Perfekt temperatur med kunstig intelligens

Mahle jobber med et AI-styrt varmeapparat, som endelig kan sette en stopper for å måtte regulere temperaturen i bilen.

Forskere hos Mahle prøver å finne ut hvordan man kan styre temperaturen i bilen og samtidig bruke så lite strøm som mulig. Foto: Mahle
Forskere hos Mahle prøver å finne ut hvordan man kan styre temperaturen i bilen og samtidig bruke så lite strøm som mulig. Foto: Mahle Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Et godt klima har stor innflytelse på hvor godt folk føler seg. Hvis sjefen starter medarbeidersamtalen med noen vennlige ord, går praten mye mer avslappet for seg.

Men i bilen må vi ta klimaet som det er når vi setter oss inn. Hvis solen skinner på taket, er det tropiske temperaturer når du kommer inn. Og ved minusgrader fryser hendene nesten fast til det iskalde rattet. Hvor fint ville det ikke være hvis bilen hilste deg med ditt personlige komfortklima?

En utfordring

I elbiler har såkalt «thermal managment» vært til hodebry for både bilprodusenter og leverandører i lang tid. Bak det kompliserte begrepet ligger mer enn bare muligheten til effektivt å varme opp eller kjøle ned interiøret.

Fra elmotoren til batteriet – alle komponentene i en elektrisk bil har sine egne komforttemperaturer, som må ivaretas av svært kompleks kjøle- og oppvarmingsteknologi.

Sjåfør og passasjerer merker lite til alt dette. De merker bare at rekkevidden plutselig faller kraftig fordi varmen eller klimaanlegget bruker verdifull batteristrøm.

Nye tanker

Å utvikle effektive systemer her er en topprioritet hos mange. Her tenker ingeniørene også i helt nye retninger.

Må hele interiøret varmes opp når du bare kjører noen kilometer til kontoret om morgenen? Mange kjøretøy kan allerede gjenkjenne via sensorer i setene om det også er en passasjer om bord, og justerer varmen deretter. Men ville det ikke være nok på slike turer bare å varme opp rattet og setet? Eller kanskje bare beltet?

Dette er tanker Mahle også har, som er en underleverandør for andre bilmerker. Der forsker Dirk Neumeister på et system som klimatiserer interiørets overflater.

– Når du går inn i en varm bil, vil du egentlig ikke bli blåst på av iskald luft. Glovarme seter og kjølig luft forvirrer kroppen fullstendig. Den vet ikke om den skal svette eller fryse, sier Neumeister.

Neumeister snakker om ubehag:

– Varme eller kjølige flater plassert nær kroppen føles mye mer behagelige og virker raskt. Du kjenner effekten fra klimaseter.

Et mulig ekstrautstyr på Ioniq 6 er å bytte ut de tradisjonelle sidespeilene med kameraspeil. Se hva vi synes om dem! Vis mer

Egen simulator

Hvor raskt slike termiske plater fungerer, vises av en klimasimulator fra Neumeisters team.

Den består i utgangspunktet bare av en liten førerkabin med improvisert sete og en skjerm som erstatning for frontruten. Videoer av bilkjøring i forskjellige klimasoner spilles på skjermen – gjennom ørkenen, en sommerlig skog og et snølandskap.

Rundt setet, bare noen få centimeter fra kroppen, er det montert små sorte metallplater som elektrisk varmes opp eller avkjøles, avhengig av det viste bildet.

Slående effekt

Effekten er slående. På bare noen få sekunder kan interiøret reduseres fra veldig varmt til veldig kjølig. I det minste føles det slik. Faktisk er det bare platen og luften rett foran den som varmes opp, noe som krever veldig lite energi. Kroppen tar raskt opp den endrede temperaturen, men viktigst av alt: Det trekker ikke noe sted.

Platene kan lett bygges inn i solskjermer, armlener eller i takområdet rett over hodet, sier ingeniøren. De trenger bare å sitte tett under overflaten, og materialet over dem bør ikke isolere for mye.

Men Neumeister vil mer: intelligent temperaturkontroll ved hjelp av kunstig intelligens. Bilen skal gjenkjenne ved hvilke temperaturer passasjerene føler seg komfortable og styre klimaanlegget tilsvarende automatisert.

– Fra forskningen vår vet vi at mange bilister stadig fikler med klimakontrollene. Først vil de ha det varmere, så kjøligere igjen. Ved hjelp av AI kan bilen analysere alle disse situasjonene. Hvis det er nok data tilgjengelig, vil bilen aktivt temperere cellen, forklarer Neumeister.

Data skal også leveres av innendørskameraene som mange biler har innebygd. Basert på hodebevegelse eller pupillstørrelse kan de allerede i dag se om sjåføren er trøtt og trenger en pause. Lignende parametere kan gi AI indikasjoner på om passasjerene føler seg komfortable. Disse dataene må så bare kobles til klimakontrollen.

Individuelt

Hvis flere førere bruker en bil, la oss kalle dem Anna og Leo, kan disse klimadataene tilordnes de respektive førerprofilene, akkurat som seteinnstillinger, musikkanaler eller interiørlys allerede kan lagres individuelt i dag.

Så hvis Annas bilnøkkel kontakter bilens elektronikk, vet bilen at Anna liker det litt kjøligere ved hodet, hun slår alltid på rattvarmen i dagens utetemperatur og liker å dirigere varm luft til føttene. Leo derimot har en helt annen klimaprofil.

Ved hjelp av AI kan kjøremønstre også raskt gjenkjennes og styringen justeres deretter. Den som klokka 17 setter seg i bilen en kilometer unna hjemmet, vil mest sannsynlig kjøre hjem. Hvis navigasjonssystemet gjenkjenner den samme ruten hver morgen og ettermiddag fra mandag til fredag, er det sannsynligvis til og fra arbeid. Hver avstand, kombinert med værforhold, kan knyttes til passende parametere for klimakontroll.

Med økende digitalisering blir termisk styring stadig viktigere. Nå som bilen har blitt til en kombinert mobilitets- og komfortoase, der vi også kan slappe av, jobbe eller streame filmer, trenger vi også et godt ombordklima.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.