Ladestasjoner i EU

Nye EU-krav: Maks 60 kilometer mellom hver ladestasjon

EU går nå inn for et minimumskrav til antall elbilladere på hovedveiene. Også hydrogenstasjoner bør få en kraftig oppsving dersom forslaget vedtas.

NYE KRAV: Europakommisjonen går nå inn for å kreve minst én ladestasjon per 60 km hovedvei i EU-landene. Foto: Shutterstock / NTB
NYE KRAV: Europakommisjonen går nå inn for å kreve minst én ladestasjon per 60 km hovedvei i EU-landene. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): EU har et uttalt mål om å redusere utslippet av klimagasser med 55 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990.

Det innebærer blant annet at bilparken må moderniseres, slik at flere kjører utslippsfrie biler og de totale utslippene reduseres.

Nå melder Europaparlamentet at medlemmene med klart flertall går inn for et forslag om å stille strengere krav til antall ladestasjoner og hydrogenstasjoner på veiene.

Én per 6. mil

Kravet hva gjelder ladestasjoner foreslås satt til minst én ladestasjon per 60 km med hovedvei.

Foto: EU-kommisjonen
Foto: EU-kommisjonen Vis mer

Hovedveiene er tegnet inn med rødt i kartet over. Dette vil da typisk være motorveier/europaveier. Ladestasjoner for lastebiler og busser vil få samme krav til tetthet, men da kun i det såkalte trans-europeiske transportnettverket. I Norge er det kun E6 fra Oslo til Svinesund og E10 fra Narvik til Riksgränsen som er med i dette nettverket.

Planen er at dette skal innføres innen 2026 og at medlemslandene må legge frem en strategi for utbyggingen innen 2024.

Krav til hydrogenstasjoner

For dem som har kjøpt hydrogenbil vil nok følgende være gledelig å høre: EU-parlamentet foreslår nemlig at det skal være minst én hydrogenstasjon per 100 km hovedvei.

Det er flere enn én per 150 km som EU-kommisjonen opprinnelig foreslo. I tillegg vil parlamentet at dette fremskyndes, og at det skal utføres innen 2028 i stedet for innen 2031.

I Norge har vi foreløpig kun fem slike stasjoner; tre i Oslo-området (Hvam, Furuset og Høvik) , en i Bergen (Åsane) og en i Trondheim (Tiller).

Prismerking og oversikt

Stasjonene skal være tilgjengelige for alle bilmerker og det skal være «lett» å betale, heter det seg i notatet fra Europaparlamentet.

Priser per kWt (strøm) eller per kg (hydrogen) skal vises tydelig.

Parlamentsmedlemmene vil også at EU innen 2027 skal ha en felles oversikt over alle stasjonene, med tilgjengelighet, ventetid og priser.

– For øyeblikket har vi 377.000 ladestasjoner i EU, men dette er bare halvparten av det vi burde hatt dersom EU-landene holdt sine lovnader. Vi må takle denne flaskehalsen for avkarbonisering og raskt rulle ut infrastrukturen for alternative drivstoff for å redde den grønne avtalen, sier paralamentsordfører for alternativ drivstoffinfrastruktur Ismail Ertug (vår oversettelse).

Forslaget ble vedtatt med 485 mot 65 stemmer (80 fraværende), og det neste skrittet blir nå å starte forhandlingene med medlemslandene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.