Prøvekjøring: Zeekr X

­Nye Zeekr X: En bil mannen i gata bør merke seg

(STOCKHOLM): Rå akselerasjon, god komfort og spennende teknologi: Denne Volvo-slektningen kan vekke interessen blant nordmenn, men hva skjer med prisene?

Zeekr X er en spennende nykommer. Bilen er bygd på samme elbil-plattform som kommende Volvo EX30. Foto: Steinar André Danielsen
Zeekr X er en spennende nykommer. Bilen er bygd på samme elbil-plattform som kommende Volvo EX30. Foto: Steinar André Danielsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det skjer mye spennende i Geely-gruppen om dagen. Selskapet eier som kjent Volvo, Polestar, Lotus, Smart og flere andre bilmerker - deriblant nykommeren Zeekr.

Elbil24 prøvekjørte Zeekr 001 i sommer - en modell som leverer på absolutt alt. Nå har vi også fått sitte bak rattet på den kompakte SUV-en Zeekr X.

Modellen er en nær slektning av nye Volvo EX30 og deler mye av teknologien med Volvos raskeste og billigste elbil. Begge biler er, i likhet med elbil-overraskelsen Smart #1, bygget på SEA-plattformen til Geely.

Det positive med Zeekr X vil i manges øyne være at den måler 4,43 meter i lengden. Dette er henholdvis 20 og 16 centimeter lengre enn EX30 og Smart #1.

To utgaver

Før vi forteller om kjøreopplevelsen med Zeekr X, kan vi ta en kjapp titt på hva bilen tilbyr. X-en kommer med en brutto batterikapasitet på 69 kWh og er tilgjengelig med to alternative drivlinjer, der den bakhjulsdrevne utgaven får en motor på 272 hestekrefter på bakhjulene. Dette skal være nok til å skyve den kompakte bilen til 100 km/t på 5,6 sekunder.

Absolutt respektabelt, men du får mye mer trøkk får du om du velger utgaven med firehjulsdrift. Da får du to elmotorer, 428 hestekrefter og en akselerasjon fra 0-100 km/t på imponerende 3,8 sekunder. Dette er riktignok 0,2 sekunder tregere enn søstermodellen EX30, men så er Zeekr X også en strørre bil.

Der den bakhjulsdrevne modellen har fått navnet Long Range, har den firehjulsdrevne utgaven fått navnet Privilege. Uavhengig av versjon er Zeekr X 1,84 meter bred, 1,57 meter høy og har en akselavstand på 2,75 meter.

Her ser du hvordan Zeekr X ser ut utvendig:

Når vi setter oss i førersetet legger vi raskt merke til romsligheten innvendig. Zeekr har utnyttet plassen godt med flatt gulv, noe som er en av fordelene med at modellen er bygd som elbil fra bunnen av. Videre har Zeekr gått for en åpen løsning mellom de to forsetene i stedet for en midtkonsoll som skiller setene. Modellen oppleves rett og slett luftig og romslig til en kompakt-SUV å være.

Sånn sett er det litt rart at Zeekr har gått for tette forstoler og høye dørkarmer i bakdørene - to ting som hindrer utsikten for de minste. Om planen er å ha barn i bilen, da.

Kjøreopplevelse

Vi tar med oss Zeekr X ut på veiene i utkanten av Stockholm. Vi har nevnt den romslige og luftige følelsen allerede, men den forsterkes av panoramaglasstaket i den solfylte, svenske hovedstaden.

Vi sitter godt i setene og synes forresten at de er veldig fine. Zeekr flagger at X-en - i likhet med 001 - kommer med massajse. Vi er raske med å teste massasjen i forsetene, men ender faktisk med å skru den av ganske raskt. Der 001 har behagelig og kraftig nok massasje, er funksjonen i denne modellen rett og slett skikkelig skuffende. Massasjen er egentlig mer irriterende enn behagelig å ha på. Om det i det hele tatt kan kalles massasje. Forstyrrende vibrasjoner er mer dekkende i våre øyne. Så tar vi høyde for at Zeekr kan gjøre endringer her før bilene utleveres til kunder.

Er det noe som derimot er behagelig i Zeekr X, er det det lave støynivået. Tross motorvei, høye hastigheter og tidvis også mye trafikk, er støynivået akseptabelt lavt. Kjørekomforten er dessuten god. Bilen ligger fint på veien og oppfører seg godt i svinger og over fartshumper.

Vi veksler mellom å bruke modusene subdued, standard og sport, men må ærlig innrømme at vi trives klart best i sistnevnte. Da har du full tilgang til alt krefter og ytelser, noe som jo er morsomt i påkjøringsfelt og ved akselerasjoner.

Vi tester bilen i en kjørerute som er plottet inn i bilens navigasjon - og lar oss imponere over hvor presis den er. Vi får mye info uten at det blir masete, og fortellerstemmen er utrolig nok ganske behagelig. Her kan du også enkelt justere lyden på denne stemmen uten at det går utover lyden på musikkanlegget. Navigasjonen varsler også om fotobokser 500 meter i forveien og minner om gjeldende fartsgrense på stedet.

Apropos fartsgrense; som i alle nye biler varsles det hver gang man kjører over fartsgrensen. Ikke at det skjer så ofte, men det er smått irriterende når det uansett er snakk om noen få kilometer i timen. Så skal det sies at varslingene i Zeekr X er blant de mer behagelige vi har vært borti.

En ting Zeekr forhåpentligvis får justert før kundene henter bilene sine, er blinklysene. I vår testbil gikk ikke blinklyset automatisk av når rattet ble ført tilbake til nøytral posisjon.

Interiør og praktiske løsninger

Zeekr har som ambisjon av kundene deres skal føle at de sitter i en luksus-kokong når de kjører X. Derfor har de også prioritert gode materialvalg flere steder inni bilen. Det er riktignok mer hardplast i X enn i 001, men så er 001 en vesentlig dyrere bil.

Setene i X er som nevnt både gode og fine å se på, og rattet ser ganske eksklusivt ut. Det samme må sies om håndtakene i taket:

Foto: Steinar André Danielsen.
Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer

Som du ser av bildet over, er håndtaket på passasjersiden utformet som normalt, men i semsket skinn. På førersiden er det lite naturlig for sjåføren å holde, så her har Zeekr i stedet gått for denne fiffige oppbevaringsløsningen:

Foto: Steinar André Danielsen.
Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer

Apropos oppbevaring; Zeekr har gått for en veldig fleksibel løsning mellom forsetene. Ta en titt i bildegalleriet lenger ned, så ser du hva vi mener. Samtidig kommer X uten et typisk hanskerom.

Høyt oppe på dashbordet sitter en 14,6-toms skjerm til infotainment-systemet og de fleste bilfunksjoner. De ulike funksjonene kan også justeres med stemmestyring. Vi skal ikke påstå at Zeekr har hentet inspirasjon fra Nio når det gjelder menyvalg og utforming, men vi tok oss selv i å tenke at vi faktisk satt i en Nio på enkelte tidspunkt.

Foran rattet har du et 8 toms display for standardinfo, som speedometer og annet. I tillegg har du et head-up display i frontruten som du kan justere høyden på.

Slik ser Zeekr X ut innvendig:

Utvendig har Zeekr prioritert oppvarmede speil og LED-lys rundt hele bilen.

I tillegg kommer X med en utvendige høyttalere, noe vi kjenner igjen fra Tesla og Xpeng. I X har Zeekr lagt inn ulike dyre- og kjøretøylyder, noe som tyder på at de har hatt barna i tankene. Samtidig kan du spille av musikk utenfor bilen, noe som vil være morsomt for flere:

Her kan du underholde folk rundt deg. Husk lyd! Vis mer

Bagasjerom, seter og plass:

Zeekr X kommer med et bagasjerom som rommer 362 liter, eller 1182 liter med seteryggene nedfelt. Dette er helt på det jevne for biler i sin klasse, men samtidig betydelig mindre enn hva SUV-ene i prisklassen over kan tilby. Vi tenker da på biler som VW ID.4, Toyota bZ4X og bestselgeren Tesla Model Y, for å nevne noen.

Zeekr X kommer dessverre uten skiluke. Den ville vært veldig nyttig for skiglade nordmenn. Heldigvis kan setene legges ned 40/60, slik at du i teorien kan legge ned ett sete og samtidig være fire om bord, men da helst med barn i baksetene.

Når vi først er inne på baksetene. Her er det faktisk god plass også for voksne, med fin takhøyde og god benplass. Som i mange andre elbiler blir imidlertid gulvet litt høyt, slik at man som voksen også sitter med knærne høyt. Dette i kombinasjon med lite støtte til lårene gjør at det kan bli behov for å beinstrekk-pauser på lengre turer.

Under panseret har du en frunk som rommer 21 liter, perfekt for oppbevaring av ladekabel. På taket kan du laste inntil 75 kilo og maksimal tillatt hengervekt oppgis å være på 1600 kilo.

Her kan du se nærmere på bagasjerommet i Zeekr X:

Rekkevidde og lading:

Velger du den bakhjulsdrevne modellen får du en WLTP-rekkevidde på inntil 445 kilometer. Det interessant er at Privilege, som altså kommer med firehjulsdrift og vesentlig bedre ytelser, kun gir slipp på to mil rekkevidde. Her oppgir Zeekr en WLTP-rekkevidde på 425 kilometer.

Forskjellen ligger i det oppgitte forbruket, hvor den bakhjulsdrevne Long Range-versjonen bruker 1,64 kWh per mil, mens Privilege bruker 1,83 kWh. Her er det viktig å nevne at den bakhjulsdrevne versjonen kommer med 19-tommere som standard, mens firehjulstrekkeren kommer med 20-tommere.

Begge versjoner har en maksimal ladeeffekt på 150 kW og skal kunne lade fra 10.80 prosent på knappe 29 minutter. Zeekr X kommer med en 22 kW-ombordlader som skal gjøre det mulig for deg å lade bilen fra 0-100 prosent hjemme på 4 timer.

Pris og levering:

Zeekr kan ikke gi noen endelig dato for når de første X-ene utleveres til norske kunder, men det blir høyst trolig innen sommeren 2024. Målet er at mange nordmenn skal la seg friste, og Zeekr mener selv at X-en vil passe perfekt både for førstegangskjøpere av elbil og eldre med teknologi-interesse over snittet.

Trolig vil bilen også være aktuell for den typiske mannen i gata; en som ønsker seg en ny og moderne elbil, men som ikke kan - eller vil - bruke for mye penger på bil. Det er også god grunn til å tro at Zeekr X vil appellere til familier med små barn - eller som bil nummer to for husholdninger som trenger det.

Zeekr vil foreløpig ikke si noe om hva som blir prisene for de to X-versjonene i Norge. Prisene i Sverige er imidlertid kjent: Zeekr X Long Range RWD blir tilgjengelig for 550.000 svenske kroner. Zeekr X Privilege, som altså er modellen med firehjulsdrift, koster fra 595.000 svenske kroner. Begge utgaver kommer med nærmest fullspekket utstyrsliste.

Det er vanskelig å si sikkert hva X-utgavene vil koste i Norge, ettersom vi slipper å betale moms av beløpet opp til 500.000 kroner. Men det er grunn til å tro - og håpe - at bilene blir betydelig billigere her til lands. Ser vi på søstermodellen EX30, koster toppmodellen med firehjulsdrift 421.900 kroner i Norge. Samme bil koster hele 559.000 svenske kroner - altså nesten 140.000 kroner mer.

Sånn sett er det ikke utenkelig at toppmodellen Privilege vil prises under en halv million i Norge. Det må nok trolig til også - om man skal ha noen som helst sjanse til å konkurrere med bestselgeren Tesla Model Y. Sistnevnte er tross alt en større bil - og en modell veldig mange ser nærmere på om man først skal åpne lommeboka.

Spesifikasjoner Zeekr X Privilege
Motor:2 x elektrisk
Effekt:428 hk
Dreiemoment:534 Nm
Batteri:Lithium-ion
Kapasitet (brutto/netto):69 kWh / 64 kWh
Hurtiglading:150 kW
Ombordlader:22 kW
0-100 km/t:3,8 sek.
Toppfart:180 km/t
Oppgitt forbruk:1,83 kWh
Rekkevidde (WLTP):425 km
L x B x H (mm.):4432 x 1836 x 1566
Akselavstand:2,75 meter
Bakkeklaring:17,5 cm
Egenvekt:1960 kg
Tillatt totalvekt:Ikke oppgitt
Nyttelast:Ikke oppgitt
Bagasjerom:362 liter
Frunk:21 liter
Hengervekt:1600 kg
Taklast:75 kg
Dekk:20" standard
Bilgaranti:5 år / 100.000 km
Batterigaranti:8 år / 200.000 km
Pris fra:Ikke kjent

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.