Elbil:

Polestar 2 mangler en viktig funksjon

Polestar har mulighet for hengerfeste, men mangler noe vesentlig.

POLESTAR 2: Kan trekke inntil 1.500 kg., her med svenske Cake Kalk på hengerne. Foto: Polestar
POLESTAR 2: Kan trekke inntil 1.500 kg., her med svenske Cake Kalk på hengerne. Foto: Polestar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): I likhet med Volvo XC40, har også Polestar åpnet for bestilling av deres fullelektriske Polestar 2. Dermed begynner detaljene også å strømme på, selv om de mer ordinære spesifikasjonene har vært kjent en stund.

Polestar tilbyr hengerfeste for 13.000 kroner i Norge, med mulighet til å trekke en bremset tilhenger med opptil 1.500 kg, og i tillegg har den mulighet for taklast på inntil 75 kg.. I tillegg tilbyr den firehjulsdrift, og flere andre viktige ting på sjekklista.

Men den mangler foreløpig en vesentlig funksjon for en elbil i dag.

Mangler varmepumpe

De første utgavene av Polestar 2 kommer nemlig uten varmepumpe. De første bilene vil ha kjøling og oppvarming fra ordinær sirkulasjon av væske, som blir oppvarmet fra ordinære varmeelementer som jobber med en effektfaktor på 1:1. I dette tilfellet er varmeelementet på 7 kW.

Foto: Poelstar
Foto: Poelstar Vis mer

En varmepumpe har en langt høyere grad av effektivitet (COP), i elbiler ofte rundt 1:3. Det betyr at du kun bruker 1 kW for å få den samme effektivitet som et ordinært varmeelement på 3 kW.

Resultatet er i bunn og grunn at du med en varmepumpe bruker mindre energi til å varme opp batterier og kupé på kalde dager. Dette gir dermed store utslag på rekkevidden, når kulda setter inn. For det gjelder ikke bare i fasen der du skal få varmen, men også for å opprettholde vedlikeholdsvarme. Slike varmepumper er naturligvis en varmeveksler, som også fungerer til å kjøle ned når varmen setter inn.

Vi har også gjort sammenligningstester i praksis som viser at biler uten varmepumpe har langt større reduksjon i rekkevidde på en kald vinterdag, sammenlignet med en varm sommerdag. Varmepumpe er definitivt en vesentlig og effektiv funksjon i en elbil, spesielt i kaldere klima.

Kommer senere

Foreløpig har Polestar 2 som sagt et varmeelement på 7 kW, som må gjøre samme jobben som en varmepumpe på 2,35 kW ville gjort, dersom den hadde en COP på 1:3.

Det interessante er likevel at Polestar forteller at varmepumpe kommer, men ikke på de første bilene.

I et svar til en av de ansatte i Elbil24 forteller Polestar nettopp dette. Da dukker naturligvis det naturlige spørsmålet opp. Bør du vente til den kommer? Det må naturligvis hver enkelt gjøre seg opp en mening om, men da e-Golf kom på markedet var Volkswagen i samme situasjon. Informasjonen kom først ut etter at de første kundene hadde signert. Mange av disse fikk så beskjed om at varmepumpe lot vente på seg, og mange ønsket dermed å avvente.

Hvor lenge man må vente for å få varmepumpe i en Polestar 2 har vi ikke fått klarhet i. Heller ikke hva dette vil gjøre med prisene, men vi er blitt lovet ytterligere informasjon så snart dette er klart.

Sykkelen som står på hengeren på bildene, er et svensk prosjekt, og av det spennende slaget.

Se sykkelen Cake Kalk i praksis:

Cake Kalk& i aksjon Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.