Mobilbruk i bil

Oppgitt over nordmenns vaner: - Det er en «skal bare»-holdning her

Forsikringsselskap reagerer - mener nordmenn tar for store sjanser.

- Plutselig smeller det. Du følger ikke nok med på veien når du bare skal sjekke noe, sier fagsjefen i Frende Forsikring og viser til nordmenns mobilvaner. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
- Plutselig smeller det. Du følger ikke nok med på veien når du bare skal sjekke noe, sier fagsjefen i Frende Forsikring og viser til nordmenns mobilvaner. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I en fersk undersøkelse om vanene til norske bilister kartlegges tall som får Frende Forsikring til å reagere. Undersøkelsen, som er gjennomført av Norstat på vegne av Frende, viser følgende:

 • Halvparten sjekker mobilen i kø eller på rødt lys
 • 1 av 3 leser eller skriver SMS i kø eller på rødt lys
 • 2 av 5 bruker mobilen uten håndfri

Undersøkelsen viser også at folk som bruker mobilen mens de kjører er på 2. plass av hva bilister frykter mest å møte på i trafikken.

- Plutselig smeller det

6 av 10 frykter sjåfører som ser ned, og ikke følger med. Kun rusede sjåfører ligger foran på lista.

- Det er en «skal bare»-holdning her. Du skulle jo bare lese meldingen fra sønnen din før du hadde stoppet helt opp. Eller sjekke hvem som ringer mens du ligger rolig i høyrefeltet i tunnelen. Eller bare svare sjefen og si at du var to minutter forsinket, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

- Men plutselig smeller det. Du følger ikke nok med på veien når du bare skal sjekke noe, sier han.

Geografiske forskjeller

Ifølge Frende-undersøkelsen er det flest som synder i Vestfold og Telemark. Her ser du hvor mange i fylket ditt som sjekker mobilen når de står på rødt eller i kø:

 1. Vestfold og Telemark – 60 prosent
 2. Oslo – 59 prosent
 3. Agder – 56 prosent
 4. Nordland – 54 prosent
 5. Innlandet – 51 prosent
 6. Trøndelag – 50 prosent
 7. Rogaland – 50 prosent
 8. Viken – 49 prosent
 9. Troms og Finnmark – 49 prosent
 10. Møre og Romsdal – 47 prosent
 11. Vestland – 39 prosent

Ytre-Hauge liker ikke det han ser.

- Dette er svært høye tall. Du tar oppmerksomheten bort fra veien og tar sjanser med egen og andres sikkerhet når du sjekker mobilen. Det er en grunn til at det er ulovlig, sier fagsjefen i Frende.

Hvis du må sjekke en melding, bytte podkast eller ta en telefon skal du kjøre til siden og stoppe helt opp.

- Det er utrolig viktig å ikke være i trafikkbildet når du sjekker mobilen. Tenk hvis beskjeden du leser eller hører er dramatisk eller skremmende. Hvordan håndterer du det hvis du kjører når du får den, hvor er hodet ditt da? spør Ytre-Hauge.

Hva gjør du dersom elbilen din går tom for strøm? Vis mer

Strengere straff

De siste årene har straffen for å bruke mobiltelefon i bil økt kraftig ved to anledninger. Tidligere slapp man unna med 1700 kroner i forelegg og to prikker i førerkortet. Nå er straffen oppjustert til 7450 kroner og tre prikker.

- Det er bra at straffen er blitt mye høyere. Mobilen skal aldri brukes i bil, sier Ytre-Hauge.

Fagsjef for trafikksikkerhet Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk er helt enig.

- Poenget med strengere straff er at det skal være avskrekkende. Det er samfunnets metode for å si at vi ikke godtar det, sier Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.