DS 3 Crossback E-Tense

Plutselig stod elbilen i Oslo

Vises frem i Oslo, et år før den kommer på markedet.

SHOW: Midt i Oslo sentrum dukket plutselig elbilen opp, et år før den kommer på markedet. Foto: Fred Magne Skillebæk
SHOW: Midt i Oslo sentrum dukket plutselig elbilen opp, et år før den kommer på markedet. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): DS skal være premiumutgaven av Citroën, og til neste år kommer deres første fullelektriske modell på markedet, en kompakt SUV med størrelse som er som skapt for nordmenn.

Konseptbilen ble første gang vist under Paris Motor Show i oktober, og plutselig dukket den opp i Oslo.

Importøren, Bertel O. Steen AS, forteller at bilen blir i hovedstaden noen dager, og deretter skal sendes tilbake til motebyen Paris.

HØYE DØRKARMER: Legg merke til opphøyningen i fremkant av bakdørene. Lite barnevennlig med tanke på utsikten fra baksetet. Foto: Fred Magne Skillebæk
HØYE DØRKARMER: Legg merke til opphøyningen i fremkant av bakdørene. Lite barnevennlig med tanke på utsikten fra baksetet. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

1600 bestilt usett

-Dette er én av få eksisterende konseptmodeller, og bilen er her slik at de som har reservert den kan få se hva de har reservert, forteller informasjonssjef Stian Gihle, da Elbil24 spør hva bilen gjør i byen.

Importøren forteller at de fikk 1048 reservasjoner allerede første dagen etter at listene ble åpnet.

Nå har reservasjonsløsningen ligget åpen siden begynnelsen av oktober, og rundt 1600 kunder har betalt inn 3.333 kroner for å sikre seg et tidlig eksemplar. Å kjøpe elbil er ikke som å kjøpe andre biler. Det antas at rundt 40.000 kunder står på reservasjonslister til forskjellige modeller, og noen av dem ender helt sikkert opp med denne.

Kompakt crossover

DS 3 Crossback E-Tense er en kompakt SUV som går rett i konkurranse med ferske Hyundai Kona Electric, en bil som nylig måtte justere ned oppgitt rekkevidde. Størrelsen er omtrent den samme, men med DS ønsker produsenten å være et mer premium alternativ.

Bilen leveres med et batteri på 50 kWh, og rekkevidden er ventet å bli over 300 km etter den nye WLTP-normen.

I dagens marked ønsker kundene så stort batteri som mulig, men vel så viktig er ladehastighet. Crossback E-Tense skal kunne hurtiglades med øvre effekt på 100 kW på det meste. Dette vil gi nye 9 km rekkevidde per lademinutt, forteller importøren, men erfaring tilsier at reell ladehastighet ofte er et stykke lavere.

For hjemmelading er bilen utstyrt med en ombordlader på 11 kW, noe som foreløpig er klasseledende på det nåværende tidspunktet.

FORM OG FUNKSJON: DS har definitivt sin egen stil. Sannheten er at dette bare er én i rekken av flere designmodeller. Foto: Fred Magne Skillebæk
FORM OG FUNKSJON: DS har definitivt sin egen stil. Sannheten er at dette bare er én i rekken av flere designmodeller. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

En varmepumpe skal bidra til å holde en så optimal temperatur på batteriet som mulig, noe som utgjør en stor forskjell på elbiler med lithium-ion batterier – hvilket vil si så godt som alle.

I motsetning til Hyundai Kona, som har en 204-hesters elmotor og et 64 kWh batteri har DS3 en elmotor på 136 hestekrefter, og det nevnte 50 kWh batteriet. Netto eller brutto? Ikke alle ønsker å oppgi forskjellen, nemlig. Med dette skal bilen gjøre sprinten til 100 km/t på 8,7 sekunder.

Kompakt på flere måter

Bilen måler 4,12 meter i lengde, og akselavstanden er på 2,56 meter. Bredden er 1,79 og høyden er 1,54 meter. Utstillingsbilen står på 18-toms hjul, men dette er bare en av flere muligheter.

18-TOM: Men ikke forvent det på bilen som testes for offisiell rekkevidde. Foto: Fred Magne Skillebæk
18-TOM: Men ikke forvent det på bilen som testes for offisiell rekkevidde. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Store dimensjoner trekker mer energi, og det er grunn til å tro at offisiell rekkevidde, som etter hvert vil bli oppgitt, er med mindre hjuldimensjon.

Som ved enhver annen elbil er batteriet også her plassert i gulvet. Stian Gihle, informasjonssjef i DS, forteller at Crossback E-Tense likevel ikke er konstruert som en ren elbil. -DS3 Crossback dukker først opp med en 1,2 liter bensinmotor, en gang i mars, legger han til. Dette er en løsning som også gjelder for de andre merkene i PSA-gruppen, som nå består av merkene Peugeot, Citroën, DS og Opel.

Kjører selv - nesten

Bilen skal også være klargjort for selvkjøring, begrenset til nivå 2. Den skal få nøkkelfri bruk, og dørhåndtak som trekkes inn når de ikke er i bruk. Som tilbehør vil du kunne velge Matrix LED frontlys.

LILLA SIGNATUR: Også her har DS valgt sin egen vri. Foto: Fred Magne Skillebæk
LILLA SIGNATUR: Også her har DS valgt sin egen vri. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

DS har til og med lagt inn en lilllafarget signatur i lyktene, i tillegg til den stående raden med LED-lys som utgjør dagskjørelyset.

Innvendig er alle instrumentene digitale, i form av skjermer. Et Focal stereoanlegg står på utstyrslisten, og DS skal levere bilen med forskjellige temaer i dekoren innvendig, slik de gjør på de øvrige modellene.

Bare se, ikke røre

Bagasjerommet skal romme 350 liter, men vi fikk smekk på lanken da vi forsøkte å ta en titt. Bilen er tross alt bare en konseptbil. Noen «frunk» under panseret har den ikke. Baksetet har en seterygg med 60/40 deling, men vi fikk igjen smekk da vi forsøkte å legge det ned.

Baksetet må forøvrig sies først og fremst å være utformet for barn av den yngre (les mindre) garde.

Det merkelige er hvordan DS har utformet fremre del av vinduskarmen i bakdørene. Her går karmen opp, noe som gjør utsikten langt mindre, spesielt for barn som sitter lavt nok fra før. Men ikke alle trenger å ta hensyn til barn, og vil heller tenke design.

FOR SMÅ BARN: Og de bør helst ha en tykk sittepute. Foto: Fred Magne Skillebæk
FOR SMÅ BARN: Og de bør helst ha en tykk sittepute. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Når bilen kommer på markedet i løpet av neste høst skal prisen ligge et sted mellom 320 – 330.000, forventer importøren.

Enn så lenge vil den stå i Oslo noen dager til, forteller Stian Gihle, som i løpet av disse dagene skal ta imot de av reservasjonsholderne som ønsker å se bilen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.