Dekk om vinteren:

Over 3200 avslørt av forsikrings­selskapet

Rister på hodet over nordmenn som ikke tar ansvar: - En rullende ulykke som venter på å skje.

Når du ferdes i trafikken må du ta hensyn til deg selv, dine passasjerer og medtrafikanter. Tallene fra If viser dessverre at mange synder. (Foto: If)
Når du ferdes i trafikken må du ta hensyn til deg selv, dine passasjerer og medtrafikanter. Tallene fra If viser dessverre at mange synder. (Foto: If) Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Hver vintersesong fører forsikringsselskapet If statistikk over hvilken type dekk kundenes skadde biler har ved skadetaksering i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag.

Sist vinter ble det på landsnivå registrert dekkutstyr på 24.159 personbiler, varebiler og bobiler ved skadetaksering hos If.

Hele 3278 av disse hadde sommerdekk på bilen. Det betyr at 13,6 prosent av bilene som var inne til taksering av skade hos If forrige vinter hadde sommerdekk på bilen.

- Flesteparten av skadene skjer ved første snøfall, men også langt senere på vinteren er det en god del biler med sommerdekk involvert i ulykker. Her er det store ulikheter mellom fylkene, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

- Ulykke som venter på å skje

Clementz reagerer på de høye tallene og minner om at bilister har et stort ansvar overfor seg selv, sine medpassasjerer og andre trafikanter.

- Mange drøyer dessverre for lenge med hjulskift for vinterføre. Feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje, sier Clementz - og fortsetter:

- Bestemmelsene i kjøretøyforskriften til veimyndighetene slår fast at bilen skal være skodd for forholdene der den kjører. Det er ditt ansvar som bilfører å gjøre vurderingen.

HJULSKIFT: Det er spesielt to faktorer som er viktig å sjekke før du legger om til vinterhjul. I videoen forklarer vi hva du bør se etter. Video: Elbil24 Vis mer

Forskjell fra fylke til fylke

Hvor flinke norske bilister er til å benytte vinterdekk om vinteren, avhenger av fylke og region.

- Ofte kommer Sørlandet og Vestlandet høyt opp på lista med sommerdekk på vinterføre. At kystområdene drøyer med vinterdekk, henger trolig sammen med et mildere klima og lite snø på vinteren, sier Clementz.

Sist vinter var det Agder (16,7 prosent), Rogaland (16,6 prosent) og Møre og Romsdal (15,6 prosent) som hadde høyest sommerdekk-andel ved bilskader på vinteren, viser skadestatistikken til If.

Høyest piggdekk-andel hadde Troms og Finnmark (84,3 prosent) og Nordland (78,1 prosent). Disse fylkene pleier vanligvis å ligge på piggdekk-toppen.

På toppen over biler som brukte vinterdekk uten pigger, troner Viken og Oslo med andeler på henholdsvis 82 prosent og 78,9 prosent sist vinter.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.