Nio EC7:

Ny SUV-kupé fra Nio

Kan dukke opp i Europa over sommeren.

NUMMER FEM: Nio har allerede to biler i det norske markedet og to som kommer på vårparten. EC7 kan bli deres femte elbil her til lands. Foto: Nio
NUMMER FEM: Nio har allerede to biler i det norske markedet og to som kommer på vårparten. EC7 kan bli deres femte elbil her til lands. Foto: Nio Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mens nordmenn feiret julen med ribbe og pinnekjøtt, lanserte kinesiske Nio en splitter ny modell – denne gangen i form av SUV-kupeen EC7.

I hjemlandet Kina blir EC7 tilgjengelig for kjøp allerede i mai måned, men det vil overraske oss om den ikke dukker opp i Norge senere på året. Ifølge Topelectric forventes det at modellen blir tilgjengelig på vårt kontinent i andre halvdel av 2023, men Nios norske presseavdeling hadde ingen lanseringsdato å komme med da Elbil24 sendte en forespørsel.

Fra før ruller det nå drøye 1300 Nio-biler på norske veier ifølge elbilstatistikk.no. Den første modellen som ble lansert i Norge, den store SUV-en ES8, er solgt i drøye 1200 eksemplarer. I tillegg nærmer sedanen ET7 seg 100 solgte modeller. Den ble lansert på tampen av fjoråret.

Begge bilene er med i hver sin trippeltest på Elbil24:

To modeller rundt hjørnet

Men Nio har flere modeller som snart er klare for lansering. Modellen EL7 er en mindre SUV enn ES8, og ET5 da en mindre sedan enn ET7. Begge disse har forventet levering i mai om man bestiller dem nå.

Om den dukker opp senere i år blir altså EC7 Nios femte modell på det norske markedet.

Som på de øvrige modellene tilbys EC7 med mulighet for batterileie, altså der du kjøper bilen uten batteri og betaler månedlig for å leie et. En fordel med denne løsningen er at du da står fritt til å endre abonnementet om du for eksempel vil ha et større batteri. Nio har også egne batteribyttestasjoner rundtom i Norge der du i løpet av få minutter kan bytte batteriet med ett som er fulladet.

AUTOMATISK: I videoen over kan du se hvordan roboter bytter batteri på en Nio ES8 i løpet av få minutter. Video: Nio Vis mer

EC7

Ikke alle Nio-biler er lansert i Norge, og faktisk har selskapet modellen EC6 i arsenalet fra før. EC7 blir derfor modellen over EC6.

Ny SUV-kupé fra Nio

Starter vi med de vitale målene, er bilen 4,97 m lang, 1,97 meter bred og 1,71 meter høy. Akselavstanden på 2,96 meter bør sørge for at det er god plass både foran og bak. Volumet i bagasjerommet oppgis til 442 liter, med mulighet for 1449 liter om du slår ned baksetene.

EC7 vil også være blant SUV-ene med lavest luftmotstand, med oppgitt Cd-verdi på 0,23. Det er nøyaktig samme verdi som Tesla byr på med Model Y.

Spoileren kan enten brukes i sportsmodus (avbildet) eller økonomimodus, der luftmotstanden senkes med fire prosent. Foto: Nio
Spoileren kan enten brukes i sportsmodus (avbildet) eller økonomimodus, der luftmotstanden senkes med fire prosent. Foto: Nio Vis mer

Bilen har aktiv spoiler bak som kan brukes i to posisjoner. I økonomi-modus reduseres luftmotstanden med fire prosent kontra sportsmodusen, som da er bedre egnet til høye hastigheter.

Arealet på soltaket er på 1,94 kvadratmeter, og det er utstyrt med såkalt elektrokromt glass, der man via elektronikken kan blende ned lyset utenfra i fem trinn, med opptil 13,7 prosent reduksjon av sollyset.

Soltaket kan blendes ned i fem trinn for å redusere innslippet av lys utenfra. Foto: Nio
Soltaket kan blendes ned i fem trinn for å redusere innslippet av lys utenfra. Foto: Nio Vis mer

Førermiljøet ser ellers kjent ut for den som har kjørt Nio før, der den digitale assistenten Nomi sitter på toppen og lar deg styre funksjoner med stemmen. En stor 12,8 tommers Amoled-skjerm står for infotainment-systemet.

Som på ET7 er EC7 også utstrt med Nios Banyan-system for førerassistanse, med de gjenkjennelige utvekstene rett over frontruta som huser radarer, kameraer og den slags.

Passasjersetet er et såkalt «lounge seat» som kan lenes godt tilbake, og der benstøtten vippes opp. Den har for øvrig varmefunksjon også.

BENSTREKK: Med ett trykk kan passasjersetet legges ned til 120 graders vinkel. Benstøtten som samtidig vippes opp har innebygd varme. Foto: Nio
BENSTREKK: Med ett trykk kan passasjersetet legges ned til 120 graders vinkel. Benstøtten som samtidig vippes opp har innebygd varme. Foto: Nio Vis mer

Kjapp i skøytene

Som på ET7 gjøres 0-100-øvelsen unna på 3,8 sekunder, og bilen er i stand til å bremse ned fra 100-0 på bare 33,9 meter. Motorkraften totalt er på 643 hestekrefter, med dreiemoment på 850 Nm, og bilen trekker på alle fire.

Nio har oppgitt tre batteristørrelser på EC7 – 75, 100 og 150 kWh, der sistnevnte vil komme i løpet av året. På bilene som er lansert her til lands er det foreløpig kun de to første som er tilgjengelig, så her er det nok ikke lenge til 150 kWh-varianten vil tilbys via deres batterileietjeneste.

På arrangementet i jula viste Nio også frem en ladestasjon med hele 500 kW effekt, som skal klare å dra 100 kWh-batteriet fra 10-80 prosent på bare 12 minutter. Hvorvidt EC7 støtter så høy ladeeffekt opplyses dog ikke om.

Med det største batteriet oppgis rekkevidden til 94 mil etter den kinesiske CLTC-standarden. Den er, som kjent, snillere enn WLTP-standarden vi bruker i Europa, der man som en tommelfingerregel kan trekke fra rundt 10 prosent. Det bør allikevel bety en WLTP-rekkevidde på over 80 mil.

MINIMALISTISK: Hovedskjermen i Nio EC7 er på 12,8 tommer. På toppen ser du Nios digitale assistent, Nomi, som ser på deg når du snakker til henne. Foto: Nio
MINIMALISTISK: Hovedskjermen i Nio EC7 er på 12,8 tommer. På toppen ser du Nios digitale assistent, Nomi, som ser på deg når du snakker til henne. Foto: Nio Vis mer

Pris

Som nevnt innledningsvis har ikke Nios norske avdeling noe å dele med oss rundt EC7 foreløpig, hverken med tanke på eventuell lansering eller pris, men de kinesiske prisene er som følger:

75 kWh: 705.000 kroner
100 kWh: 788.000 kroner

Dette er da priser med batteri. Uten batteri koster bilen fra 604.000 kroner i Kina, og da med månedlig batteriabonnement i tillegg. I Norge tar Nio 1400 kroner måneden for 75 kWh-batteriet og 2000 kroner for 100 kWh-batteriet, som da inkluderer to bytter på en batteribyttestasjon.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.