Tesla Model 3 får varmepumpe:

Øker rekkevidden

Ikke bare skrur de ned prisen, men de øker også rekkevidden. Les hvordan.

VARMEPUMPE: Når Tesla Model 3 nå blir satt ned i pris, får den også varmepumpe som standard på alle firehjulsdrevne utgaver.
VARMEPUMPE: Når Tesla Model 3 nå blir satt ned i pris, får den også varmepumpe som standard på alle firehjulsdrevne utgaver. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

først Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir deg tilgang til de beste sakene, og en rekke medlemsfordeler.

(Elbil24): Elbil 24 kunne tidligere i dag fortelle at Tesla Model 3 nå blir satt kraftig ned i pris, med i overkant av syv prosent nedgang på alle modeller.

Nå har vi ytterligere nyheter å komme med, også disse av det gode slaget.

For når bilene med de nye prisene kommer til landet, er det med en smule mindre frunk enn tidligere – av en årsak. Nå kommer nemlig bilene med varmepumpe som standard, en funksjon som i Tesla-leiren først ble offentliggjort til kommende Model Y. Nå er den blitt standard også i Model 3, med enkelte unntak.

Det blir først de firehjulsdrevne utgavene som får denne pumpen, altså versjonene Long Range og Performance. Kjøper du den tohjulsdrevne Standard Range, vil denne få varmepumpe med noe lenger leveringstid - i starten av 2021.

Les om prisnedgangen her:

Økt rekkevidde

Mens dagens Model 3 Long Ranger er oppgitt til 560 kilometer rekkevidde, vil den nye utgaven med varmepumpe få en oppgitt rekkevidde på 580 kilometer, målt etter den nye WLTP-standarden. To mil ekstra er i utgangspunktet ikke all verden, men da er det viktig å dykke litt dypere ned i materien.

For WLTP-standarden måles alltid, for alle biler, i 23 grader Celsius. Dette er en temperatur der varmepumpen gjør aller minst ut av seg.

Det er først i temperaturer der du trenger stor assistanse til kjøling eller oppvarming av kupé og batterier at den virkelig kommer til sin rett. I Norge betyr dette først og fremst når det er kaldt om vinteren. Da vil effekten av varmepumpen bli langt større, en forskjell vi har sammenlignet på andre biler tidligere, og vil gjøre igjen med Tesla Model 3 så snart bilene er på plass.

Vi ser likevel ikke bort fra at de to milene man vinner ved 23 grader Celsius kan bli fem mil på vintertid.

Også Model 3 Performance får økt rekkevidde, fra 530 kilometer til 567 kilometer.

Varmepumpen er plassert bak deksler i fronten, noe som gjør at den såkalte frunken - bagasjerommet foran - blir en anelse mindre. Det absolutt en pris verdt å betale.

FRUNK: Til nå har frunken vært gedigen, men i tiden som kommer gi litt av plassen til den kommende varmepumpen. Foto: Fred Magne Skillebæk
FRUNK: Til nå har frunken vært gedigen, men i tiden som kommer gi litt av plassen til den kommende varmepumpen. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Et eksempel

Elbil24 gjør som vanlig våre rekkeviddetester (100% - 0%) på alle biler. Som et eksempel testet vi Opel Ampera-e og Kia e-Niro i en sammenligningstest på både sommerføre og vinterføre.

Mens Kia e-Niro nådde 44,8 mil på sommerføre, kom Ampera-e 40,2 mil. Begge bilene har nær identisk drivlinje fra samme produsent, både når det gjelder batteri og elmotor.

Da vinteren kom gjorde vi samme øvelse, men med store forskjeller i resultatene. Kia e-Niro klarte da 39,9 mil, mens Ampera-e leverte 30 mil – faktisk rett under. Differansen i rekkevidde doblet seg altså fra sommer- til vintertemperaturer.

Vi har også andre eksempler der det er merkbart større forskjell på biler med og uten varmepumpe, ikke minst i hvor raskt bilene blir varme i selve kupéen.

Hvordan?

En typisk varmepumpe for bil har en virkningsgrad (cop) på 1:3. Når den trekker 1000 watt energi fra kilden, det være seg batteriet, eller strømnettet når bilen står tilkoblet, leverer den et resultat tilsvarende 3000 watt ut. Biler uten varmepumpe jobber med varmeelementer med virkningsgrad 1:1, og må da trekke 3000 watt fra kilden for å levere effekten av 300 watt ut.

Varmepumper for hus har ofte en høyere virkningsgrad under ideelle forhold, men det har de langt fra hele tiden.

I en bil jobber varmepumpene i et mer lukket system enn en luft-luft pumpe slik vi kjenner dem fra hus. Dette gjør også at varmepumpene i bil beholder graden av effektivitet lenger enn det man forventer at pumpene i hus gjør. I bil er de ikke like ømtålige for utetemperaturen som luft-luft pumper i hus er. I enkelte tilfeller jobber også pumpene i elbiler i et lukket system der pumpen i seg selv blir varmet opp for enda bedre ytelse. I bil jobber de som regel også med væske, ikke luft.

Kulde setter derfor ikke varmepumpene i bil like mye ut av spill som det vi ser i typiske varmepumper for hus. Det betyr at de er effektive i et enda større arbeidsområde enn det vi er vant med fra hus.

Flere nyheter

Foruten varmepumpe blir det også flere endringer på «nye» Model 3. I følge Tesla skal den også oppgraderes med nye hjul og forbedringer av øvrig drivlinje og programvare.

Utvendig får den noen mindre detaljer i utførelse av dørhåndtak og krom, foruten oppdaterte 18- og 19-toms sportshjul, som de kaller det. Også Model 3 Performance, med 20-tommere, får oppgradert design.

Nytt blir det også med motorisert bagasjeromsluke, som kan åpnes fra skjermen innvendig, eller fra appen på mobilen.

Innvendig blir det endringer ved at de tidligere detaljene som hadde pianolakk nå blir sort matt. Innstegslistene i døråpningen blir også sorte, mens scrollehjul på rattet og setejusteringene blir grafittfarget.

Solskjermene innvendig får nå magnet som holder dem på plass til enhver tid de ikke er i bruk. Nå blir det også standard med induksjonslading for to mobiler i midtkonsollen, i tillegg til et oppdatert oppbevaringsrom i selve midtkonsollen. Her blir det også to USB-C porter med høyere effekt for raskere lading av utstyr man kobler til, mens det i hanskerommet blir en ny USB-port for lagringsenheter til funksjonen Sentry Mode og dashbordkamera.

Endringene på Model 3 kommer altså samtidig som de også setter ned prisen. Dette gjør faktisk Model 3 til et av markedets aller beste kjøp i denne klassen, og det blir spennende å se hva de har å by på når Model Y kommer neste år.

MODEL S: Også Model S og Model X får oppgraderinger som øker rekkevidden. Foto: Fred Magne Skillebæk
MODEL S: Også Model S og Model X får oppgraderinger som øker rekkevidden. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Ikke død

Selv om salget av Model S og Model X har dabbet kraftig av den senere tiden, så er de slettes ikke ute av markedet. For nå får også disse noen endringer. Begge modellene kommer nå i utgaver som Tesla kaller Long Range +, og det er dette siste + tegnet som forteller om forskjellen.

Model S Long Range + får en rekkevidde som er økt til 652 km, mens Model X Long Range + klarer 561 kilometer, etter WLTP-normen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.