Enklere elbil-lading

Nye EU-krav: - Stort skritt framover for elbilister

EU skal vedta nye regler for ladeoperatørene. Det kan bety langt enklere hurtiglading, også i Norge.

OMSTENDELIG: Mange opplever at hurtiglading er unødvendig komplisert. Det blir det sannsynligvis snart slutt på. Foto: Bjørn Eirik Loftås
OMSTENDELIG: Mange opplever at hurtiglading er unødvendig komplisert. Det blir det sannsynligvis snart slutt på. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Opplever du at det er mer tungvint å lade elbilen enn det var å fylle diesel eller bensin? I så fall er du ikke alene. I flere spørreundersøkelser kommer det fram at manglende mulighet for å betale med kort, vanskelig tilgjengelige priser og et utall apper, er ting norske elbil-eiere setter høyt på listen over irritasjonsmomenter.

Lys i tunnelen

Det er imidlertid ting på gang som kan bedre situasjonen. Senere i høst skal regjeringen komme med ny ladestrategi for årene som kommer. Her skal man blant annet se på behovet for nye ladestasjoner, men også hvordan lading skal kunne gjøres mer brukervennlig.

Og 18. oktober skal også EU vedta nye regler for ladeselskapene, som vil gjelde fra senest 2027. Dette er regler som også Norge kommer til å følge, skriver Naf i en pressemelding.

Video: Aptera Motors Vis mer

Kortbetaling og e-roaming

Det er spesielt to punkter som trekkes fram som særlig avgjørende for brukervennligheten: Kortbetaling og e-roaming. Førstnevnte bør de fleste ha et forhold til, mens e-roaming betyr at ladeselskapene pålegges å åpne for at appene deres kan brukes på alle ladestasjoner, også konkurrentenes. Dermed kan du klare deg med én app, der du i dag må ha mange.

Begge deler er ventet å bli vedtatt, og nå håper Naf at Norge får dette på plass lenge før det blir et krav i EU. Særlig e-roaming mener organisasjonen at kan innføres raskt.

- Dette blir et stort skritt framover for elbilister, men Norge har 4000 ladepunkter som må få ettermontert kortlesere. Dette kan ta tid å få på plass, og det vil kunne utsette arbeidet med å sette opp nye ladepunkter. Derfor vil vi legge mer vekt på at det åpnes opp for e-roaming, slik at lading raskt blir enklere for forbrukeren, sier myndighetskontakt i Naf, Thor Egil Braadland.

Enda enklere på sikt

Mange ser imidlertid på kortbetaling og app-bruk som en mellomfase, på vei til en langt enklere langt enklere ladehverdag, uten behov for verken apper eller bankkort. Det kan du lese mer om i saken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.