Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Det nærmest renner inn av nye kinesiske bilmerker her til lands. Flere av de kinesiske produsentene bruker Norge som et testmarked for sitt inntog i Europa, et inntog som lager liv og røre i den ellers tradisjonelle bilbransjen også.
Men hvordan ser egentlig markedet for elbiler ut i Kina?
Elbil24 har bare i år tatt den lange turen til Kina to ganger, og underveis har vi gjort en god del såkalt «window-shopping» av nye biler. For ikke bare er markedet veldig forskjellig. De selger også biler på en måte vi ikke har vært vant med i Norge, ikke før i det siste.

Showrom
I de store byene er det liten plass til de tradisjonelle bilbutikkene, slik vi er vant med. For når en middels stor by i Kina kan ha et antall innbyggere som er tregangeren av hele Norge, så sier det seg selv. Kvadratmeterprisen er høy, og plassen liten. Dette gjenspeiles også i hvordan butikkene er organisert, med god hjelp av internett.
For vi ble ikke overrasket over hvordan salget foregår, og bilene presenteres. Det er som hjemme.

Rapport: EU kan bli avhengig av Kina
I Oslo sentrum ser vi en fortetning av bilmerker som oppretter rene showrom, der kundene kan komme og ta på og sitte i biler, på samme måte som de gjør om de skal ha et par sko. Her er det verken delelager eller verksteder å finne. Kun rene pene lokaler, der de fargerike dingsene på fire hjul vises frem. Skal du bestille, sa du? Vel, da er det frem med iPad’en og finne frem internett. Det samme gjøres i Kina, i stor stil, og de var antagelig en generasjon tidligere ute enn oss.

Spennende utvalg
Det som skiller det norske og det kinesiske markedet er i stor grad utvalget. Merkene er langt flere, og modellene enda flere. Nettopp dette gjør det ekstra spennende for en langveisfarende å gå rundt og se. For her står det merker og modeller som foreløpig ikke er kommet til Europa, men som vi vet vil dukke opp om så lang tid som et år, på det meste. Noen vet vi ikke vil komme i det hele tatt.
For hva sier du til merker som Huawei, du vet de som lager mobiltelefonene mange er skeptisk til. Ville du kjøpt en bil av samme selskap?
I Shenzen fant vi en av butikkene der de viste frem bilen, en bil som ligner veldig mye av det andre som lages i Kina for tiden. Her stod den utstillt i en butikk sammen med nettopp mobiltelefoner, smartklokker og nettbrett. Og det midt i et lokale på et stort kjøpesenter. Det samme finner vi nå i Oslo også, der Lotus – enn så lenge – har funnet tak over hodet på Steen & Strøm.

Også Xpeng fant vi inne på et slikt kjøpesenter. Der viste de blant annet frem en bil som i løpet av neste halve året er på vei til Norge, den nye G9. Men også en bil som ligger enda lenger frem stod her på utstilling – den kommende G6, som allerede har hatt sin debut i Europa på diverse bilutstillinger.

Snart vil du kjøpe deg en kinesisk bil
De ukjente
Allerede i 2019 flagget vi en rekke merker som ville komme til Norge, deriblant de råtøffe modellene fra Li Auto. Navnet er naturlig nok ukjent for de fleste, men også dette er et av de mange merkene som faktisk mener alvor. De har ikke forhastet seg, men valgt å gå sakte, men sikkert frem. Om de vil ta markedet selv, eller samarbeide med en eksisterende importør, er foreløpig usikkert.

Det som likevel er sikkert er at mange av de kinesiske produsentene har lykkes med designen av de nye bilene sine. Hvorfor? Fordi de har hentet mange av de beste designerne fra Europa, de som vet hva slags biler vi europeere vil ha. Disse har så kunnet lage biler fra bunnen av, uten å tenke på at de må inkludere en lang rekke designhistorikk som henger igjen hos alle de ekstisterende store. For en VW må se ut som en VW, en BMW som en BMW, og så videre. I Kina har de kunnet slå seg løs fra bunnen av, og skape sitt eget.

Setter ned prisen til 175.000 for VW ID.3
Vi har også snakket med mange bransjefolk blant de kinesiske produsentene, og flere av dem åpner seg villig og ærlig opp. De nevner nærmest i kor at i Kina er Europa ansett som et premium-marked. Det er også derfor de ser opp til europeiske bilmodeller, men det stopper ikke der.
De forteller også at de kinesiske merkene først og fremst ønsker å lykkes i de europeiske markedene for på den måten bli ansett som et premium-merke i hjemlandet. Denne synergieffekten er nesten viktigere for dem enn det å selge mange biler i Europa, rett og slett fordi det vil skape et enormt mye større salg i hjemmemarkedet.
Enorme forhold
Ettersom hjemmemarkedet er så enormt stort, er også tilfanget av kapital stort. Dette vises på de respektive butikkene også. Vi besøkte blant annet Lotus sin signaturbutikk i Shanghai, et kompleks som går over mange etasjer, der man både har et slags historisk museum for merkets fortid, en butikk for bilene som selges i nåtid, og en avdeling for livsstil-produkter hvor du kan kjøpe alt mulig rart, fra vesker til biltilbehør og bekledning.
Når et slikt kompleks skal betjene de enorme forholdene de har der nede, så står en stakkars nordmann og måper av beundring.
Det blir litt som å komme fra en landhandel på bygda til et stort kjøpesenter i byen. Men Kina byr ikke bare på det store. Herfra vil det i fremtiden også komme små biler, og rimelige biler. Et eksempel på dette fant vi i en BYD-butikk. Der stod BYD Seagull, en bil mange forhandlere i Europa – inkludert Norge – går og venter på. Den er annonsert å skulle bli Europas billigste elbil, så gjenstår det å se.
Her kan du lese mer om BYD Seagull:

Kan bli Europas billigste elbil
Alt i alt er det lærerikt å gjøre denne type window-shopping i andre markeder. Det gir en bedre forståelse for tankesettet, og hva de ser etter når de kjøper bil. Men også hvordan de tenker når de skal selge bil. Kanskje vi har noe å lære? For husk, snart kjører vi alle en kinesisk bil, i mer eller mindre grad. Jo da, du også!
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.