JAC e-JS4

Nytt bilmerke på vei: Kan bli en budsjettvinner

Enda et kinesisk bilmerke er på vei til Norge, og den første bilen kommer allerede i år. Stikkord: God plass og fin rekkevidde til budsjettpris.

Foto: JAC Motors
Foto: JAC Motors Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Det er bare å hilse Jac velkommen, for innen året er omme vil merket være i salg i Norge, og de skal til og med være leveringsdyktige.

Dersom det ikke ringer i noen bjeller, så kan du sjekke opp JAC Motors, som er et veletablert selskap, men som er relativt ferske når det gjelder personbiler. I 2021 produserte de i overkant av 500.000 personbiler, noe som er lite i bilsammenheng.

Modellen som inntar Norge er JAC e-JS4, en kompakt SUV som antagelig vil spille på pris, når den lanseres mot slutten av året.

Nytt bilmerke på vei: Kan bli en budsjettvinner

Det er RSA i Drammen som er importør, et selskap som blant annet har BYD, Maxus, Suzuki og Isuzu i garasjen fra før.

I kjent stil skal etter alt å dømme Jac selges gjennom deres eksisterende forhandlernettverk på ordinært vis, ettersom filosofien til RSA er at biler best selges gjennom butikker, der det er mulig å ha kontakt og dialig med kundene. Dette til tross for at flere og flere merker heller selger bilene sine over nettbaserte løsninger.

Kommer til å bli rimelig

Vi må ta et forbehold for eventuelle endringer for det norske markedet, men modellen er en rimelig sak med akkurat det du trenger. Den måler 4,41 meter i lengde og har en akselavstand på 2,62 meter. Den har en relativt frisk bakkeklaring på 15 centimeter, og til elbil å være er den slettes ikke så tung, med sine 1.690 kg.

Bagasjerommet måler 520 liter før stolleken, og med seteryggene lagt ned har du 1050 liter å fylle.

Nytt bilmerke på vei: Kan bli en budsjettvinner

Batterikapasiteten oppgis å være 65 kWh, noe som skal være nok til å gi bilen en rekkevidde på 410 kilometer, med et oppgitt forbruk på 1,32 kWh per mil.

For å lade batteriet opp igjen har bilen en ombordlader som støtter opp til 11 kW.

Når det gjelder hurtiglading er selskapet litt mer vage med løftene, og opplyser ikke særlig annet enn «yes». Av erfaring er de kinesiske produsentene langt mer fortsiktige med effektene enn sine europeiske konkurrenter.

Nytt bilmerke på vei: Kan bli en budsjettvinner

Kurante ytelser

Foreløpig er det ingen indikasjoner på at bilen kommer med firehjulsdrift, men med én motor og forhjulsdrift har den en effekt på 192 hestekrefter fra et dreiemoment på 340 Nm. Dette er nok til å gjøre sprinten til 100 km/t unna på 9,4 sekunder, og den har en sperret toppfart på 150 km/t.

Alt tyder på at dette kommer til å bli en bil med god plass, helt greie ytelser og en helt fin rekkevidde, i det minste sommertid. Foreløpig kjenner vi ikke til hva slags systemer bilen har for temperaturkontroll av batterier, ei heller hvordan den kommer til å yte når gradestokken krabber godt ned på det blå feltet.

Importøren, RSA, har etter hvert fått god erfaring i å distribuere kinesisk-produserte biler, med «mye bil for pengene» som en fellesnevner. Nå får de brått intern konkurranse med en av sine egne modeller, for den nylanserte BYD Atto 3 vil rett og sett konkurrere i samme segment som denne JAC e-JS4.

Blir ikke moms på denne

Samtidig skal det nevnes at vi foreløpig ikke har fått prisene enda, et relativt viktig poeng som også vil plassere bilene der de er tenkt å være på kartet blant øvrige konkurrenter. Men ut fra hva vi har sett av priser på modellen i andre markeder, blir vi overrasket om ikke startprisen vil ligge et sted mellom 300 og 350.000 kroner.

Når vi sier at det kommer biler til landet i løpet av året, så må det legges til at dette gjelder forhandlerbiler og demobiler. Kundene må etter alt å dømme vente til rett over nyttår, men her vil vi uansett ikke ha å gjøre med en bil som vil bli momsbelagt etter 2023-satser.

Men fortsatt er det de vanlige mekanismene som gjelder:

Den som sitter lengst på gjerdet og venter før han bestiller, er også den som står bakerst i køen når bilene skal leveres ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.