Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?
(Elbil24): Stadig flere leverandører introduserer lynladere på markedet. Men de klarer ikke helt å enes om en felles betalingsmodell.
Denne uken kom ladeleverandør Ionity med sin løsning, som viser at de har valgt å ta betalt per antall kWt du lader med. Prisen har fått flere til å reagere. Andre aktører igjen, som Fortum, har valgt en løsning der både tiden du står på ladere og kWt du lader med bestemmer prisen.

Derfor bør du ikke fullade elbilen
Alle de ulike løsningene kan gjøre det vanskelig å huske hvordan du faktisk betaler på de ulike laderne, og ikke minst regne ut hvilken operatør som gir deg mest for pengene.
Liker løsningen
Dette reagerer flere på. En av disse er Norsk Automobilforbund (NAF). Tidligere denne uken kritiserte kommunikasjonssjef i NAF, Nils Sødal, at det ikke fantes en helhetlig betalingsløsning. Han sa at han ønsket seg en modell for alle ladeoperatørene.
– Siden det er så mange faktorer som påvirker ladehastigheten, mener vi at det mest rettferdige er å betale per kilowattime, ikke per minutt. Da betaler man for det man faktisk fyller på av strøm. Det er både mest oversiktlig og rettferdig, sa Sødal.
Dette er akkurat det Ionity har valgt å gjøre. Og selv om Sødal er fornøyd med deres løsning, syns han at prisen Ionity har kommet frem til, som for drop-inn kunder er 8,40 kroner per kWh, bør justeres.

- Vi liker at Ionity velger å kjøre ren kWh-pris. Men de har lagt seg på en skyhøy pris. Det er ikke bra. Så prismodellen mener vi er riktig og lett å forstå for forbruker, men prisnivået er langt over det det bær være, sier Sødal til Elbil24.
Sjef for Ionity i Nord Europa, Jan Haugen Ihle, mener prisen er riktig.
- Jeg har registrert at det har vært litt skepsis til drop-in prisen vi har lagt oss på, men med en avtale vil man komme mye bedre ut. Det vil trolig også komme muligheter for flere andre avtaler i fremtiden, som med Plugsurfing, som vil kunne kutte kostnaden for kundene, sier Ihle til Elbil24.
Priser etter effekt og kø
Fortum Charge&Drive er en annen av ladeleverandørene som nylig endret sin prismodell. I motsetning til Ionity gikk de for en delt modell hvor man betaler for tiden man står på laderen i tillegg til per kWh.
Uten app eller RFID-brikke ligger prisen deres på 4 kroner per minutt og 2,50 per kWh. Med app/RFID halveres minuttprisen.

- Skjønner ikke bæret av markedet
Informasjonssjef i Fortum, Stian Mathisen, sier til Elbil24 at årsaken er todelt.
- I den nye prismodellen for lynlading vil mengden energi levert bli hensyntatt, og vi mener dette er til kundens fordel. Det er fortsatt et minutt-element i prisen for å sikre sirkulasjon, og redusere kø, men denne prisen er lavere enn tidligere.
Mathisen sier de jevnlig tar tempen på brukerne og mener de har valg rett prismodell.
- Dersom vi tar betalt kun for kilowattimer forbrukt kan en bileier parkere bilen for resten av dagen og dermed blokkere tilgangen til ladestasjonen for andre kunder. Med betaling per minutt skaper vi et økonomisk insentiv for å flytte bilen og sikre at flest mulig får ladet.
- Vi gjennomfører jevnlig kundeintervjuer og fokusgrupper for å få innsikt i hva våre kunder mener er den enkleste og beste måten å betale for lading, og vår erfaring er at folk foretrekker minuttprising. Betaling per minutt er altså en ordning som er ønsket av både oss og de fleste av våre kunder, forteller Mathisen til Elbil24.

- Et stadig problem
- Skjønner ikke bæret
Per i dag er det kun Ionity som har valgt NAFs foretrukne løsning, med betaling kun for kWh. Fortum, Grønn Kontakt og BKK tar alle en minuttpris i tillegg til pris per kWh. Circle K, som forøvrig huser de aller fleste Ionity-ladestasjoner, tar på sine egne (ikke Ionity-laderne) betalt per påbegynte minutt.
Til Ionitys nye prismodell sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening følgende:
- Det kan virke som tysk bilindustri ikke skjønner bæret av det norske elbilmarkedet.
Hun er heller ikke enig med NAF om den foretrukne prismodellen.
- Vi mener den beste modellen er en kombinasjon av minutt- og kWh-prising, for eksempel ved at man får kWh-pris opp til 50 prosent ladestatus, mens ladehastigheten fortsatt er høy, og minuttpris deretter, eller en kombinasjonsprising under hele ladingen, sier Bu til Elbil24.
Hun mener minuttprisen kan føre til færre tilfeller av biler som okkuperer ladere, i likhet med Fortums tankegang.

- Det å ha et element av minuttprising har en oppdragende effekt på oss elbilister. Kort sagt: Lad det du trenger, for å komme dit du skal, og kjør så videre. Elbilister som insisterer på å lade helt fullt på en hurtiglader, ender opp med å betale dyrt, samtidig som det gjerne dannes køer. Årsaken er naturligvis at ladeffekten avtar, og at kilowattimene dermed blir dyre fra 80 til 100 prosent. 80-100 tar gjerne like lang tid som 0-80.
- Det er ikke dermed sagt at noen skal nekte elbilister å fullade dersom de har behov for å maksimere rekkevidden, men det er liten tvil om at innslag av minuttprising bidrar til mindre kø på tungt trafikkerte hurtigladestasjoner. Dette er en vinn-vinn-situasjon, legger hun til.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.