Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Mer energi på mindre plass, lavere vekt, raskere lading under alle temperaturforhold, bedre levetid o nesten 100 prosent brannsikkert.
Superlativene hagler når produsentene presenterer sine prototyper av fremtidens elbilbatterier; solid state-batteriene, gjerne omtalt som faststoffbatterier på norsk.

Viste fram nytt elbilbatteri: - Kan endre hele industrien
Ting tar tid
Ved å bruke en fast elektrolytt i stedet for den typiske flytende løsningen, kan faststoffbatterier lagre betydelig mer energi i vekt og volum enn litium-ion-batterier.
Når de kommer i produksjon, vel å merke.
For selv om enkelte produsenter hevder at faststoffbatteriene deres er så godt som ferdigutviklet, gjenstår det mye testing for å forsikre seg om at alt fungerer som det skal. Slikt tar tid.
Samtidig dukker det opp en ny utfordring: Prisen. Å masseprodusere et faststoffbatteri ville vært altfor kostbart i 2023, sammenlignet med hva det koster å produsere konvensjonelle litium-ion-batterier.
Men også dette ses på som en midlertidig barriere. Om to-tre år forventer flere at produksjonen er godt igang, og mot slutten av dette tiåret forventer de fleste at det vil være vesentlig rimeligere å produsere faststoffbatterier enn dagens batterier.

20 elbiler testet: - Bare å glemme å fullade disse på langtur
Tjuvstarter med hybridbatteri: Semi-solid state
Enkelte bilprodusenter er imidlertid svært ivrige etter å komme i gang med faststoff, og to av dem har annonsert at de vil komme med noe de kaller for «semi-solid state» allerede i år. En av dem er allerede godt kjent i det norske markedet, kinesiske Nio.
«Semi-solid state» kan enkelt forklares som et hybridbatteri - et mellomstadium mellom dagens litium-ion-teknologi og faststoffbatterier. Elektrolytten, som normalt er en flytende væske, er blitt blandet med faste partikler for å danne en halvfast blanding. Dette fører til økt tetthet, noe som gir bedre kontakt mellom elektroden og elektrolytten.
Som et resultat har disse batteriene lavere intern motstand, høyere energitetthet og bedre sikkerhet sammenlignet med tradisjonelle batterier med flytende elektrolytt. De er også mer motstandsdyktige mot lekkasje og brann.
Nio og Seres leder an

Nio har annonsert en batteripakke på hele 150 kWh, basert på semi-solid state, og den er lovet til markedet i år. Den vil i volum ikke være større enn dagens toppbatteripakke på 100 kWh, men vil øke rekkevidden på elbilene betraktelig. Det er ventet at rekkevidden vil økes til rundt 100 mil på enkelte av Nios modeller.
Den andre bilprodusenten er nok mindre kjent i Norge, men kinesiske Seres kommer snart til Norge med modellen Seres 5. Den vil etter hvert komme med en batteripakke på 90 kWh, basert på semi-solid state.
Den skal gi bilen en rekkevidde på rundt 530 kilometer, og kanskje like viktig: Rekkevidden vil ikke tape seg selv etter 100.000 kjørte kilometer, lover selskapet.

Også ladehastigheten skal ifølge Seres være vesentlig bedre enn på dagens batterier, med peak-effekt på hele 430 kW. Det er nesten dobbelt så raskt som de raskeste på dagens marked kan by på.
Elbil24 har allerede tatt en titt på Seres 5, du kan lese mer om våre førsteinntrykk i denne saken.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.