Fornye førerkort

Over 79.000 norske bilister må skaffe nytt førerkort

Ved nyttår blir mange førerkort ugyldige. Her får du oversikt over hvem som må bytte.

Splitter nye førerkort er nå tilgjengelige. Samtidig må nesten 80.000 nordmenn fornye sitt gamle. Foto: Statens vegvesen.
Splitter nye førerkort er nå tilgjengelige. Samtidig må nesten 80.000 nordmenn fornye sitt gamle. Foto: Statens vegvesen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Tidligere i september skrev Elbil24 om de splitter nye førerkortene. Fra 1. september vil alle som bestiller nytt førerkort få en helt ny versjon - med QR-kode og unikt serienummer.

Samtidig går det går mot slutten for de rosa, plastlaminerte papirførerkortene. Disse blir ugyldige fra 1. januar 2023.

Det betyr at alle nordmenn som er i besittelse av slike førerkort, er nødt til å fornye førerkortet sitt før den tid - så sant man vil beholde førerretten.

Minst 79.204 førerkort

I en pressemelding skriver Statens vegvesen at det er mange som rammes av endringen. Faktisk er det hele 79.204 personer under 80 år som fortsatt har et rosa, plastlaminert papirførerkort som er utstedt mellom 1.april 1979 og 1.januar 1998.

De som er 80 eller eldre må uansett fornye førerkort med helseattest, og er derfor ikke tatt med i det oppgitte antallet. Men de har samme frist for å bytte ut det gamle førerkortet som alle andre som vil beholde førerretten over nyttår.

Med andre ord blir det trolig over 80.000 nordmenn som fornyer førerkortene sine i nærmeste fremtid.

Disse førerkortene synger på siste verset. 79.204 nordmenn har dette som sitt førerkort og må derfor fornye før nyttår. Foto: Henriette Busterud, Statens vegvesen
Disse førerkortene synger på siste verset. 79.204 nordmenn har dette som sitt førerkort og må derfor fornye før nyttår. Foto: Henriette Busterud, Statens vegvesen Vis mer

Skifter farge

De nye førerkortene som nå utstedes er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort – kredittkortstørrelse. De har QR-kode, unikt serienummer, et optisk variabelt sikkerhetselement og sikkerhetsmønster.

- Den nye førerkortdesignen gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere, opplyser senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen.

Førerkortet har også ny design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått når man betrakter kortet fra forskjellige vinkler.

- På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier Kristiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.