Volvo EX90 sniktitt

Ny Volvo kan nekte deg å låse bilen

EX90 blir utstyrt med sensorer som kan avsløre bevegelser på under én millimeter. Det kan redde liv, hevder selskapet.

SENSORER: Ved hjelp av en rekke sensorer om bord i bilen, kan selv den minste bevegelse detekteres. Det kan redde liv, tror Volvo. I videoen over har de illustrert hvordan systemet virker. Kulene indikerer mennesker. Video: Volvo Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Man skal ikke mange tiår tilbake før kollisjonsputer var dyrt ekstrautstyr som knapt noen norskregistrerte biler hadde, i hvert fall ikke biler i mellom- og økonomiklassen. I 2022 har selv rimelige biler en rekke kollisjonsputer, stabiliseringsprogrammer, blokkeringsfrie bremser og sensorer som gjør det langt tryggere å være både bilfører og fotgjenger.

Skal oppdage glemte passasjerer

Men fortsatt er det rom for forbedringer, og Volvo lanserer nå en ny type sensor som skal sørge for at kjæledyr og barn ikke blir gjenglemt i bilen.

At man i det hele tatt kan glemme igjen folk og dyr i bil, er kanskje en vanvittig tanke for mange, men hver sommer kan man lese de samme historiene om dyr og barn som har omkommet i overopphetede, parkerte biler.

Ifølge analyseselskapet NSC, omkommer i snitt 38 personer årlig under slike omstendigheter, bare i USA. I 2018 og 2019 omkom hele 53 personer.

Nekter deg å låse, varsler via skjerm

Volvo har nettopp annonsert at deres kommende, elektriske flaggskip EX90, blir utstyrt med slike passasjersensorer - som den første bilen fra selskapet.

Sensorene reagerer på bevegelse, og er plassert på strategiske steder slik at de dekker hele kupeen og bagasjerom, og Volvo lover at selv en millimeter bevegelse skal kunne detekteres. På den måten skal for eksempel et sovende barn eller hund kunne oppdages umiddelbart.

Hver gang man prøver å låse bilen, aktiveres systemet. Oppdages bevegelse, får man rett og slett ikke låst bilen. Samtidig vil skjermen i midtkonsollen varsle om at man må sjekke kupeen igjen. I tillegg vil bilens klimaanlegg kunne forbli påskrudd dersom mennesker elle dyr oppdages, skriver Volvo i en pressemelding.

Systemet blir tilgjengelig som standard tilbehør, og vil også bli montert i senere nylanseringer fra bilprodusenten, heter det i uttalelsen fra selskapet.

Vises 9. november

Volvo EX90 blir en stor, elektrisk familie-SUV, som tar opp arven etter XC90. Den skal vises 9. november, men første sniktitt ble publisert allerede 21. september. Se saken under.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.