Nio ET5

Ny Tesla-utfordrer får rekkevidde på over 100 mil

Nio ET5 ble lansert under Nio Day 2021, og havner i en beintøff kamp.

Med det kommende batteriet på 150 kWh vil Nio ET5 kunne rulle over 100 mil, om vi skal tro Nio. Foto: Nio
Med det kommende batteriet på 150 kWh vil Nio ET5 kunne rulle over 100 mil, om vi skal tro Nio. Foto: Nio Vis mer
Publisert

(Elbil24): Nio har slått seg opp i Norge på rekordtid, blant annet med landets heftigste showrom, mellom Grand Hotell og slottet på selveste Karl Johan. Den eneste bilen de per nå har i sortimentet her til lands er SUV’en ES8, en stor sak med god plass.

Nå har de avduket sitt neste bidrag, sedanen ET5.

Under Nio Day 2021 – avholdt i Kina - avduket de en ny bil som også skal finne veien til det norske markedet. ET5 er en mellomstor sedan, naturlig nok mindre enn tidligere viste ET7, og skal rett i krig med Tesla Model 3, BMW i4, Polestar 2 og deres like.

Effektivitet mot plass

Sedaner har aldri vært en stor greie i Norge, men Tesla snudde noe om på dette med Model S og deretter Model 3. Hvorvidt dette vedvarer nå som den mer SUV-orienterte Model Y er kommet på markedet gjenstår å se.

En grunn til at sedaner fortsatt kommer til å henge med oss blant elbilene er at det er langt lettere å skape en aerodynamisk sedan – med andre ord en effektiv bil - enn eksempelvis en SUV, som flertallet ønsker.

Av den grunn blir også sedaner veldig like i formen, for den optimale fasongen for lav luftmotstand skapes av fysikken, ikke av bildesignere. Designen på ET5 gir med dette en verdi for luftmotstand på 0,24.

Det blir med andre ord kjøperen som må velge fordeler og ulemper ved valg av karosseri. ET5 er uansett en bil på 4,7 meter, og vil nok by på en grei funksjonalitet for de fleste uansett. For hvor ofte fyller du strengt tatt bagasjerommet til taket på en SUV?

Detaljene

Bilen skal være satt sammen av blant annet resirkulerte materialer på innsiden, noe som er blitt en gjenganger hos alle bilprodusentene den senere tiden. Den har også fått et stort har panorama glasstak, med de fordeler og ulemper dette har. Det slipper inn mye lys året rundt, men også en del varme om sommeren, i tillegg til å isolere dårlig for kulde om vinteren.

En interessant detalj er at Nio nå har fått inn Dolby Atmos i lydsystemet.

Vi har hørt dette demonstrert i biler tidligere, og ble rett og slett mektig imponert. Nå har vi ikke hørt elektronikken og høyttalerne i ET5, så det gjenstår å se om Nio utnytter potensialet til fulle.

Har du forresten sett denne?

Amerikanske IIHS har kjørt Tesla Model 3 gjennom skikkelige kollisjonstester. Vis mer

Nio trekker også frem at de sammen med NREAL har utviklet et system der AR-briller kan projisere et skjermbilde på hele 201 tommer, men her faller vi litt av, for da snakker vi forhåpentlig om passasjerene – ikke føreren.

Så til det vitale for ET5 som elbil. Med to elmotorer og firehjulstdrift, skal ET5 gjøre sprinten til 100 km/t på 4,3 sekunder. Dette fra en elmotor foran på 204 hestekrefter, og en på 286 hester bak. Det samlede dreiemomentet oppgis å være 700 Nm.

I tillegg til en rask sprint skal den klare å bremse fra 100 km/t til stillestående igjen på 33,9 meter. Elbiler er som kjent tunge, noe som jobber i motsatt retning av korte bremsestrekninger.

Ny Tesla-utfordrer får rekkevidde på over 100 mil

Over 100 mil med nytt batteri

ET5 blir å få med to alternative batteripakker, på enten 75 kWh eller 100 kWh. Nå er ingen av disse versjonene kjørt gjennom WLTP-testene, men de kinesiske målenormene viser til henholdsvis 55 og 70 mil rekkevidde.

Med det kommende batteriet på 150 kWh vil den kunne rulle over 100 mil, om vi skal tro Nio.

Nio kaller de tre alternative batteriene for Standard Range, Long Range og Ultra Long Range. Uavhengig av hvilken du velger, så kan de fås i ni alternative farger. Når bilene kommer er derimot litt mer vagt.

Bilen er nå vist under Nio Day, men først skal ET7 ut på markedet, og der åpner ordrebøkene 20. januar, med leveranser fra 28. mars – i Kina. Det betyr at Europa etter alt å dømme først får bilen en stund senere i 2022, og det spørs om vi får se noe til ET5 før begynnelsen av 2023.

Om dette er Nio ganske tause, så dette skal sies å være våre egne estimater. Når det gjelder priser, kommer vi naturligvis tilbake til det så snart vi får dem fra Nio.

Sannsynligvis vil Nio se til konkurrentene, og legge seg på omtrent det samme.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.