Porsche Macan:

Porsche Macan lanseres i 2023

Det ble først bekreftet at den elektriske SUV-en måtte vente til 2024, men nå har Porsche fått fortgang i planene.

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Porsche har som mål at mer enn 80 prosent av deres biler skal være fullelektriske innen 2030. Den målsettingen skal nås blant annet takket være PPE-plattformen: Premium Platform Electric.

Den første bilen fra Porsche som produseres på PPE-plattformen - en plattform de utvikler sammen med Audi - er mye omtalte Macan.

Modellen har oppgjennom årene vært en stor suksess for Porsche med forbrenningsmotor, og har klart vært merkets mest solgte modell. Nå skal deres mest populære modell også komme som elbil.

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Noen detaljer

Porsche opplyser at elektriske Macan vil få en brutto batterikapasitet på omkring 100 kWh, selv om vi vet at den blir noe høyere. Bilprodusenten viser også til at 800V-teknologi vil gjøre at Macan vil lades med en høyere ladekapasitet enn de 270 kW Taycan oppnår.

Ifølge Porsche vil Macan kunne lades opp fra 5 til 80 prosent på under 25 minutter.

Skulle du havne på en lader som kun leverer 400 volt, så har Porsche en god løsning på dette også. Dette fordi batteriet, som normalt jobber med 800 volt spenning, er delt opp i to 400-volts batterier.

Dette gjør at de fra en 400-volts lader kan lade de to 400-volts batteriene parallellt, uten en intern omformer, men direkte lades fra 400 volt. Programvaren som styrer ladingen sørger først for at batteriene lades til å ha samme SoC (State of Charge), før den deretter gasser opp ladingen på begge halvdelene til full ladeeffekt. Dersom du lader på en kompatibel 800 volts lader, vil batteriet lades som en enhet, ikke to halve.

Forsinkelser

Om alt går etter planen, vil nye Porsche Macan lanseres på slutten av 2023. I sommer skrev riktignok Elbil24 at elektriske Macan måtte utsettes til 2024. Dette fordi Porsche-sjef Oliver Blume selv bekreftet utsettelsen overfor tyske Automobilwoche.

- Markedslanseringen blir i 2024, uttalte Blume den gang.

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Porsche-sjefen sa ingenting om hvorfor Macan lå an til å forsinket, men årsaken skal angivelig ha vært at programvareselskapet Cariad - et datterselskap av Volkswagen - var langt bak skjema.

Nå er det imidlertid mye som tyder på at Porsche omsider har fått orden på utfordringene som har forsinket produksjonen, og at lanseringen sent i 2023 blir et faktum.

Elbil24 rapporterte også nettopp 2023 som lanseringstidspunkt i forkant av Macan-offentliggjøringen i mai 2021.

Strengt testregime

Den gang snakket vi med prosjektsjef og styremedlem i Porsche AG, Dr. Michael Steiner. Han kunne fortelle at de allerede hadde gjort uendelig mye testing.

Det meste gjennom datasimuleringer, en arbeidsform som har utviklet seg kraftig de senere årene.

Kamuflerte testkjøretøyer av elektriske Macan har i tillegg vært på veiene siden mai i fjor, og pre-serieproduksjonen i Leipzig er allerede i gang – parallelt med dagens forbrenningsmotor-modell.

Elbil24 var nylig og så på prototypen av Macan, og snappet opp et og annet teknisk om nykommeren også. Det ble blant annet nevnt at bilen vil utstyres med PSM-motorer (Permanent Synchronous Electric Motors), vil få en ladefart på 300 kW, og den vil ha doble bærearmer foran, mot mulitlink hjuloppheng bak.

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

De to motorene, som gir firehjulsdrift, vil yte 612 hestekrefter fra et dreiemoment på 1000 Nm. For å sikre godt grep fra de heftige kreftene, har bilen blant annet en elektronisk kontrollert differensiallås, som altså ikke bare bremser, men som kan låse bakakslingen helt, slik at venstre og høyre bakhjul trekker helt likt. Dette vil naturligvis ikke skje på fremakslingen, da det ville hindret bilen i å styre. Og når vi først er inne på styringen, så lover Porsche at vi skal kjenne igjen den typiske styrefølelsen, også i den nye fullelektrike Macan. Og vi tviler ikke.

Utover dette vil bilen naturligvis utstyres med PTM, Porsche Traction Management, og alle andre elektroniske hjelpemidler vi er vant med fra Porsche.

Noe prisbilde er det umulig å hinte om, for først må vi få vite hvilke regler som trer i kraft fra nyttår. Det får vi vite om 17 dager, nærmere bestemt 15. desember.

I mellomtiden er det bare å begynne å spare, for et år går fort.

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.