Elbil-ferie:

På langtur med elbilen i vinterferien?

Her er noen nyttige tips å ta med på veien.

PLANLEGG: Det er viktig å planlegge langturen. Med elbil bør man planlegge litt ekstra. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PLANLEGG: Det er viktig å planlegge langturen. Med elbil bør man planlegge litt ekstra. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): Det blir stadig flere elbiler på norske veier med lang rekkevidde. Derfor velger også stadig flere å bruke elbilen på turen.

Faktisk velger hele én av tre å ta med seg elbilen på ferie, ifølge Elbilforeningens årlige undersøkelse blant elbilister.

Men på bilferier har man gjerne med seg mer bagasje, kjører lengre og i områder man vanligvis ikke kjører.

Planlegg ruten

Selv om du har en bil med god rekkevidde, er rekkeviddeangsten en bekymring som lett kommer krypende. Derfor kan det være lurt å sjekke lademulighetene langs ruten du skal kjøre, før du drar av gårde.

Flere apper, som Elbilforeningens ladeapp, eller Plugsurfing lar deg legge inn ruten, og forteller deg hvilke ladesteder som finnes på veien.

Husk at det er flere enn deg på tur, så god ladeoppførsel tilsier at man bare lader det man trenger på hurtigladestasjoner, og stopper på 80 prosent, dersom det er mulig.

FAVORITTER: Tre elektriske biler er blant favorittene som nevnes i forkant av kåringen av årets bil, som finner sted i Geneve i mars. Vis mer

Beregn god tid

På en bilferie har man gjerne bedre tid enn ellers, og kjøringen er en del av turen. Pass fortsatt på at du ikke glemmer at også ladingen tar tid. Spesielt vintertid.

Ofte kan også ladingen ta lengre tid enn man hadde sett for seg.

Man kan møte på ladekø dersom man har valgt en hyppig besøkt ladested, eller man risikere at ladingen går tregere dersom det er mange som lader samtidig, eller kulda biter.

Henger og takvekt

For de bilene som tåler bagasje, enten på hengerfeste eller i takboks, kan dette være en fin måte å få med seg litt ekstra utstyr, som sykkel eller kajakk.

Men husk på at dette også vil kunne gjøre at rekkevidda blir kortere.

For dem som bruker bilen til å trekke med seg campingvogna gjelder selvsagt det samme. Tipset er derfor å planlegge ladestopp med litt kortere mellomrom enn man kanskje vanligvis ville gjort.

Sjekk priser

Selv om vi er vant til at elbiler er fritatt for en del avgifter og kostnader i bruk her hjemme, så gjelder ikke dette nødvendigvis i utlandet.

Både ferjer, bruer og parkering kan koste, selv om det flere steder er billigere enn fossilbiler.

Derfor kan det være lurt å sjekke hvilke utgifter du kan komme til å ha på turen, og hvilke regler for parkering og liknende som gjelder dit du skal.

Høy fart = kortere rekkevidde

For dem som drar på europaferie, er det verdt å ha fartsgrensene i bakhodet når man planlegger turen.

I Norge har vi en øvre fartsgrense på 110 km i timen på det meste, noe som i seg selv kan gjøre at forbruket blir høyere.

I land som eksempelvis Tyskland er både fartsgrensen høyere og strekninger med denne farten betydelig lengre.

Dette kan føre til at du «bruker opp» energien i batteriet ditt raskere enn du er vant til, og kanskje trenger hyppigere ladestopp enn du tror.

Lad mens du sover

Er du på biltur, er kanskje målet å få sett mest mulig mens du er på veien. Da kan de stadige ladeavbruddene være en kjedelig affære.

Et tips kan derfor være å planlegge overnattingsstedene etter lademuligheter, dersom det er mulig.

Flere overnattingssteder tilbyr lading, som lar deg starte dagen med et ferdigladet batteri. Husk å ta med en egen ladekabel, ikke alle steder som tilbyr nattlading har kabel til låns.

Husk også at dersom det firbente familiemedlemmet skal være med på bilturen, så må pass og vaksiner være i orden.

HATER ELBILER: Mange eiere av store diesel-biler har bygget dem om slik at de kan spy store, svarte røykskyer på elektriske biler. Video: Jeff Mahins Vis mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.