Elbil-test

Ny Volvo XC40 prøvekjørt: Lovende forbedringer

Volvo melder seg for alvor på i rekkeviddetoppen.

MER SVENSK: Med ny, svenskutviklet og svenskprodusert elmotor, har forbruket til XC40 sunket betraktelig, lover Volvo. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MER SVENSK: Med ny, svenskutviklet og svenskprodusert elmotor, har forbruket til XC40 sunket betraktelig, lover Volvo. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det er snart seks år siden den kompakte SUV-en XC40 fra Volvo så dagens lys, i starten kun som konvensjonell bensin- og dieselbil. I 2019 kom den som plug-in-hybrid, før den ble lansert som helelektrisk under navnet XC40 Recharge i 2020.

I fjor kom også coupé-utgaven C40, som kun kommer som elbil.

Fortsatt populære

Særlig XC40 har solgt godt i Norge, og den elektriske utgaven er i skrivende stund den 15. mest registrerte elbilen her til lands gjennom tidene. Siden 2020 er den registrert i 14.212 eksemplarer, og så langt i år er den Norges fjerde mest registrerte modell, med like over 2000 eksemplarer, ifølge Elbilstatistikk.no.

Og det kan fort bli mye mer, for fra og med modellåret 2024 blir både XC40 og C40 kraftig oppgradert.

På utsiden er det lite nytt, annet enn et par nye fargevalg, men i drivlinje og batteripakke er endringene relativt store.

Volvo XC40 Recharge 2024. Foto: Bjørn Eirik Loftås

Bakhjulsdrift, ny motor og større batteripakke

For det første går bilene med tohjulsdrift fra drift på forhjul til bakhjul. Den splitter nye motoren på bakakselen skal være langt mer effektiv, samtidig som den byr på flere hestekrefter enn forgjengeren som satt på forakselen.

Motoren er for øvrig utviklet av Volvo selv, og den produseres på Volvos motorfabrikk i Skövde i Sverige. Dette er det første produksjonsklare elmotoren fra fabrikken, etter at det i 2020 ble kjent at bilprodusenten ville satse stort på egenproduksjon av elmotorer.

Utgavene med firehjulsdrift har også blitt utstyrt med den nye motoren samt en mer effektiv motor foran. I tillegg har de fått et nytt, dynamisk asynkront system som kobler inn og ut motoren på forakselen etter behov. Dette skal ifølge Volvo sørge for lavere forbruk og dermed også lengre rekkevidde.

MADE IN SWEDEN: Volvo satser stort på å bygge fremtidens elmotorer selv. Det gjør det enklere å optimalisere effektiviteten og gir dem samtidig bedre kontroll over materialvalg og verdikjeder. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MADE IN SWEDEN: Volvo satser stort på å bygge fremtidens elmotorer selv. Det gjør det enklere å optimalisere effektiviteten og gir dem samtidig bedre kontroll over materialvalg og verdikjeder. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bilene har også fått nye batteripakker fra CATL med noe høyere energitetthet enn på forgjengerne. To pakker er tilgjengelig, med størrelse på henholdsvis 70 og 79 kWh netto. Maks ladeeffekt er samtidig økt fra 150 til 205 kW.

Da vi testet Volvo XC40 første gang i 2020 kom den kun med drift på fire hjul og med en batteripakke på 75 kWh netto. Den gang var rekkevidden 418 kilometer (WLTP). Nå er den økt til hele 535 kilometer. For øvrige utgaver ser tallene slik ut:

Volvo C40 / XC40 Recharge 2024

Modell Batterikapasitet Rekkevidde (WLTP)
C40 Single Motor73/70 kWh475 km
C40 Twin Motor82/79 kWh547 km
C40 Single Motor Extended Range82/79 kWh578 km
---
XC40 Single Motor73/70 kWh464 km
XC40 Twin Motor82/79 kWh535 km
XC40 Single Motor Extended Range82/79 kWh570 km
Animasjonsvideo fra Volvo som viser noen av bilens funksjoner Vis mer

Førsteinntrykk på veien

Elbil24 fikk nylig prøvekjøre nyhetene under et pressearrangement i Gøteborg. Rutene vi kjørte satte ikke bilene på de største utfordringene, og uten de eksisterende utgavene tilgjengelig, er det vanskelig å peke på detaljer som i stor grad har endret kjøreopplevelsen.

Inntrykkene våre av eksteriør, interiør, plass og praktiske egenskaper er fortsatt mer eller mindre sammenfallende med testene våre av den eksisterende utgaven av XC40. Man sitter høyt og godt, plassen er helt grei for fire voksne - men ikke noe mer. Bagasjerommet er på 414 liter, som ikke er voldsomt mye, men kurant med tanke på at bilen faktisk ikke er lengre enn 442,5 centimeter. I tillegg har du en frunk på 31 liter under panseret.

Støynivået under kjøring er fortsatt akseptabelt lavt, og kjøre- og betjeningsmessig er dette en bil som er lett å like. Brukervennligheten i det Google-baserte infotainmentsystemet er etter vår mening blant markedets beste.

GOOGLE: Volvo lener seg til Google når det kommer til infotainment, og systemet er både enkelt og fungerer meget bra. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GOOGLE: Volvo lener seg til Google når det kommer til infotainment, og systemet er både enkelt og fungerer meget bra. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Vi kan videre konstatere at dette er biler som reagerer kontant og effektivt på ethvert gasspådrag, nær sagt uansett hvilken hastighet du kjører i. XC40 Twin Motor akselerer for eksempel fra 0-100 km/t på respektable 4,9 sekunder. Også de nye utgavene med bakhjulsdrift akselerer mer enn raskt nok til nær sagt alle fornuftige forhold; 0-100 km/t er her unnagjort på 7,4 sekunder.

Og det er én detalj ved sistnevnte vi har forventninger til når det igjen blir vinter. Vektfordelingen i bilen er nemlig mer gunstig for bakhjulsdrift enn forhjulsdrift, og ved gasspådrag øker tyngden på bakhjulene enda mer - noe Volvo lover skal gi bedre framkommelighet, særlig merkbart på vinterføre. Dette er da også en av årsakene til at de fleste nye elbiler med tohjulsdrift har drift på bakhjulene.

Et par timers kjøring på svenske veier i varierende hastighet gir naturligvis ikke noe komplett bilde av det nye forbruket, men nok til at vi får et hint om forbedringene.

Ifølge bilens måler var vi nemlig helt nede i 15 kWh pr 100 km på XC40 Single Motor og 19 kWh pr 100 km på C40 Twin Motor. For sistnevnte ble det mer kjøring på motorvei i til dels høye hastigheter, noe som forklarer at gapet ble såpass stort.

Temperaturen lå på rundt 12 grader under prøvekjøringene, og bilene var utstyrt med sommerhjul med standard dimensjoner (235/45 R20).

Foreløpig konklusjon

Volvo XC40 og C40 får nå oppgraderinger som vi mener er helt nødvendige for fortsatt å kunne hevde seg mot konkurrentene i premium kompakt SUV-klassen.

Og så er det jo svært spennende med den Volvo-spesifikke elmotoren som både er utviklet og produsert i Sverige. Det er samtidig ikke så rent lite oppsiktsvekkende - med tanke på at Volvo er heleid av den kinesiske giganten Geely.

Utstyrs- og funksjonsmessig holder modellene fortsatt mål, og med rekkevidder som kryper nærmere 60 mil på det meste, kommer dette garantert til å bli biler som vil finne veien til mange norske bilkjøpere også i tiden framover.

Produksjonen starter over sommeren, med utlevering av de første bilene i august (XC40) og oktober (C40). Prisene blir som følger:

Fra-priser Volvo C40/XC40 Recharge (2024)

Modell 73 kWh 82 kWh 82 kWh Extended Range
XC40 Recharge488 100kr534 300kr585 400kr
C40 Recharge502 500kr552 000kr603 100kr

Vi kommer naturligvis tilbake med full rekkevidde- og ladetest når vi får bilene til test over sommeren.

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.