Fornye førerkort

Nye krav for å kunne fornye førerkortet

Statens vegvesen viser til nye krav fra EU.

Mange diabetespasienter må fornye førerkortet innen nyttår. QR-kode er en av de nye elementene i de splitter nye førerkortene. Foto: Statens vegvesen.
Mange diabetespasienter må fornye førerkortet innen nyttår. QR-kode er en av de nye elementene i de splitter nye førerkortene. Foto: Statens vegvesen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Elbil24 skrev nylig om at over 79.000 norske bilister må skaffe nytt førerkort før nyttår. Dette fordi de rosa, plastlaminerte papirførerkortene nå utgår.

Nå viser det seg at enda flere nordmenn må fornye førerkortene sine de neste månedene. Nærmere bestemt diabetes-pasienter.

Har du førerkort i lette klasser med gyldighet på mer enn fem år, har diabetes type 2 og bruker blodsukkersenkende legemidler, må du fornye førerkortet. Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Nye EU-krav

Det nye førerkortet ditt får maksimalt fem års gyldighet for lette klasser.

Personer som har diabetes type 1 og bruker legemiddel som kan gi hypoglykemi, og som allerede har begrensninger i gyldigheten på førerkortet, trenger ikke å fornye førerkortet før det utløper.

- Personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, skal ha maksimalt 5 års gyldighet på førerkortet for lette klasser. Bakgrunnen for endringen er krav fra EUs førerkortdirektiv som medfører at personer som bruker blodsukkersenkende medisiner, må følges opp av lege med jevne mellomrom, sier seniorrådgiver Ingrid Sørlie i Statens vegvesen.

Forny innen nyttår

Fristen er satt til nyttår. Det innebærer at diabetes-pasienter som bruker slike medisiner, og som har et førerkort der det er mer enn fem år mellom utstedelsesdatoen og gyldig til-datoen, må levere helseattest og fornye førerkortet i løpet av 2022.

Det anbefales derfor at du oppsøker lege for å få helseattest i god tid før fristen.

Det er mange som skal fornye førerkortet innen 1. januar 2023, og for å unngå unødvendig ventetid, er det lurt å fornye førerkortet så raskt som mulig.

  • Har du sette denne spennende løsningen?

Slik skaffer du nytt førerkort

Når helseattesten er i boks, kan du møte opp hos din lokale trafikkstasjon og levere den der. Du kan også sende den i posten.

Når Statens vegvesen har mottatt helseattesten din, mottar du SMS og e-post. Da kan du bestille nytt førerkort på vegvesenet sine hjemmesider, forutsatt at førerkortet ditt er utstedt i 2012 eller senere, og at du ikke har byttet navn etter at førerkortet ble utstedt.

Hvis førerkortet ditt er utstedt før 2012, må du ta nytt bilde til det nye førerkortet. Det gjør du på en trafikkstasjon.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.