Elektrisk konseptbil:

Porsche Mission X: Bilen som kan sette en helt ny standard

(PARIS): Å nei, da. Ikke la deg lure til å tro det bare er en konseptbil. Her forteller vi deg alt vi vet.

Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mange husker kanskje Porsche Mission E, der E stod for Electric. Den ble i produkjsonsversjonen en Porsche Taycan. Deretter viste Porsche sin Mission R, som er lovet å bli en ny og fullelektrisk utgave av Porsche Cayman, kanskje også Boxster, dersom den kommer uten tak.

Nå viser Porsche enda en kommende elbil, og det foreløpige navnet er Mission X.

Vi utfordret designeren på navnet Mission X, og det første han kom opp med var at dette er en «experimental car», derav X’en i navnet Mission X. Bilen ble vist i forbindelse deres 75 års jubileum, og ble blant annet tatt med til Le Mans-racet som gikk for ikke lenge siden. Deretter ble den fraktet til Paris, hvor vi har fått anledning til å leke litt med den, sammen med de to designerne av bilen, Peter Vargas og Markus Auerbach.

Porsche Mission X: Bilen som kan sette en helt ny standard

En utviklingsanstalt

Porsche har lagt mange nye tanker inn bilen, og selv designerne er litt spente på hvilke løsninger de får ta med seg inn i en eventuell produksjonsversjon. For det er ingen selvfølge at en bil som dette kommer på markedet. Kanskje, kanskje ikke. Men la oss si at det vil bli stor skuffelse i mange avdelinger i det tyske selskapet dersom bilen ikke vil bli satt i produksjon.

Vi som har levd en stund er likevel sikre på at den kommer. Det må den, av flere årsaker.

For Porsche trenger en ny spydspiss i modellrekken. Porsche 918 Spyder, som vi var så heldige å få testet første gang for snart ti år siden, er ikke lenger en målestokk for hva selskapet er i stand til å lage. De må vise styrke i maktforholdet mot sine konkurrenter, og her kommer Mission X inn i bildet.

Når så mye som dette allerede er materialisert, så skal det mye til før denne blir stoppet. Porsche sier selv at mye kommer an på responsen, både fra publikum og fra oss journalister.

Men la det være helt klart. Vi journalister hyller en bil som dette, for slike biler er selve spydspissene i utviklingen.

Porsche Mission X: Bilen som kan sette en helt ny standard

Kraftbombe

Porsche forteller at bilen skal få rundt en hestekraft per kilo bil – lang mer krefter enn noen annen elbil på markedet så langt. Det nærmeste vi måtte komme var da vi fikk prøvekjøre en annen konseptbil fra Porsche, selveste Mission R, på bane i USA.

Men Mission X vil gjøre skamme på Mission R. Dette blir dens storebror, for Porshce er ikke snauere enn at de på forhånd annonserer at Mission X vil sette ny rekord på banen som danner målestokken for alt som triller på fire hjul – selveste Nürgburgring.

For å få til dette må de slå Tesla Model S Plaid, som har rekorden til nå.

Model S Plaid er noe av det raskeste vi har av godkjente elbiler på markedet i dag. Til sammenligning har hver hestekraft i Model S rundt 2,5 kg vekt å dra på. Porsche skal ned til en vekt på én kg per hestekraft, og det er helt vilt.

Venter på ny teknologi

Dette må løses på to måter. Lav vekt, og mye krefter. Derfor har de laget bilen i karbonfiber for å få ned vekten. Du legger merke til denne karbonfiberen enkelte steder på bilen, selv om den har en brunfarge. De har nemlig lagt på et lag med farget klarlakk utenpå, sånn at den ser ut til å ha samme farge som delene som har normal lakk.

I tillegg til å gjøre bilen lett, må den også få enormt med krefter. Dette krever igjen et stort energilager i form av batterier, som igjen drar vekten opp – en evig drakamp.

Dette er en av grunnene til at vi ikke tror bilen kommer på markedet med det aller første. Porsche må rett og slett vente på batterier med enda høyere energitetthet enn vi har nå. De har også satt mål av seg på å lade lynraskt, og gir derfor bilene et 900 volts system. Dette lar også vente på seg.

PÅ PLASS: Fred Magne Skillebæk, fagredaktør i Elbil24, er en av få som har fått leke litt ekstra med nye Mission X.
PÅ PLASS: Fred Magne Skillebæk, fagredaktør i Elbil24, er en av få som har fått leke litt ekstra med nye Mission X. Vis mer

Men høyt effektuttak under bruk, og rask lading er to sider av samme sak. Det handler om å hvor høy effekt batteriet er i stand til å gi eller ta.

Heftig marktrykk

I mellomtiden kan de utvikle bilen på veldig mange andre måter, for Mission X er bare grunnstammen av det bilen en gang i fremtiden skal bli. Den er ikke ferdig utviklet enda, men la oss si at de nå har tre-fire, kanskje til og med fem år på seg til å ferdigstille den.

Bilen skal blant annet få en downforce – et marktrykk – som skal overgå det Porsche i dag har på GT3 RS. Dette er rett og slett nødvendig for å holde bilen på veien. Vi har sett eksempler på biler som har lettet som fly i høye hastigheter, og det er mildt sagt ikke heldig.

Porsche er med andre ord sparsommelige med å gi ut noen detaljer om Mission X, og det bunner rett og slett ut i at bilen ikke er klar. Hva den vil inneholde vil helt sikkert også endres mye underveis som teknologien utvikler seg videre. Men designen er det lett å si noe om, og vi er ikke det minste i tvil om at dette er skallet til en fremtidig sportsbil fra 75 åringen. Vi gratulerer med bursdagen, og vi gratulerer med et nytt familiemedlem.

Se videoen i toppen av saken for å få flere detaljer, der vi blant annet tar en prat med Peter Vargas, som er ansvarlig for eksteriørdesignen, og Markus Auerbach, som har signert interiørdesignen.

Der avslører de mange detaljer. Vi gleder oss allerede til testkjøringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.