Hva er e-fuel?

Porsche annonserer hard satsing på nytt, fornybart drivstoff

I fremtiden vil enhver ny Porsche med forbrenningsmotor ha e-fuel på tanken.

Porsche annonserer hard satsing på nytt, fornybart drivstoff
Publisert
Sist oppdatert

Bli medlem av Elbil24 PRO i dag, og få tilgang til alle de viktigste sakene og en rekke gode medlemstilbud!

(Elbil24): Elbil24 var for kort tid siden i Portugal for å teste Porsche Cayman 718 GT4 RS – et råskinn av en bil det knapt finnes maken til i sin klasse. Det er vel ikke akkurat en elbil, tenker du kanskje, og nei. Men bilen var bare staffasje for det vi egentlig var der for å snakke om, e-fuel. I tillegg skulle vi teste om en bil som var fyllt med dette drivstoffet. Nå går Porsche ut og annonserer storsatsing på nettopp e-fuel.

De har nemlig gjort en avtale der de skal satse 75 millioner dollar, altså nær trekvart milliarder kroner, på nettopp e-fuel.

Porsche annonserer derfor at de kjøper opp 12,5 prosent av holdingselskapet HIF Global LLC, og fasilitetene for satsingen finner først og fremst sted i Chile, men også i Australia og USA. Porsche ser likevel ikke bort fra at det kan bli aktuelt å starte produksjon ved andre lokasjoner heller, men først når behovet endrer seg i denne retningen.

Hva er e-fuel?

For de fleste er e-fuel et helt nytt begrep, så hva er det egentlig? Den enkleste måten å forklare e-fuel på er at det er et kunstig produsert drivstoff som ikke medfører bruk av en eneste dråpe fossilt drivstoff.

Metoden starter ved at de med vindkraft splitter vann til hydrogen og oksygen. Hydrogenet mikses deretter med karbondioksid som er hentet fra atmosfæren, og man får metanol. Av dette metanolet produseres så e-fuel, et drivstoff som kan brukes på ordinære forbrenningsmotorer, uten at man har hentet opp en dråpe fossil olje.

Prosessen høres kompleks og energikrevende ut, noe den også er. Men så lenge energien hentes av fornybare kilder, også kalt overskuddsenergi - som i dette tilfellet er vind - er gevinsten likevel enorm. Dersom energien fra denne vinden ikke hadde blitt omvandlet, hadde den blåst videre til ingen ting. Og gjennom hele produksjonsprosessen lener de seg altså hundre prosent på fornybare kilder.

For å komme til e-fuel som det endelige produktet, er produksjonen innom flere andre energier, for med vind lager de først elektrisitet, strøm, som er det første. Denne bruker de til å splitte oksygenet til vann og hydrogen, der hydrogenet utgjør den andre. Når dette er gjort blander de som sagt hydrogenet med karbondioksid, og får metanol, som er det tredje. Av dette skaper de igjen e-fuel, som er den fjerde energibæreren i hele kjeden.

BYGGEPROSESS: Fasilitetene i Chile er allerede under utbygging.
BYGGEPROSESS: Fasilitetene i Chile er allerede under utbygging. Vis mer

I det store bildet lager man derfor ikke e-fuel fordi det er det mest effektive. Da ville de heller stoppet allerede etter å ha skapt elektrisiteten. Men, og her kommer det vesentlige. Det er også svært miljøvennlig å lage et drivstoff av fornybare ressurser som man kan benytte i de uendelig mange bilene som finnes på veiene i dag, og som ikke vil bli kassert å flere tiår. Den mest miljøvennlige bilen er den som allerede finnes, særlig når man har funnet en måte å produsere drivstoff til den fra fornybare ressurser.

Dyrt?

Porsche forteller at de fasilitetene i pilotprosjektet per i dag ligger an til å produsere 150.000 liter i løpet av året, og det til en produksjonskostnad på rundt 10 dollar per liter. Volumet er med andre ord lite, og prisen er høy.

De videre planene er at de i fase én - i 2023 - skal kunne produsere 30 millioner liter, og i løpet av fase to i 2026 ha nådd et volum på 150 millioner liter i året.

Ved sistnevnte volum vil prisen være nede på 2 dollar, altså rundt 16-17 kroner – vel og merke i produksjonskostnad. Det vil være en naturlig tanke å sammenligne prisen for e-fuel med ordinært fossilt drivstoff, men ifølge Porsche er ikke dette særlig relevant. De har per i dag ikke stor tro på at e-fuel vil bli distribuert på samme måte, til samme formål.

-Vi må se på gevinsten av både drivstoffet, distribusjonen og øvrig infrastruktur, forteller Michael Steiner i Porsche til Elbil24.

Se Atle Gulbrandsen teste Porsche Mission R:

Han ramser derfor opp en rekke anvendelsesområder som kan være vel så interessante, deriblant flyindustrien. De kan svelge et stort volum gjennom kortere og enklere distribusjon, men heller ikke dette er den egentlig.

Den egentlige bakgrunnen for at Porsche har fattet interesse for e-fuel kan naturligvis kalles en slags hvitvasking av forbrenningsmotoren, men hvorfor ikke, når det faktisk lar seg gjøre. Langt der fremme vil det til og med kunne bli vanskelig å få fatt i drivstoff på ordinære måter. Da vil fortsatt klassiske biler, som blir mer og mer verdt, fortsatt kunne kjøres og brukes.

- I tillegg vil enhver ny Porsche bli levert med e-fuel på tanken når den hentes av sin første kunde, forteller Michael Steiner i Porsche AG til Elbil24.

Steiner forteller at man nødvendigvis ikke må velge mellom e-fuel eller ordinært drivstoff heller.

VINTERTEST: Porsche har også testet drivstoffet på vintertid, noe som er essensielt.
VINTERTEST: Porsche har også testet drivstoffet på vintertid, noe som er essensielt. Vis mer

- Det kan godt være at man på sikt begynner å blande e-fuel i ordinært drivstoff, fortsetter han, og ser ikke bort fra at e-fuel på denne måten kan utgjøre en større og større andel av miksen.

Fortsatt batterielektrisk

Med det volumet Porsche ser for seg innen 2026, er det åpenbart at e-fuel ikke er en strategi som skal erstatte de batterielektriske løsningene. For også her er Porsche klar i sin tale.

Åtte av ti nye Porsche vil i 2030 være en batterielektrisk bil, forteller de.

Og denne satsingen vil bare øke og øke, selv om de også har sagt at en Porsche 911 alltid vil ha en forbrenningsmotor under motorlokket – om enn ikke alene, men med hybridløsninger.

I denne strategien er det også nødvendig med et drivstoff som er mer akseptabelt enn fossilt drivstoff, og da er vi igjen tilbake på e-fuel.

Velegnet for motorsport

Etter hvert som fossilt drivstoff blir mindre og mindre akseptabelt, vil også motorsporten lide en stille skjebne. Som en følge av dette ser vi allerede at Formel E vokser opp og frem, med stadige regelendringer av teknisk karakter, noe som gjør serien interessant.

Det mange antagelig ikke er klar over er at også rallysportens toppserie, WRC, nå har gått over til å bruke e-fuel, og i 2026 skal også Formel 1 over på e-fuel som drivstoff.

VALGFRITT: Porsche 718 vil komme som elbil, alternativt kan du også kjøre den på e-fuel.
VALGFRITT: Porsche 718 vil komme som elbil, alternativt kan du også kjøre den på e-fuel. Vis mer

Som et resultat av denne renvaskingen av drivstoffet har blant annet Audi sagt at de vurderer å gå inn i Formel 1 fra nettopp 2026.

Mye penger

Porsche har som sagt gått inn med over trekvart milliarder kroner i prosjektet. Når vi spør når selskapet forventer å få tilbake investeringene deres, trekker de på smilebåndet.

-Vi ser store muligheter i fremtiden, så for vår del handler det ikke om raske penger, forteller Barbra Frenkel, som er pengetelleren i Porsche.

Hun legger til at mulighetene er så mange at det handler mer om å skalere videre enn å få pengene tilbake. I dette legger hun antagelig at markedet er nærmest uendelig stort, og nærmest umettelig i uoverskuelig fremtid.

E-fuel kan på mange måter sies å være den nye olja, for hvis drivstoffet kan fremstilles kunstig fra fornybare energikilder til samme pris, hvorfor i all verden skal man da produsere skitten energi fra fossile energikilder?

Porsche vet at vi kommer til å høre mye om e-fuel i fremtiden, og de ønsker rett og slett å være med på reisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.