Semi-solid state

Nytt superbatteri til elbil: To kjemper om å bli først

Begge skal være klare for markedet i løpet av 2023.

FÅR SUPERREKKEVIDDE: Med det nye semi-solid state-batteriet vil Nio ET7 få en rekkevidde på rundt 1000 kilometer mellom hver lading, hevder bilprodusenten. Men de får konkurranse om å bli først med den nye batteriteknologien. Video: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mer energi på mindre plass, lavere vekt, raskere lading under alle temperaturforhold, bedre levetid o nesten 100 prosent brannsikkert.

Superlativene hagler når produsentene presenterer sine prototyper av fremtidens elbilbatterier; solid state-batteriene, gjerne omtalt som faststoffbatterier på norsk.

Ting tar tid

Ved å bruke en fast elektrolytt i stedet for den typiske flytende løsningen, kan faststoffbatterier lagre betydelig mer energi i vekt og volum enn litium-ion-batterier.

Når de kommer i produksjon, vel å merke.

For selv om enkelte produsenter hevder at faststoffbatteriene deres er så godt som ferdigutviklet, gjenstår det mye testing for å forsikre seg om at alt fungerer som det skal. Slikt tar tid.

Samtidig dukker det opp en ny utfordring: Prisen. Å masseprodusere et faststoffbatteri ville vært altfor kostbart i 2023, sammenlignet med hva det koster å produsere konvensjonelle litium-ion-batterier.

Men også dette ses på som en midlertidig barriere. Om to-tre år forventer flere at produksjonen er godt igang, og mot slutten av dette tiåret forventer de fleste at det vil være vesentlig rimeligere å produsere faststoffbatterier enn dagens batterier.

Tjuvstarter med hybridbatteri: Semi-solid state

Enkelte bilprodusenter er imidlertid svært ivrige etter å komme i gang med faststoff, og to av dem har annonsert at de vil komme med noe de kaller for «semi-solid state» allerede i år. En av dem er allerede godt kjent i det norske markedet, kinesiske Nio.

«Semi-solid state» kan enkelt forklares som et hybridbatteri - et mellomstadium mellom dagens litium-ion-teknologi og faststoffbatterier. Elektrolytten, som normalt er en flytende væske, er blitt blandet med faste partikler for å danne en halvfast blanding. Dette fører til økt tetthet, noe som gir bedre kontakt mellom elektroden og elektrolytten.

Som et resultat har disse batteriene lavere intern motstand, høyere energitetthet og bedre sikkerhet sammenlignet med tradisjonelle batterier med flytende elektrolytt. De er også mer motstandsdyktige mot lekkasje og brann.

Nio og Seres leder an

Norgesaktuelle Nio ET7 vil kanskje klare 100 mil på fulladet semi-solid state-batteri på 150 kWh. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Norgesaktuelle Nio ET7 vil kanskje klare 100 mil på fulladet semi-solid state-batteri på 150 kWh. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Nio har annonsert en batteripakke på hele 150 kWh, basert på semi-solid state, og den er lovet til markedet i år. Den vil i volum ikke være større enn dagens toppbatteripakke på 100 kWh, men vil øke rekkevidden på elbilene betraktelig. Det er ventet at rekkevidden vil økes til rundt 100 mil på enkelte av Nios modeller.

Den andre bilprodusenten er nok mindre kjent i Norge, men kinesiske Seres kommer snart til Norge med modellen Seres 5. Den vil etter hvert komme med en batteripakke på 90 kWh, basert på semi-solid state.

Den skal gi bilen en rekkevidde på rundt 530 kilometer, og kanskje like viktig: Rekkevidden vil ikke tape seg selv etter 100.000 kjørte kilometer, lover selskapet.

Seres 5 vil også kunne leveres med semi-solid state-batteri, og skryter av flere fordeler kontra vanlige battier. Foto: Fred Magne Skillebæk
Seres 5 vil også kunne leveres med semi-solid state-batteri, og skryter av flere fordeler kontra vanlige battier. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Også ladehastigheten skal ifølge Seres være vesentlig bedre enn på dagens batterier, med peak-effekt på hele 430 kW. Det er nesten dobbelt så raskt som de raskeste på dagens marked kan by på.

Elbil24 har allerede tatt en titt på Seres 5, du kan lese mer om våre førsteinntrykk i denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.