Dette irriterer oss i trafikken:

Ny undersøkelse avslører nordmenns holdninger: - Det skremmer meg

Nordmenn påstår at de selv er flinke bak rattet, men nesten alle irriterer seg over andres oppførsel i trafikken.

9 av 10 norske norske bilister lar seg irritere over andre i trafikken. Samtidig hevder de fleste at de er gode bak rattet. Foto: Heiko Junge / NTB
9 av 10 norske norske bilister lar seg irritere over andre i trafikken. Samtidig hevder de fleste at de er gode bak rattet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): 9 av 10 nordmenn lar seg irritere over andre trafikanter. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Frende Forsikring.

Tallene er ikke godt nytt, mener fagsjef Roger Ytre-Hauge i motoravdelingen til forsikringsselskapet.

- Vi vet at irritasjon gjør at vi blir mindre oppmerksomme og tar flere sjanser. Når vi er irriterte er det også lettere for å tråkke litt ekstra på gassen eller glemme viktige ting, som vikeplikten. Å glemme seg en gang kan bli svært farlig for deg selv og andre, sier Ytre-Hauge.

Dette irriterer vi oss over:

1 av 3 norske bilister hisser seg opp over at andre trafikanter ikke bruker blinklys riktig. Videre er uoppmerksomhet, liten respekt for fartsgrensen og brudd på vikeplikten blant irritasjonsmomentene som går igjen.

Her er hva norske bilister irriterer seg over:

  1. At de ikke bruker blinklys riktig – 32 prosent
  2. At de driver med andre ting mens de kjører – 27 prosent
  3. At de ikke følger fartsgrensen – 13 prosent
  4. At de bryter vikeplikten – 7 prosent
  5. At de ikke kjører riktig i rundkjøringer – 6 prosent
  6. At de ikke fletter i kø – 4 prosent
    Kilde: Frendeundersøkelsen

Fornøyde med oss selv

Kun 1 av 10 sier at de ikke irriterer seg over andre trafikanter. Samtidig mener de fleste at de selv oppfører seg eksemplarisk i trafikken. Spesielt blinklys er noe mange mener de er mye bedre til å bruke enn andre.

- På spørsmål om hvilke trafikkregler de sliter med, svarte bare to prosent blinklys. Når det likevel irriterer så mange, er det mye som tyder på at de fleste vet når de skal blinke, men rett og slett ikke gidder. Det er så absolutt irriterende, men det er også farlig, sier Ytre-Hauge - og fortsetter:

- Hva er poenget med å kunne trafikkreglene hvis vi ignorerer dem? Det skremmer meg. Jeg vil ikke havne bak en som plutselig bremser ned og svinger av uten å blinke. Da kan det smelle skikkelig.

Mobilbruk i bilen

På andreplass på irritasjonslista finner vi det at «bilister driver med andre ting mens de kjører».

- Mobilbruk, skifte av musikk eller at folk ser på skjermen på dashbordet er typiske ting som stjeler oppmerksomheten. Jeg håper du tenker deg om en ekstra gang før du flytter blikket bort fra veien. Det er ikke verdt det, og i løpet av den lille tiden du ser bort, kjører bilen mange meter uten at du er oppmerksom, sier Ytre-Hauge.

Du kan bare bruke mobilen når bilen er i bevegelse hvis du har håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon.

- Hvis det er noe du må gjøre, kjør inn til siden og stopp helt opp. Hver gang, sie Ytre-Hauge.

Det er heller ikke bra å bli vant til å sjekke eller skrive meldinger når du venter på grønt lys, for eksempel.

- Vent til du er framme eller kjør til siden, ut av trafikkbildet. Da unngår du å skape farlige situasjoner og du unngår å irritere, avslutter Ytre-Hauge.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.