Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24): Porsche har akkurat vist frem sin nye fullelektriske konseptbil - Porsche Mission R - på bilmessen i München. Elbil24 har allerede sett bilen for litt siden, og snakket med de som har designet den. For det er faktisk motorsportdivisjonen til Porsche som har designet den, men vi lar oss ikke lure av den grunn.
Selv om bilen per i dag er designet med motorsport som alibi, er det ingen tvil om at denne får en gateregistrert slektning som vil rulle rundt på ordinære skilter i mang et nabolag.
Så gjenstår det å se hvor mange av spesifikasjonene som tas med over fra denne fullblods racingmaskinen, og over til en gateregistrert utgave. For det svimlende ytelser vi her har med å gjøre.

Heftig!
Bilen er firehjulsdrevet, og har over 1.100 hestekrefter på det meste. Dette gir en sprint til 100-merket på 2,5 sekunder, et tall som for elbiler begynner å bli vannet ut fullstendig. For hva har det vel å si hva en bil er i stand til å gjøre de første 2,5 sekundene? Det er alt etter dette som definerer hva en sportslig bil er i stand til. Men Mission R er ikke bare sportslig. Det er en fullblods sportsbil.
For toppfarten oppgis å være 300 km/t, og Porsche sidestiller den med en Porsche 911 GT Cup-bil på bane.
At en fullelektrisk bil er i stand til å konkurrere ut en fossilbil som er tweaket gjennom generasjoner forteller litt om det virkelige potensialet en elbil kan ha. Porsche forteller da også at både elmotorene og battericellene er nyutviklet for oppgaven, og det tror vi dem på. For selv om bilen kan yte 1.100 hk på det meste, er dette langt fra sannheten. Elbiler mister som kjent krefter etter hvert som man kjører dem hardt. Toppeffekten er ofte oppgitt med 30 sekunder som tidsperspektiv. For Mission R - med de nye battericellene - opplyser Porsche at de har kommet unna hinderet med effekttap som følge av overoppheting av cellene, og bilen er i stand til å yte 680 hestekrefter konstant.
Det er mer enn de fleste elbiler med høy ytelse er i stand til å levere i det hele tatt.

Som kjent har Porsche noen biler med hekkmotor, og andre med midtplassert motor. Mission R representerer sistnevnte, men den har jo ingen forbrenningsmotor å plassere. Derfor er batteriet plassert der den midtplasserte motoren ville sittet. Dette skurrer kanskje i noens ører, for hvorfor ikke gjøre som man pleier, å legge batteriet i bunnen?
Svaret fra Porsche-ingeniørene er at de på denne måten har oppnådd det de mener er den perfeke vektbalanser, og ettersom fører og andre komponenter kan plasseres lavere når batteriet ikke er i bunnen, har de likevel hentet ut det som er optimalt.

Elbilåret 2021 er langt fra over: Disse 11 nyhetene er rett rundt hjørnet
Shit in, shit out
Det er for øvrig interessant at Mission R ikke opererer med 800 volts teknologi, men 900 volt. Dette kan selvfølgelig endres innen bilen skal kommersialiseres i en gateversjon, men det er interessant å finne ut av årsaken til 900 volts arkitekturen. Dette kommer vi tilbake til, men Porsche har akkurat annonsert at de setter store resurser inn på batteriteknologi.
De har også styrket samarbeidet med Rimac, som har gjort batterielektriske biler til sin spisskompetanse.
Allerede nå lover Porsche at det ikke bare er utladningshastigheten som er enorm, men også ladehastigheten. Disse to faktorene henger sammen. Om temaet bruker vi intert i redaksjonen et litt slitt ordtak; «shit in, shit out». For et batteri som kan levere høy effekt ut, kan også ta høy effekt inn. Derav høy ytelse i bruk, med påfølgende rask lading.

Funksjonell pynt?
Om vi ser på bilen i seg selv, og måten den er konstruert på, så forteller Porsche at bilen har et innebygget sikkerhetsbur i karbonfiber, der dette buret er en del av bilens bærende takkonstruksjon. Karbonfiber for å spare vekt, men hvorvidt et slikt bur noen gang ville blitt FIA-godkjent kan det stilles spørsmål ved. Vi tviler ikke på at karbonstrukturen fungerer som et tak og en bæring i en personbil, men at det skal fungere som et godkjent sikkerhetsbur er vi mer i tvil om, ettersom karbon ikke har styrke alle veier. Det er råsterkt den ene veien, men er skjør den andre veien.

VW ID.4, Audi Q4 eller Ioniq 5? Vi har en vinner
Men buret er ikke det eneste stedet der Mission R har nye materialer. Også karosseri er laget av et spesielt stoff som Porsche kaller NFRP, eller Natural Fibre Reinforced Plastic. Dette er i bunn og grunn en omstrkivning av CRP - eller CRFP – som står for Carbon Reinforced Plastic. Her brukes det karbonfiber som armering i smeltet plast.
Porsche forteller at de nå bruker et annet materiale som armering i plasten, ettersom de kaller det «naturlige fiber», et produkt som stammer fra jordbruk, derav bokstaven N for naturlig.

Egen merkecup?
Dette styrker også teorien om at bilen egentlig er en forkledd produksjonsmodell, ment for gatebruk. Men at Porsche skal lage en egen serie som customer-racing, en egen merke-cup kun med biler basert på Mission R betviles ikke. Det er nettopp dette de sier, og da har de også en fin spinnoff for å promotere en helt ny og kommende utgave av Porsche Cayman, og etter hvert også en takløs Boxster.
Midt oppe i disse usikre elementene er det en ting som er helt sikkert, og det er at elektrisk racing er kommet for å bli. Vi er heller ikke i tvil om at Porsche vil være en del av dette, kanskje til og med ledende. For om det er noe som ligger nedfeldt i genene til Porsche, så er det racing. Vi ønsker derfor Mission R velkommen, både som gatebil og som en egen merkecup. Livet er rett og slett for kort til å kjøre kjedelige biler.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.