Trevor Milton forlater Nikola:

Og så smalt hydrogen-bomben

Gründer og toppsjef i Nikola takker for seg, etter beskyldninger om svindel.

Farvel: Trevor Milton har i dag fått aksept av styret til å trekke seg, melder Nikola Motors. Foto: Reuters/Massimo Pinca
Farvel: Trevor Milton har i dag fått aksept av styret til å trekke seg, melder Nikola Motors. Foto: Reuters/Massimo Pinca Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir deg tilgang til de beste sakene, og en rekke medlemsfordeler.

(Elbil24:) Trevor Milton er på mange måter det samme for det amerikanske selskapet Nikola, som Elon Musk er for Tesla. Til nå.

Mandag morgen annonserte Trevor Milton sin avgang som toppsjef og styreleder i Nikola, etter at selskapet i en rapport er blitt sablet som tidenes største bløff.

Nikola har først og fremst egnet tiden til å utvikle hydrogendrevne trailere, men har i den senere tid også fokusert på mindre batterielektriske nyttekjøretøy.

Fellesnevneren er at ingen av produktene foreløpig har materialisert seg.

Løgn og bedrag?

Nikola har i den senere tid inngått en rekke avtaler med andre selskaper. Sist ut var en avtale med General Motors om at GM skulle stå for utvikling og produksjonen av Nikola Badger, en batterielektrisk pick-up som er tenkt på markedet i løpet av neste år. Dette ble svært godt mottatt av markedet, og ga Nikola-aksjen et kraftig løft på over 40 prosent.

Bare dager etter dette løftet, publiserte analysebyrået Hindenburg Research en rapport der de beskyldte Nikola for å ha løyet og med feilaktige metoder bevisst ha villedet investorer.

Et av hovedpoengene skal være at Nikola i 2017 viste frem en hydrogendrevet trailer i bevegelse, og gjennom velvalgte ord lot publikum sitte igjen med det inntrykket at den gikk for egen maskin.

Dette var ikke tilfellet, ettersom den befant seg på en vei med nok helling til at bilen trillet av seg selv.

Nikola Three: Bilen er den mest aktuelle per nå, og er et samarbeid med Iveco. Foto: Nikola
Nikola Three: Bilen er den mest aktuelle per nå, og er et samarbeid med Iveco. Foto: Nikola Vis mer

Motargumentene

I ettertid har Nikola avfeid all kritikk, med unnskyldninger om at de den gang sa at bilen var «in motion» - i bevegelse – men aldri at den kjørte for egen maskin. Nikola har med dette innrømt at hydrogenbilen ikke gikk for egen kraft.

Dette var bare et av flere punkter i Hindenburg-rapporten, og de hadde blant annet uttalelser fra ansatte, e-postkorrespondanser, og flere andre punkter de mente ga grunnlag for å si at Trevor Milton og Nikola overdrev opphausingen av egen situasjon og produkt.

Flere av punktene kan fra sidelinjen anses som skittkasting, men som like fullt skaper usikkerhet rundt selskapets troverdighet.

Nikola svarte med å sette et advokatfirma på saken, utformet et offisielt motsvar, i tillegg til at de ba det amerikanske finanstilsynet om å gjennomgå påstandene. SEC - Security and Exchange Commission - har meddelt at de vil se på saken, men har foreløpig ikke kommet med noen uttalelser.

I gode og onde dager

Avtalen med GM bragte Nikola-aksjen opp fra 35 dollar, til rett over 50 dollar på det meste. Hindenburg Research erkjenner at de i forkant av publiseringen hadde tatt en short-posisjon på Nikola – at de hadde satt penger på at Nikola-aksjen skulle ned, ikke opp. Oppgangen påførte dermed Hindenburg Research et anstendig tap.

Dermed hadde Hindenburg Research også et motiv som er med på å så tvil om deres metoder. De har også tidligere vært i søkelyset for å ha påvirket aksjekurser for egen vinning.

Nikola har ikke bare gjort store avtaler med GM. De også inngått en stor avtale med det norske hydrogenselskapet NEL, i forbindelse med utrulling av et planlagt fyllenettverk for hydrogen - på samme måte som Tesla har sitt ladenettverk. Gjennom denne avtalen har NEL blitt aksjonær i Nikola, og i siste kvartalsrapport fra NEL utgjorde papirgevinsten fra kursoppgangen i Nikola en vesentlig del av resultatet.

Som en følge av bråket rundt Nikola har nå også NEL-aksjen fått kjenne på tyngdekraften den siste uken, og dagens nyheter bedret ikke på dette.

At Trevor Milton nå fratrer stillingene som toppsjef og styreleder i Nikola er med på å styrke tvilen som er skapt etter Hindenburg-rapporten.

I forhandelen på Wall Streeet er Nikola ned 25 prosent for dagen, mens NEL i skrivende stund har rast 16,76 prosent - bare i dag.

Hva nå?

Trevor Milton har i likhet med Elon Musk vært en ringrev på Twitter, noe som har skapt støy for dem begge. Forskjellen er at Milton foreløpig ikke har et ferdig salgbart produkt å vise til, og det er på det nåværende tidspunkt vanskelig å måle hvorvidt den store munnen er i stand til å levere som lovet.

Etter at rapporten fra Hindenburg ble publisert, gikk Milton ut og forsøkte å slukke alle små og store branner via sin Twitter-konto, uten særlig hell. Til slutt ble han internt bedt om ikke å uttale seg annet enn gjennom advokatfirmaet. Pipa var da også stille, helt frem til i dag morges da han annonserte sin avgang.

Igjen sitter et helt marked og spør seg om avgangen faktisk skyldes mangel på et ekte fundament i Nikola, eller om det kan skyldes hans spesielle lederstil og kommunikasjonsform.

I forkant av avskjeden har de fleste store investorer, som både GM, Iveco og NEL, uttalt at de fortsatt støttet Nikola, med Trevor Milton i spissen. Spørsmålet blir da, hva nå?

Nikola forteller i en pressemelding at Stephen Girsky tar over etter Trevor Milton. Girsky er en erfaren mann fra bilindustrien, og har fartstid fra General Motors, og satt allerede i styret i Nikola.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.