Los Angeles Auto Show 2021:

Porsche lanserer ny Taycan

Taycan GTS er født, og det med en ny karosseriversjon og heftige ytelser.

DELIKAT: Porsche lanserer nye materialer og detaljer til sine Taycan-modeller. Foto: Produsenten.
DELIKAT: Porsche lanserer nye materialer og detaljer til sine Taycan-modeller. Foto: Produsenten. Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Bilmessen i Los Angeles starter i dag. Nyhetene begynner å poppe ut, og Porsche er blant dem som mer enn gjerne benytter anledningen.

I år har de blant annet tatt med seg en helt ny utgave av Porshe Taycan, og det er ikke bare snakk om en utstyrsversjon.

Porsche Taycan GTS er for det første den utgaven av modellen som får lengst rekkevidde. Den kommer også i en ny karosseriversjon, og den får utstyr som tidligere ikke har vært å finne i Taycan-sortimentet.

SPORT TURISMO: Om du syns den ligner Cross Turismo, så tar du ikke feil. Foto: Produsenten
SPORT TURISMO: Om du syns den ligner Cross Turismo, så tar du ikke feil. Foto: Produsenten Vis mer

At Porsche har valgt å komme med en GTS-utgave kommer derimot ikke som noen bombe, ettersom dette er et modellnavn merket har bragt med seg siden på de fleste modeller siden 1963. Og det passer som hånd i hanske på Taycan, kanskje vel så mye som Turbo og Turbo S. GTS-utgaven havner således mellom dagens Taycan 4S og Taycan Turbo i modellrekken.

Som sagt kommer det to utgaver av Taycan GTS, enten som Taycan i den tradisjonelle Coupé-formen, eller i den nye karosseriutgaven som Porsche kaller Sport Turismo. Når det gjelder sistnevnte må det være lov å trekke en sterk parallell til Cross Turismo, som er helt lik dersom man plukker av sorte skjermbuer og annet som er ment å gi et litt mer offroad-preg, slik Cross Turimo er ment å ha.

Forvirret?

Porsche har altså en karosseriversjon kalt Cross Turismo fra før, og nå kommer GTS. GTS står for Gran Turismo Sport, så dersom du velger en Sport Turismo – det noen kan finne på å kalle stasjonsvognen – har du alstå kjøpt deg en Porsche Taycan Gran Tursimo Sport Sport Turismo, om vi skal uttale det hele fullt ut.

For Cross Turismo og Sport Turismo har som sagt samme karosseriform, men sistnevnte er er ment å være det stikk motsatte av offroad, noe førstnevnte kan brukes til. Sport Turismo har derfor ikke «Gravel Mode» kjøreprogram, slik Gran Turismo har. Derimot har den et oppsett av adaptive luftfjærer, og mulighet for firehjulsstyring som er mer sportslig satt opp enn på de øvrige modellene.

Også Taycan GTS har fått mulighet for elektronisk sportslyd, men her har lyden en annen karakteristikk enn på de andre modellene, mest for å understreke at det er snakk om en GTS-versjon.

TO UTGAVER: Coupé eller Sport Turismo. Foto: Produsenten
TO UTGAVER: Coupé eller Sport Turismo. Foto: Produsenten Vis mer

Kraftig, men snill

Porsche melder dessuten at GTS-utgaven vil få en rekkevidde etter WLTP-standarden på 504 kilometer, altså over 50 mil. Det krever naturligvis at du bare utnytter en brøkdel av de 598 hestekreftene bilen kan by på når Overboost er aktivert, og at du holder deg langt unna å teste ut akselerasjonen, som ifølge spesifikasjonene skal skyve bilen opp til 100-merket på bare 3,7 sekunder. Her er det heller ingen restriksjoner på toppfart, så det stopper først på de nærmest obligatoriske 250 km/t, uavhengig om du velger Coupé eller Sport Turismo utgaven.

Sammen med GTS-utgaven har Porsche også lansert en rekke nye detaljer, som et blendbart panorama glasstak, som har en elektrisk justerbar flytende krystalfilm som kan dimme hvor mye sollys som skal slippe gjennom. Taket er delt inn i ni forskjellige soner som kan justeres individuelt, og Porsche mener dette er første gang teknologien brukes i bilindustrien.

Innvendig kan du også få bilen med en rekke nye detaljer deriblant et Race-Tex interiør, der deler av dashbordet, midtkonsollen og setene er trukket med et stoff som ligner mye på alcantara. Det samme med taket og rattet.

RACE-TEX: Gjenbruk og resirkulering i praksis. Foto: Produsenten
RACE-TEX: Gjenbruk og resirkulering i praksis. Foto: Produsenten Vis mer

Snart på plass

En Porsche Taycan GTS vil koste deg fra kr. 1.189.900 kroner, og velger du en Taycan GTS Sport Turismo må du legge til ytterligere 9.000 kroner. Dette er naturligvis fra-priser, der de fleste velger til utstyr for en god slump penger i tillegg. At Porsche velger å vise bilen med denne røde fargen er ikke merkelig. Det er etter hvert blitt en slags tradisjon for GTS-modeller. Og den kler fargen godt, spesielt med de helsorte felgene og andre detaljer i sort. Legg derimot merke til skjørtelisten, som har fått en forkrommet list med GTS-emblemer på.

Skulle du bli fysen, så er det bare å bestille, for deretter å smøre deg med ørlite tålmodighet. De første bilene kommer til landet i løpet av våren, en ventetid som slettes ikke er lang sett opp mot andre biler i dagens marked.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.