Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Nylig presenterte regjeringen endringer i strømstøtteordningen.
Per i dag fungerer den på følgende vis:
- Staten dekker 80/90 prosent av strømprisen over 70 øre eks mva i henholdsvis sommer/vintermåneder
- Støtten dekker inntil 5000 kWh forbruk per måned
- Strømprisen som danner grunnlaget for støtten er gjennomsnittlig spotpris for måneden i regionen man bor i
Umulig å vite i begynnelsen av måneden
Når støtten gis basert på en snittpris for måneden betyr det at man i begynnelsen av måneden har lav forutsigbarhet på hva den endelige strømstøtten vil bli. Likeledes har man god forutsigbarhet på slutten av måneden.

20 modeller sjekket: Så mye koster kjøreturen
Tar vi august 2022 som eksempel var strømprisen den 1. august 274,69 øre på Østlandet, som jo kunne få noen og enhver til å droppe både dusj og varm middag. Men når en ny måned starter, har man ingen idé om hva strømstøtten vil lande på – da spørs det hvordan prisutviklingen blir resten av måneden. Fasiten for august ble at prisene klatret voldsomt senere i måneden, og strømstøtten (80%) landet på 274,29 øre. Altså betalte man i realiteten under ett øre per kWh for strømmen man brukte 1. august – som jo egentlig kostet nesten tre kroner.
Andre veien gikk det i desember. 1. desember kostet strømmen 437 øre per kWh, men den siste halvdelen av desember gikk prisen kraftig ned. Strømstøtten endte på 223,51 øre (90%), så den kostet i realiteten over 2 kroner per kWh 1. desember. Samtidig ble strømmen i praksis gratis og vel så det i romjulsuka. De siste dagene av 2022 var det ingen grunn til å spare på strømmen – jo mer du brukte, jo lavere ble strømregninga. 29. desember tjente du rundt 80 øre per kWh, selv etter å ha betalt nettleia.
Mye å spare - foreløpig
Strømprisene svinger tidvis stort både fra dag til dag og fra time til time. Har du muligheten til å taime ladinga av elbilen til å starte (stort sett) rundt midnatt, vil du spare ganske mye penger kontra å plugge den i rett etter jobb, når strømprisene som regel er på sitt høyeste.

Smartlading: Slik kan hver femte fullading bli gratis
Midtveis i desember gjorde vi for eksempel en øvelse der vi viste at du kunne spare 121 kroner på å lade 30 kWh på elbilbatteriet om du gjorde det på natta kontra på ettermiddagen. Akkurat den dagen var det over fem kroner per kWh som skilte billigste og dyreste time, som riktignok ikke skjer så ofte. Du kan se time-for-time-kurven fra 13-14. desember under:
Slik blir endringen
Regjeringen foreslår nå å endre strømstøtteordningen. Den skal forlenges til å gjelde ut 2024 og vil nå fungere som følger:
- Staten dekker 90 prosent av strømprisen over 70 øre eks mva (året rundt, altså mer støtte i sommermånedene)
- Dekker inntil 5000 kWh forbruk per måned (som før)
- Strømstøtten kalkuleres time for time – ikke lenger som et månedsgjennomsnitt
Regjeringen sikter på at dette innføres fra 1. september i år. Man unngår da at det er dager der strømmen er gratis, slik vi så på tampen av desember, og samtidig unngår man de voldsomme strømtoppene, der strømmen i enkelte timer av døgnet er svært dyr.
Mindre å spare
Samtidig betyr det at man flater ut timesgrafen gjennom døgnet. La oss igjen se på det nevnte døgnet i desember med strømstøtte gitt time for time:
Grafen over viser den reelle strømprisen etter at time-for-time-strømstøtte er trukket fra. Nå er det bare rundt 50 øre som skiller billigste og dyreste time, og ikke fem kroner.
Besparelsen ved å lade på natta kuttes altså til 10 prosent av den opprinnelige. Der vi i første tilfelle sparte 121 kroner på å lade på natten, sparer vi nå 12 kroner. Og dette i et døgn der det var veldig stor forskjell mellom den rimeligste og dyreste timen – 1. februar var det for eksempel bare 59 øre som skilte den billigste og dyreste timen, og da seks øre om strømstøtten hadde blitt gitt time for time. Da snakker vi brått en besparelse på ei krone eller to på å lade på nattestid.

Fersk elbil-eier? Her er ti ting du må vite
Brått blir altså besparelsen ved å lade i de rimeligste timene minimal, og man mister dermed det viktigste stimuliet til å fordele strømbruken gjennom døgnet – prisforskjellene.
Ikke bare det: De som er så heldige fortsatt å ha en lav fastpris, vil da spare/tjene mest penger på å bruke strøm når den er dyrest – de samme timene som nettselskapene gjerne vil at vi modererer oss alle mann.
Ja, alle med fastpris vil komme best ut av regnestykket jo mindre flinke de er til å følge strømprisene, siden strømstøtten er høyere jo høyere timeprisen er. Dusjen bør tas i det man står opp – ikke før man legger seg.
Den nye nettleiestrukturen gjør riktignok at du sparer et par hundrelapper i løpet av en måned om du unngår for mye samtidig forbruk, men med time-for-time-strømstøtte blir det nok ikke like mange som sjekker innom strømappen for å se om det passer seg med en dusj lenger.
Møter kritikk
Politisk redaktør Haakon Barstad i Europower mener i kommentaren «Timebasert strømstøtte er så ufornuftig at den kun kan forstås politisk» (krever abonnement) at regjeringen nå i praksis innfører makspris for privatkunder.
– Endringen i støtteordningen er ikke fornuftig for samfunnet som helhet, fordi vi ender opp med å forsterke problemet vi prøver å løse, sier samfunnsøkonom Andreas Hoel-Holt i et innlegg hos Dagens Næringsliv.
Kanskje ville den gylne middelveien ha vært å gi en dag-for-dag-strømstøtte. Da ville man bevart incentivene ved å flytte strømforbruket gjennom døgnet, men samtidig unngått enkeltdager der man knapt tør ta en dusj.
Og selv den første i måneden ville det også vært veldig forutsigbart hva man fikk i strømstøtte.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.