seg på dashbordet, er Siri-skjermen gjort mindre. På denne måten skal man kunne følge med på kartet, selv om Siri kommer med forslag på sin skjerm.
NY VISNING: Den nye layouten skal vise mer informasjon enn den gamle, blant annet albumcover i Apple Music. Foto: Skjermdump, apple.com
NY VISNING: Den nye layouten skal vise mer informasjon enn den gamle, blant annet albumcover i Apple Music. Foto: Skjermdump, apple.com Vis mer

Hva er det?

For de uinnvidde trengs en iPhone for å bruke Apple CarPlay, i tillegg til at bilen må ha støtte for systemet.

Kort forklart overstyrer Apple CarPlay bilens integrerte infortainmentsystem, og erstatter det med informasjon inne på telefonen. CarPlay vil også erstatte bilens egne ikoner på skjermen eller displayet i bilen, med de gjenkjennbare ikonene og visningen til iPhone.

Med Apple CarPlay får man tilgang til kontakter, man kan motta korte meldinger, og bruke telefonens navigeringsfunksjon, blant mye annet.

Føreren, eller passasjerene, kan bruke CarPlay ved hjelp av den talestyrte assistenten Siri, dersom bilen har støtte for stemmestyring. Eller ved hjelp av berøringsskjermen i bilen, eller knapper på rattet.

Tanken er at Apple CarPlay skal gjøre det sikrere for føreren å kjøre, ved å gi tilgang til telefonen uten å fysisk måtte trykke på den.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.