Elektrisk konseptbil:

Opels eksperiment

Resultatet får vi se mer av i september, da Opel Experimental skal vises frem for første gang.

VISES I SEPTEMBER: Opel Experimental er Opels spydspiss på bilutstillingen i München i september.
VISES I SEPTEMBER: Opel Experimental er Opels spydspiss på bilutstillingen i München i september. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det nærmer seg den store bilmessen i Tyskland, som går av stabelen i september. Tradisjon tro ønsker de store tyske bilprodusentene å slå på stortromma på hjemmebane, og Opel skal blant annet gjøre det med sin nye konseptbil, Opel Experimental.

Dette skal bli deres fullelektriske crossover, som samtidig har et snev av sportslig utseende.

Opel skal som kjent kun lansere fullelektriske biler fra og med 2025 når helt nye biler skal lanseres. Produksjonsversjonen av denne blir en av dem. Vi trenger antageligvis ikke bekymre oss for detaljer som rekkevidde og ladehastighet heller, for Stellantis-gruppen – som Opel er en del av – har nå forstått at det ikke holder bare å riste enkle elbiler ut av ermet før lunsj. Det må være gjennomarbeidede produkter som også leverer på det folk vil ha, blant annet rekkevidde.

Den første bilen fra gruppen som beviser dette blir en søstermodell, Peugeot e-3008, som Elbil24 blir de første til å prøvekjøre om ikke lenge.

Opels eksperiment

Av med hatten

Til de som mener at Opel er merket for gubber med hatt, så må jeg skuffe. Det virker nå som de har kastet hatten for godt, for av de signaler vi har sett fra «det nye Opel», er det lite som peker i den retningen.

Vi så de tidlige signalene allerede da de viste konseptbilen av en elektrisk Opel Manta, og vi ser det samme med denne Experimental.

Dette er heller ikke så rart, for det er ikke lenger bilprodusentene som utvikler hele bilen. Motorer og batterier er stort sett kjøpt ferdig fra underleverandører, og det er i stor grad kineserne som er store på dette, særlig batteriene. Dermed er det på eksteriør, interiør, brukergrensesnitt og øvrig teknologi bilprodusentene må skille seg ut – også Opel.

Opels eksperiment

Ikke SUV, men Crossover

Når Opel definerer Experimental som en cross-over, så betyr dette at den får litt ekstra bakkeklaring, men at den likevel ikke kan sies å være en SUV. Bilen får også firehjulsdrift, melder de, og den får naturligvis et batteri som er plassert i bunnen av plattformen. Denne plattformen vil den dele med de øvrige merkene i Stellantis-gruppen, inkludert den nevnte Peugeot e-3008.

Av detaljene Opel trekker frem på dette tidspunktet, finner vi blant annet mangelen av sidespeil, som her er erstattet med kameraer. De har også fullstendig mangel på kromlister, da typiske detaljer der dette normalt er brukt nå er byttet med resirkulerte materialer som av forskjellige årsaker ikke lar seg forkromme.

I fronten vil det bli en opplyst logo, noe som også hinter om at det blir en horisontal lysstripe tvert over hele fronten. En rund opplyst logo alene i midten er nemlig ikke tillatt, da det kan gi feil signal om at det er en motorsykkel som kommer i møte. Dette blir for øvrig frontdesignen på alle nye biler fra Opel i tiden som kommer.

Opels eksperiment

Vaner og uvaner

Hysteriet rundt skjermer i bilene vil også ta en ny retning i Opel Experimental, for her er det projisering som gjelder, fremfor skjermer. Kontrollen av funksjoner skal tas hånd om av enten talestyring eller kunstig intelligens – at maskinen tenker for deg.

Dersom du er blant dem som tenker at bilen aldri kan vite hva du ønsker at den skal gjøre, så se på det som alle de vaner og uvaner du har eller gjør. Når du kjører hjem fra jobben hver dag kl. 16, så lærer den seg hvor du er, til hvilken tid, og hvor du pleier å kjøre på denne tiden. Med andre ord, den kan veien hjem, den vet hvor du skal svinge av, den vet dermed også hvor du bør sette på blinklyset, og hvilken hastighet du bør holde deg innenfor på de forskjellige stedene. Kunstig intelligens kan med andre ord repetere mange av dine gjerninger fordi du gjør dem i et gitt mønster, også på tid. Velkommen til fremtiden.

Opels eksperiment

Bilen er ikke all verdens stor utvendig, ettersom den klasser inn i det typiske c-segmentet, men takket være elbilers kompakte drivlinjer har den likevel fått god plass innvendig. Det speiler i grunnen akkurat hva det norske markedet trenger. God plass i en liten innpakning, som forhåpendligvis holder prisen nede. For det eneste som har økt med tiden er rekkevidden. Prisene på nye elbiler har sunket i takt med den økte rekkevidden. Det må også Opel forholde seg til når de en dag skal prise den nye bilen, hva enn navnet måtte bli, men det blir naturligvis ikke Experimental.

Første uken i september får vi vite mer om nykommeren, forhåpentligvis også batterikapasitet og estimert rekkevidde. Da tør vi også gjette mer rundt prisbildet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.