Mobilbruk i bil:

Øker risikoen for ulykke dramatisk

Undersøkelse viser hvordan bilførerne i gjennomsnitt kjørte 123 meter i blinde.

KJØRER I BLINDE: En test med 40 personer i simulator avslørte at lesing av en SMS medførte at de kjørte mellom 100 og 150 meter i blinde. Foto: Rune Korsvoll
KJØRER I BLINDE: En test med 40 personer i simulator avslørte at lesing av en SMS medførte at de kjørte mellom 100 og 150 meter i blinde. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): En ny undersøkelse viser at å skrive en melding mens du kjører øker sjansen for at du havner i en ulykke 23 ganger.

De fleste vet at bruk av mobiltelefon bak rattet kan være farlig og at uoppmerksomhet kan øker ulykkesrisikoen. Hvor farlig det er, slår en ny undersøkelse fra NAFs søsterorganisasjon i Østerrike, ØAMTC, fast.

I fjor ble det registrert 10.176 ulykker på østerrikske veier som følge av uoppmerksomhet. Nesten 9300 personer ble skadet og 76 døde i disse ulykkene.

23 ganger farligere

- Å ringe med håndholdt telefon øker risikoen for en krasj med mellom fire og fem ganger. Å skive en tekstmelding mens du kjører øker risikoen med så mye som 23 ganger, sier Klaus Robatsch, som er sjef for forskning på trafikksikkerhet hos Kuratorium für Verkehrssicherheit (KFV) i Østerrike.

ØKER DRAMATISK: Sjansen for en ulykke øker opptil 23 ganger dersom du skriver en melding på telefonen mens du kjører. Foto: Volvo ulykkeskommisjon
ØKER DRAMATISK: Sjansen for en ulykke øker opptil 23 ganger dersom du skriver en melding på telefonen mens du kjører. Foto: Volvo ulykkeskommisjon Vis mer

I en egen simulator-undersøkelse med 40 testpersoner, studerte ØAMTC hvordan oppmerksomheten til bilførerne ble kraftig svekket ved bruk av mobiltelefon.

Konklusjonen var at selv om de kjørte i ganske lav hastighet, kjørte bilførerne i gjennomsnitt 123 meter i blinde når de leste eller skrev en tekstmelding på telefonen.

De klarte ikke å stoppe for en fotgjenger som kom ut i veibanen. Bilførerne trodde selv at de hadde full kontroll.

Har ført til ulykker

Det er imidlertid ikke bare mobilen som stjeler oppmerksomheten bak rattet. En undersøkelse som Gjensidige har gjort blant 1000 bilførere, avslørte at også berøringsskjermene kan være en årsak til ulykker.

Halvparten av de spurte svarer at de har latt seg distrahere av skjermen. Av disse igjen innrømmer 32 prosent at distraksjonen har ført til farlige situasjoner.

Hele 13 prosent sier at det faktisk har ført til et uhell eller ulykke.

KRASJ BAKFRA: Påkjørsler bakfra er en vanlig ulykke forårsaket av uoppmerksomhet bak rattet. Foto: Rune Korsvoll
KRASJ BAKFRA: Påkjørsler bakfra er en vanlig ulykke forårsaket av uoppmerksomhet bak rattet. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Vi har sett en utvikling der flere og flere ulykker i trafikken skyldes uoppmerksomhet. Ofte er disse ulykkene alvorlige utforkjøringer, front mot front-kollisjoner eller påkjørsler bakfra, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Koster deg 9 700 kroner

Tidligere UP-sjef Steven Hasseldal uttalte til Dinside for en tid tilbake at politiet er bekymret for utviklingen med skjermer og mobilbruk:

- Disse info-skjermene er bare en av mange ting som stjeler sjåførens oppmerksomhet under kjøring. Vi er bekymret og mener at slike skjermer kan være like farlige som bruk av mobiltelefon. Dersom føreren har blikket for lenge på skjermen kan farlige situasjoner oppstå.

- Å bruke berøringsskjermer er i utgangspunktet lovlig, men kan likevel føre til bøter eller inndragelse av førerkortet dersom uoppmerksomheten fører til farlige situasjoner, sa Hasseldal.

Boten for bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring er nå på 9700 kroner.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.