Shenlan SL03

Ny Tesla-«kloning» vekker oppsikt. Det samme gjør prisen

Changan Automobiles nye elbil minner veldig om Model 3, men rekkevidden er bedre og prisen mye lavere.

Shenlan SL03. Foto: Changan Automobile.
Shenlan SL03. Foto: Changan Automobile. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Den kinesiske bilprodusenten Changan Automobile har lansert en ny elbil ved navn Shenlan SL03. Bilen er foreløpig ikke utlevert til de første kundene, men Changan har som mål at det skal skje før nyttår.

Det er gode nyheter for kjøperne - og dem er det mange av. Bilprodusenten mottok 10.000 reservasjoner i løpet av den første halvtimen etter lansering - og over 15.000 reservasjoner på de første timene.

På sikt har Changan som mål å produsere 15.000 eksemplarer av Shenlan SL03 i måneden, skriver Electrek. Interessen for modellen er med andre ord stor.

Tesla-kopi?

Akkurat det er kanskje ikke så rart, for bilen minner utvilsomt mye om en annen veldig populær elbil: Tesla Model 3. Se bare her:

Ser man på fronten av bilene, ser man en stor likhet i hvordan panseret møter resten av fasaden. Shenlan SL03 er riktignok om lag 10 centimeter lengre, men bilene har praktisk talt samme akselavstand, bredde og høyde.

Shenlan SL03. Foto: Changan Automobile.
Shenlan SL03. Foto: Changan Automobile. Vis mer
Tesla Model 3. Foto: Tesla
Tesla Model 3. Foto: Tesla Vis mer

Tesla er kjent for sitt minimalistiske interiør og det er liten tvil om at Shenlan SL03 har fulgt i Teslas fotspor her:

Shenlan SL03. Foto: Changan Automobile.
Shenlan SL03. Foto: Changan Automobile. Vis mer
Tesla Model 3. Foto: Tesla
Tesla Model 3. Foto: Tesla Vis mer

Kjent fenomen

Så er spørsmålet om Changan har kopiert Tesla eller om de bare har latt seg inspirere. At de har bygget Shenlan SL03 uten uvitende om hvordan Model 3 ser ut, er hvert fall helt utenkelig.

Det er heller ikke første gang Tesla brukes som mal i produksjonen av nye elbiler. Elbil24 har tidligere skrevet om Xpeng P7 og hvordan den har mange likhetstrekk med Model 3 og Model S:

Og Elbil24 er ikke alene om å påpeke Tesla-hermingen. Electrek har tidligere skrevet om hvordan Xpeng angivelig skal ha kopiert Teslas brukergrensesnitt og nettsider.

Tesla har også saksøkt en tidligere ansatt som selskapet mener stjal informasjon om deres autopilot og tok den i bruk hos Xpeng.

  • Les videre etter videoen:
SULTESTREIKET: En gruppe misfornøyde Tesla-kunder fra Norge gjennomførte en sultestreik i protest mot problemer de hevder de opplever med bilene - nå har de fått internasjonal oppmerksomhet. Video: KameraOne, ONS 2022, NRK. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Lang rekkevidde

Nå møter Tesla motstand i en ny konkurrent i Changan Automobile og elbilen Shenlan SL03 - i første omgang i Kina. Her har Tesla satt en stopper for bestillingen av Model 3 Long Range - antakelig på grunn av at de har en lang liste med bestillinger som de må ta unna først.

Sånn sett er dette ypperlig timing for Shenlan SL03. Innstegsmodellen har fått en startpris på 26.000 dollar i Kina - eller rett i underkant av 270.000 kroner.

Til sammenlikning koster Model 3 rundt 400.000 kroner i Kina (fra 409.990 kroner i Norge). Da får du en WLTP-rekkevidde på 491 kilometer, mens Shenlan SL03 lover 515 kilometer rekkevidde. Sistnevnte er riktignok ikke målt etter WLTP-standarden, men den noe snillere kinesiske varianten. Sånn sett kan det likevel være Tesla som drar det lengste kortet på rekkevidde.

Når det er sagt: Hvis du går for topputgaven av Shenlan SL03, får du inntil 705 kilometer rekkevidde. Prisen for denne er ikke bekreftet, men det går rykter om en pris tilsvarende 360.000 kroner.

Så gjenstår det å se om bilen i det hele tatt kommer til Norge. Potensialet bør i hvert fall være til stede.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.